De veroorzakers van zwerfvuil?

In de afgelopen maand is er in het werkgebied van ROVA, publieke dienstverlener op onder andere het terrein van afval, de zoveelste editie georganiseerd van de grootscheepse zwerfvuilactie 'Natuurlijk Schoon'. Wat ik ervan begrepen heb, zijn 16 van de 21 aandeelhoudende gemeenten van ROVA meegezogen in dit prachtige initiatief. In totaal 206 scholen brachten maar liefst 16.000 scholieren op de been om het vele her en der verspreide zwerfvuil en ander afval te lijf te gaan. Ook in de gemeente Oost Gelre werd er massaal deelgenomen aan deze mooie actie.

Ter voorbereiding op de praktische invulling van de actie kregen de kinderen van bijna alle groepen op de verschillenden scholen onderricht over het schoonhouden van de leef- en woonomgeving. Daarbij worden de kinderen reeds op jonge leeftijd bewust gemaakt van het feit dat ze niet zomaar alles op straat, in plantsoenen of waar dan ook moeten gooien. Daarbij tevens tekst en uitleg genietende hoelang het duurt alvorens afvalzaken als blik en plastic, in de vorm van bijvoorbeeld colablikjes, chipszakken en snackbakjes, vergaan. Alles is daarbij gericht op bewustwording, voorlichting en educatie. In de weekkranten Elna en Groenlose Gids hebt u als burgers van Oost Gelre kunnen lezen dat het hier gaat om de grootste zwerfafval-opruimactie van Nederland, waaraan zelfs de burgemeester en enkele wethouders, alsmede belangen- en andere organisaties hun medewerking verlenen. Dat de jongste jeugd binnen onze samenleving op een dergelijke wijze wordt gestuurd, voorgelicht en geïnstrueerd, is vanzelfsprekend een uitstekende zaak.
Maar of het nu om 'Natuurlijk Schoon' of 'Mooi Schoon' gaat, tegelijkertijd vraag ik mij in alle eerlijkheid wel af of het niet de hoogste tijd wordt dat ook volwassen mensen hetzelfde onderricht ondergaan. Op tal van plekken binnen onze gemeente, maakt niet uit of het een grote of kleine kern betreft, een buitengebied of een winkel- dan wel woongebied, zijn het namelijk niet alleen kinderen in de leeftijd tot 12 jaar, maar is het zeker ook de rijpere jeugd en vele volwassen mensen die er een rommeltje van maken. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden het raam van het zijportier openen en een zak met afval in de berm van de weg gooien, de hond uitlaten en netjes een plastic zakje meenemen, maar wanneer de hond eenmaal gepoept heeft het zakje met inhoud iets verderop in een groenvoorziening deponeren, op een sportpark niet de moeite nemen om een sigarettenpeuk in een daarvoor op korte afstand aanwezige afvalbuis te laten vallen, maar in plaats daarvan het 100% chemische afvalrestje gewoon onder de schoen uittrappen en laten liggen, het bij een wandeling in een sloot of gracht werpen van allerlei afval, het ledigen van een autoasbak op een parkeerplaats zonder daarbij de moeite te nemen om uit te stappen en ga zo maar door. Er is toch sprake van de omgekeerde wereld wanneer in dit geval de jeugd het voorbeeld moet geven. Ook in de gemeente Oost Gelre zijn wijken, straten en pleinen die er gewoon niet uitzien, en dat niet alleen vanwege argeloos gedropt zwerfvuil of ander afval, maar ook door de aanwezigheid van andere storende zaken, zoals het overtollige blad van bomen en struiken, volop woekerend onkruid enzovoorts. Persoonlijk ben ik van mening dat door gezamenlijke aanpak daar iets aan moet veranderen. Maar wanneer ik dat vind en zo goed als zeker ook alle belangenorganisaties in deze gemeente, geeft dat nog niet de garantie dat ook de burgers daarin meegaan. In dat verband is vaak de alom bekende kreet te horen: 'Dat is toch een taak van de gemeente, daar betalen wij immers voor!' Maar gaat het hier niet om een gezamenlijke verantwoordelijkheid? In het verlengde daarvan zou ik gaarne het in het plaats Heeten nabij Raalte geïntroduceerde project willen (laten) kopiëren. Daar hebben inmiddels al zo'n veertigtal straten ieder één aanspreekpunt/coördinator, die in nauwe samenwerking met de bewoners van de desbetreffende straat zorgt voor het zwerfvuilvrij, afvalvrij en onkruidvrij houden van de straten, trottoirs, pleinen, op- en afritten en dergelijke. Wat in Heeten kan, moet in Oost Gelre toch ook kunnen!

DE LIBERO

Reacties of tips: delibero@contact.nl