Het voormalige Rabobankgebouw dat de gemeente wil afstoten.
Het voormalige Rabobankgebouw dat de gemeente wil afstoten. Foto: Theo Huijskes

Verbouwing gemeentehuis houdt gemoederen bezig

Wat is verschil met plan 2013?

Oost Gelre - Ondanks dat het onderwerp 'Huisvesting gemeentelijke organisatie' geagendeerd stond als debatstuk, liet de raadscommissie van Oost Gelre afgelopen woensdag nog niet het achterste van de tong zien. Dit doet overigens absoluut niet vermoeden dat het collegevoorstel met betrekking tot de verbouwing van het gemeentehuis in de raadsvergadering van 19 mei a.s. niet de eindstreep haalt.

De gevoerde discussie spitste zich met name toe op de vraag wat eigenlijk het verschil is tussen het twee jaar geleden in 2013 verworpen raadsvoorstel en het nu voorliggende voorstel. Zo wilde Kees Porskamp (VVD) dat portefeuillehouder wethouder René Hoijtink de raad een duidelijk beeld verschaft van de verschillen van nu ten opzichte van toen. Ook PvdA'er Richard Klein Tank verbaasde zich er over dat een soortgelijk voorstel, dat enkele jaren geleden tweemaal over strandde, nu ondanks het daarvoor benodigde budget van ruim 5 miljoen euro nu weer ten tonele wordt gevoerd. Ook vroeg Klein Tank zich af of een dergelijke verbouwing met het oog op de toekomst van de gemeenten nog wel nodig is. Oppositiepartij D66 greep bij monde van Jerry van der Meulen de situatie 2015 ten opzichte van de situatie 2013 aan om al haar pijlen te richten op de fractie van het CDA. "Die fractie schoot destijds als oppositiepartij het plan af en gaat nu helemaal mee met eenzelfde plan, dat ook nog eens een miljoen euro duurder uitpakt", aldus Van der Meulen. CDA-voorman Theo Donderwinkel, die de gemeenteraadsvergadering als het platform ziet waarop het echte debat over dit onderwerp moet plaatsvinden, reageerde met de opmerking dat zijn fractie ook naar het huidige voorstel zeer kritisch kijkt. Van der Meulen: "Ondanks het verlies van twee jaar, zijn wij blij dat u nu niet tegen uw eigen college zult gaan stemmen."
Jos Wolterink (Nieuwe Liberalen) beperkte zich slechts tot de opmerking dat de verbouwing gepaard gaat met een forse verhoging van de onderhoudskosten en dat hij daar graag een specificatie van tegemoet ziet. Namens de fractie van OOG stelde José Konings blij te zijn met de stappen die zijn gezet. "De voor ons belangrijke aspecten als duurzaamheid, alles onder één dak, hetgeen zorgt voor een betere werksfeer en duidelijke communicatielijnen, zijn meegenomen." Karel Bonsen (VVD) vroeg zich af waarom de directe omgeving, waaronder een voorziening als Antoniushove niet in het plan zijn betrokken, waardoor de komst van een soort centrumplein mogelijk is.

Coalitieakkoord
In een eerste reactie gaf wethouder René Hoijtink aan dat het voorstel helemaal conform het overeengekomen coalitieakkoord is, dat bij de opstelling van de huisvestingsanalyse als leidraad heeft gediend. "Bovendien is de verbouwing afgestemd op het bewerkstelligen van veel lagere exploitatielasten, waarbij wij op alle mogelijke manieren meer vorm hebben gegeven aan het aspect duurzaamheid." Op vragen van de raadscommissie antwoordde Hoijtink onder andere dat het geen probleem is om een extra verdieping te realiseren op de zogenaamde 'banaan'. "De toegestane bouwhoogte van het totale gemeentehuis wordt niet aangetast door daarop een extra verdieping te bouwen. Bovendien kunnen wij nu in één en hetzelfde gebouw 140 Arbo geschikte werkplekken creëren. Hierbij is alles gericht op vooral meer effectiviteit en meer efficiency. Daarom is ook besloten om het voormalige Rabobankgebouw en de villa en het woonhuis, gelegen op de locaties Raadhuisstraat 4, 6 en 9 af te stoten." Naar aanleiding van gemaakte opmerkingen over de begrote advieskosten van ruim zes ton, merkte Hoijtink op dat dit bedrag niet alleen reeds in het totale budget is meegenomen, maar dat deze kosten ook helemaal in verhouding staan tot het totale benodigde bedrag. Tenslotte deed hij de raadscommissie de toezegging om de verschillen met eerder afgeschoten verbouwingsplannen te inventariseren om deze vervolgens schriftelijk te kunnen terugkoppelen. Het definitieve eindoordeel, inclusief de beschikbaarstelling van een krediet van 5,3 miljoen euro, valt in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 19 mei a.s.


Werkervaringsplekken Landschapskudde

Oost Gelre - De Stichting Landschapskudde Oost Achterhoek (SLOA) heeft samen met de Sociale Dienst Oost Achterhoek voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk (SDOA) en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek (ISWI) een plan uitgewerkt voor werkervaringsplekken. Tot tevredenheid van alle partijen is m.i.v. 1 mei een overeenkomst tot stand gekomen.

Werkervaring
Voor een groep van vier tot zes personen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden op het schapenbedrijf van herder Roelof Kuipers mogelijkheden gecreëerd om meerdere dagdelen begeleiding aan te bieden. Doel is om die mensen ontwikkelingsmogelijkheden te bieden ter bevordering van hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt. De overeenkomst die uit het plan is voortgekomen biedt tevens in deeltijd werk voor een tweede herder die Kuipers assisteert bij het werk met de kuddes.

Ondersteuning
De werkzaamheden met de beide schaapskuddes met 700 schapen worden uitgevoerd door Kuipers, die eigenaar is van de kuddes is. In piekperiodes is er welkome hulp van enkele enthousiaste vrijwilligers. Naast werkervaringsplekken biedt de overeenkomst die nu wordt gesloten ook de nodige structurele ondersteuning in het werk, zowel bij het hoeden alsook bij de algemene werkzaamheden in Kuipers' schapenbedrijf. De overeenkomst loopt vooralsnog tot eind 2015, waarbij de gemeenten regelmatig monitoren om de resultaten te inventariseren.