Dossier 'Ouderenzorg'

Met ons allen, misschien wel met mij als één van de velen voorop, gaan wij trots op de vele goede voorzieningen die Lichtenvoorde, Groenlo, geheel Oost Gelre hebben te bieden. Maar eerlijk gezegd wordt daarbij veel te weinig specifieke aandacht besteed aan de binnen onze samenleving aanwezige goede, kwalitatief hoogstaande en liefdevolle voorzieningen ten behoeve van de ouderen. In de bijdrage van deze week wil ik daarom van mijn kant proberen het een en ander goed te maken.

Want wat zijn wij toch enorm rijk met de binnen onze eigen gemeenschap aanwezige, uitstekend geoutilleerde, met alle mogelijke faciliteiten uitgeruste en in de praktijk gastvrij werkende woon- en verpleegcentra in Lichtenvoorde, Groenlo en ook Beltrum. Antoniushove, Molenberg en Hassinkhof zijn voorbeeldige verblijfsoorden, waar het niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de bezoekers c.q. gasten om talrijke redenen bijzonder aangenaam vertoeven is. Dat ik dit nu opschrijf, heeft ook te maken met de bedroevende toestanden die in soortgelijke centra elders in dit land helaas voorkomen en dientengevolge zo nu en dan zelfs het belangrijkste nieuws van de dag bepalen. Bijvoorbeeld het nieuws dat ouderen enkele dagen dood in hun kamer liggen zonder dat het opgemerkt wordt door het verzorgend personeel, dat bewoners aan hun lot worden overgelaten waardoor hen de urine over de enkels loopt en algemene klachten over gebrek aan personeel, verwaarlozing, mishandeling, diefstal en intimidatie. Het is bijna niet te geloven, maar het komt allemaal voor in Nederland als Verzorgingsstaat. Natuurlijk is er anno 2015 wel een hevige, overigens ook noodzakelijke discussie gaande over hoe de zorg in Nederland voor ouderen in zijn algemeenheid is geregeld, over de vraag of ouderen moeten verhuizen naar een bejaardencentrum of dat ze langer op zichzelf kunnen blijven wonen en over de vraag of de totale zorg, mede als gevolg van de vergaande vergrijzing, in de toekomst nog wel te betalen is. Maar wordt hierbij niet het paard achter de wagen gespannen? Moeten er eerst geen andere zaken worden aangepakt? Zoals het gegeven dat een grootscheeps onderzoek van EenVandaag heeft uitgewezen dat 28% van de ondervraagde verpleegkundigen de kwaliteit van de zorg in hun eigen verpleegtehuis als onvoldoende kwalificeren. Natuurlijk heeft dit alles met geld, veel geld te maken. Daarom moet er toch ook hoognodig iets worden gedaan aan het feit dat van de 5,3 miljard euro, die met deze vorm van zorg is gemoeid, 1 miljard euro over de balk wordt gesmeten. Een bedrag waarvoor maar liefst 30 duizend extra arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden.

Terugkomende op Antoniushove, Molenberg en Hassinkhof, mogen enkele belangrijke meer dan lovenswaardige wetenswaardigheden hier niet onvermeld blijven. Waar het mogelijk in bepaalde delen van dit land wordt omschreven als onhaalbaar, zijn het hier respectievelijk Stichting Vrienden van De Antoniushove, Stichting Vrienden van De Molenberg en Stichting Vrienden van De Hassinkhof, die veel tijd en energie steken in het onder andere initiëren, organiseren en faciliteren van allerlei activiteiten en festiviteiten, het beschikbaar stellen van diverse materiële zaken voor binnen en buiten en bovenal het behartigen van de belangen van alle bewoners. Organisaties, die helemaal passen bij de gastvrijheid, gemoedelijkheid, cultuur en mentaliteit van de Gelderse Achterhoek, maar waarvoor desalniettemin veel waardering en dank op zijn plaats is. Last but not least natuurlijk de honderden vrijwilligers. Velen van u beste lezers zullen het mogelijk niet weten, maar de door mij genoemde drie woon- en verpleegcentra hebben gezamenlijk de beschikking over jawel circa 550 vrijwilligers, te weten Antoniushove 280, Molenberg 200 en Hassinkhof 70. Mensen die helpen met het uitserveren van koffie- en thee, vervoersdiensten draaien, werkzaamheden in de tuin verrichten, individuele aandacht schenken aan de bewoners, met hen spelletjes doen, de was strijken en opvouwen, assistentie verlenen in het restaurant, met de bewoners gaan wandelen en ga zo maar door. Chapeau en nog eens chapeau!

DE LIBERO

Reacties of tips: delibero@contact.nl