Internationaal vendeltreffen 2013 te Eindhoven.
Internationaal vendeltreffen 2013 te Eindhoven. Foto: Bernadet te Velthuis

Vendeliers Sint Switbertus gaan naar internationaal vendeltreffen in Frankrijk

Lichtenvoorde - Rond het Pinksterweekend is het zover. Op 23, 24 en 25 mei zijn de vendeliers van Sint Switbertus bij het internationaal vendeltreffen in Bollène, Frankrijk. Tijdens dit treffen zetten ze zoals gewoonlijk hun beste beentje voor, want het is voor hun een hoogtepunt dat eens in de twee of drie jaar plaatsvindt.

Li Cardelina heet dit jaar de zeven vendeliers, drie tamboers, drie partners van deelnemers en een enthousiasteling welkom. Voor onderdak en eten wordt gezorgd. Een mis in de katholieke kerk en een optocht door de stad zijn elk jaar vaste prik. Daarnaast gaan de vendeliers uiteraard in de weer met hun vaandel. Ze laten aan elkaar, maar ook aan de bewoners van Bollène en verre omstreken, hun vendelzwaaikunsten zien. Zo kunnen de toeschouwers getuige zijn van een eeuwenoude West-Europese traditie.

De vendeliers kijken er erg naar uit om hun 'broeders' weer te ontmoeten. 'Broederschap, trouw en dienstbaarheid' is het devies van de schutterij en daarmee ook van de vendeliers. Al jaren komen de vendeliers van de verschillende verenigingen elkaar hier tegen en in de tussentijd zijn er heuse vriendschappen ontstaan. Er is een vaste harde kern van landen die meedoen: Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland en België. Van Nederland zijn de plaatsen Eindhoven, Lichtenvoorde en Lievelde vertegenwoordigd.
Tijdens dit internationaal vendeltreffen kan elk land zijn traditie laten zien. Er is geen wedstrijdelement verbonden aan het geheel. Het gaat om kennis uitwisselen. Het internationaal vendeltreffen is geen officiële vereniging en kent geen bestuur. Alles gebeurt op vrijwillige basis. In 2019 is het internationaal vendeltreffen in Lichtenvoorde. Dit valt samen met het 90 jarig bestaan van Sint Switbertus. Bij het vendelen komt veel gezelligheid kijken, mede door de verbondenheid met de schutterij. Heb je nu interesse in het vendelierschap gekregen, mail dan naar info@st-switbertus.nl