De molen en de molenwinkel 'De Vier Winden'.
De molen en de molenwinkel 'De Vier Winden'.

Nieuw bedrijfspand Gunnewick
'De vier Winden'

Vragender - Wie het afgelopen jaar door het dorp Vragender is gekomen zag bij de korenmolen volop bouwactiviteiten. Terwijl de productie in de molen normaal doorging, werd de verouderde en te kleine opslagloods met winkel gesloopt om plaats te maken voor een prachtig nieuw bedrijfspand. Voor de opslag van de producten werd tijdelijk een tent gebruikt, terwijl een container-unit dienst deed als winkel en kantoor.

Historie
Onder de naam Gebr. Gunnewick runden Jan en Frans Gunnewick het veevoederbedrijf in Vragender. In 1972 begon Frans met korenmolen De Vier Winden op bescheiden schaal tarwemeel te malen voor bakkers. De vraag naar bakkersmeel groeide en dus werd op 1 januari 1976 besloten het bedrijf op te splitsen in twee aparte ondernemingen.

Er wordt nog steeds gemalen met molenstenen

Jan en zijn kinderen gingen met de mengvoederfabriek door onder de naam Gunnewick Mengvoeders.

Frans ging verder als ambachtelijk korenmolenaar. De vraag naar bijzondere meelproducten groeide gestaag,de productie werd uitgebreid en het vakmanschap overgedragen. De huidige molenaars Henk Klein Gunnewiek en George Pijnappel zetten het bedrijf voort onder de naam Gunnewick De vier Winden. De molen werd aangepast en voorzien van moderne hulpmiddelen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Nog steeds wordt er gemalen met molenstenen, tegenwoordig met maar liefst 3 koppel.

Ruimtegebrek en strengere eisen maakten het noodzakelijk maatregelen te nemen, om goed voorbereid te zijn op de toekomst. De oude opslagloods en winkel/kantine werden gesloopt, en er is een modern bedrijfspand gebouwd met een ruime opslagcapaciteit, een nieuwe molenwinkel, kantoor, kantine en goede sanitaire voorzieningen. Het voldoet weer aan de modernste eisen voor kwaliteit en voedselveiligheid.
In de molen wordt wekelijks ruim 35 ton meel geproduceerd, waarvan enkele honderden verschillende producten worden gemaakt. Variƫrend van enkelvoudige meelproducten van tarwe, spelt, boekweit en rogge tot broodbakmixen, cake- en koekmixen en allerlei biologische meelprodukten. En niet te vergeten natuurlijk het Achterhoeks pannenkoekmeel en molen-muesli.

Open Dag
De molenaars Henk en George en hun medewerkers zijn trots op het bereikte resultaat, en willen daarom belangstellenden uitnodigen een kijkje te komen nemen tijdens de open dag op zaterdag 16 mei van 10.00 tot 16.00 uur. Natuurlijk zijn ook de molen en de molenwinkel geopend.