Scholieren leggen bloemen op de graven van gesneuvelde militairen.
Scholieren leggen bloemen op de graven van gesneuvelde militairen.

Toegespitst op het thema van de Dodenherdenking 2015: 'Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst´

Veel belangstelling bij Dodenherdenking Lichtenvoorde

Lichtenvoorde – De Dodenherdenking die op 4 mei ook in Lichtenvoorde werd georganiseerd trok veel belangstellenden. In de St. Bonifatiuskerk werd een herdenkingsdienst gehouden waarna in een stille tocht het gezelschap naar het monument aan de Dijkstraat wandelde. De trommelaars van Harmonie St. Caecilia liepen voorop en gaven het tempo aan. Bij het monument werden kransen gelegd.

Na deze plechtigheid gingen opnieuw de trommelaars voor in de tocht naar de Algemene Begraafplaats waar 23 geallieerde vliegers hun laatste rustplaats vonden. Kinderen van de St. Jorisschool legden bloemen bij de graven van de veelal erg jong gesneuvelde mannen. Na afloop was bij café restaurant De Driehoek een samenzijn waar nagepraat kon worden over de herdenking. De kerk zat redelijk vol, door de lichtinval van de ondergaande zon door de glas in lood ramen ontstond een bijzondere serene en melancholieke sfeer. Bij het aflezen van de 38 Lichtenvoordenaren die in de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands Indië zijn omgekomen was het muisstil in de kerk. Er werden gedichten voorgedragen en passende liederen gezongen.

Wethouder Marieke Frank hield een toespraak die was toegespitst op het thema van de Dodenherdenking van dit jaar: 'Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst'. Zij memoreerde onder meer dat er steeds minder mensen zijn die uit ervaring over de Tweede Wereldoorlog en Nederlands Indië kunnen vertellen. Ook sprak ze uit dat voor onze vrijheid, die zo vanzelfsprekend lijkt, door veel mensen van weleer een hoge prijs is betaald. Harmonie St. Caecilia speelde toepasselijke muziek, van ingetogen en zacht tot vol en uitbundig. Een speciaal welkom werd door de voorzitter van het 4 mei comité Henk Heinst gericht aan het korps oud-mariniers uit de regio. Na de dienst gingen de trommelaars van Harmonie St. Caecilia voor in de stille tocht naar het monument aan de Dijkstraat.

Daar aangekomen gaf trompetgeschal het begin van de twee minuten stilte aan waarna het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus werd gezongen. Namens de gemeente Oost Gelre legde wethouder Marieke Frank een krans, ook werden er onder andere bloemen gelegd door het regionale korps oud-mariniers en door een aantal belangstellenden.

Na deze plechtigheid gingen opnieuw de trommelaars van Harmonie St. Caecilia voor bij de wandeling naar de Algemene begraafplaats waar 23 geallieerde vliegers begraven zijn. Het korps oud-mariniers uit de regio stelde zich op bij de graven en kinderen van de St. Jorisschool gingen elk bij een graf staan met een bosje bloemen in de hand. Bij het lezen van de gesneuvelde vliegers legden de leerlingen om beurten bloemen op het betreffende graf. Wethouder Marieke Frank sprak nog een paar woorden bij de graven van de gesneuvelde geallieerden, het viel haar op dat de overleden vliegers nog zo ontzettend jong waren, sommigen nog geen twintig. En dan vechten om in een ander land vrede te brengen…

De hele plechtigheid rondom de dodenherdenking ging voelbaar gepaard met respect voor de overledenen en voor de offers die zij hebben gebracht voor de vrijheid van nu.