Van links naar rechts Harry Spekschoor, Bennie Venderbosch en Ben Verheij.
Van links naar rechts Harry Spekschoor, Bennie Venderbosch en Ben Verheij. Foto: Theo Huijskes

Hoofdartikel in kwartaalblad 'Venster'

RK Werenfriduskerk, de parel van Zieuwent

Zieuwent - "Wie Zieuwent nadert, ziet al op flinke afstand de toren van de kerk hoog boven het landschap uitstijgen. Wie dichterbij komt, ziet hoe groot en mooi de kerk is. Wie de moeite neemt om de kerk ooit van binnen te bewonderen, zal zich verbaasd afvragen hoe het mogelijk is dat zo'n majestueus bouwwerk gebouwd is in het dorp Zieuwent van toen." Aldus de begintekst van het hoofdartikel in het kwartaalblad 'Venster' over de RK Werenfriduskerk in Zieuwent.

Afgelopen donderdag werden de eerste exemplaren van het kwartaalblad in de Werenfriduskerk oftewel de parel van Zieuwent gepresenteerd door hoofdredacteur Ben Verheij en de beide schrijvers van het artikel: Harry Spekschoor en Bennie Venderbosch. Venster is een blad van de Stichting Oude Gelderse Kerken. Met behulp van het magazine wil deze stichting belangstelling wekken voor oude kerken en de instandhouding daarvan.

Het artikel is geïllustreerd met prachtige foto's

"Daarom ook is ieder nummer van Venster voor een groot deel gevuld met artikelen en foto's over interessante aspecten van roerende en onroerende goederen met betrekking tot religieuze gebouwen in de provincie Gelderland", aldus Ben Verheij.

Oudheidkundige Vereniging
Dat Harry Spekschoor (69) en Bennie Venderbosch (85), beiden geboren in Zieuwent of directe omgeving, zich hebben ontfermd over het bewuste artikel, zal ingewijden niet verbazen. Zowel Spekschoor als Venderbosch zijn erg actief binnen de Oudheidkundige Vereniging 'Zuwent'. Spekschoor is 30 jaar lang bestuurslid, waarvan een groot aantal jaren voorzitter geweest en Venderbosch zet zich op tal van terreinen al meer dan 25 jaar in voor deze club. Bovendien verzorgt laatstgenoemde al meer dan 15 jaar rondleidingen in de Werenfriduskerk en staat sedert zijn 50e levensjaar bekend als iemand die de kalligrafeer- en tekenkunst tot in de kleinste details beheerst.

Hoofd- en bijzaken
Geïllustreerd met prachtige foto's wordt er in het hoofdartikel ingegaan op alle belangrijke hoofd- en bijzaken de kerk in Zieuwent betreffende. Zo heeft men het over bouwpastoor Sanderink, architect Boerbooms, bouwkosten en ontwerp, financiering van de bouw en de inzet van de parochianen. Uiteraard wordt ook ingegaan op de verschillende onderdelen van het Neogotische bouwwerk met de mooi geproportioneerde, bijna 75 meter hoge toren. Bij het artikel is bovendien een uiterst gedetailleerde tekening geplaatst van de hand van de 85-jarige Bennie Venderbosch. Een plaatje dat de zuidwestkant van de toren weergeeft.

Bijzonder interieur
Naast de buitenkant wordt ook het interieur van de kerk haarfijn beschreven. Daarbij valt onder andere te denken aan de altaren, de gebrandschilderde ramen, de kruiswegstaties, de klokken, het orgel enzovoorts.
De kerk werd gebouwd tussen juni 1898 en oktober 1899 en werd op 10 oktober 1899 ingewijd door Mgr. Henricus van de Wetering, aartsbisschop van Utrecht.

Kwartaalblad
Overigens krijgen alle leden van de Oudheidkundige Vereniging 'Zuwent' het kwartaalblad 'Venster', in dit geval nummer 2 van jaargang 13, gratis thuis bezorgd.