Een tank gebruikt bij de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog.
Een tank gebruikt bij de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Foto: PR

Nog enkele plaatsen beschikbaar voor excursie

Battlefield-tour Slag om Arnhem en omgeving

Lichtenvoorde - Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde en de Oudheidkundige Vereniging Zuwent organiseren voor leden en andere belangstellenden op vrijdag 29 mei a.s. een interessante excursie naar Arnhem en omstreken per touringcar.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat ons land na vijf bezettingsjaren werd bevrijd . Daarvoor werd een zware strijd gestreden. In het laatste oorlogsjaar vielen de meeste slachtoffers.Met de operatie Market-Garden wilden de geallieerden al in september 1944 een doorbraak forceren. Bij Arnhem liep deze operatie echter vast. Arnhem bleek een brug te ver.

Onder leiding van gids Wybo Boersma, oud-directeur van Airborne Museum Hartenstein willen de organisatoren een aantal plekken in en rond Arnhem en Oosterbeek bezoeken, waar tijdens deze grootste luchtlandingsoperatie markante gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.
Voor slechts € 40,00 per persoon kunt u deelnemen aan deze excursie, te voldoen bij inschrijving op IBAN nr. NL54 RABO 03361.63.932 t.n.v. Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde, onder vermelding van Excursie 29 mei 2015.

Samengevat ontvangt u daarvoor de busreis naar Oosterbeek v.v. en koffie/thee met gebak te Oosterbeek. Daarna een rondrit per bus met de gids naar de drop- en landingszones bij Wolfheze en de Ginkelse heide bij Ede en daarna weer naar Oosterbeek waar de laatste positie te bekijken is van de 4e Parachutistenbrigade in de z.g. Hollow van generaal Hackett. Vervolgens een bezoek aan het Airborne-monument en een korte wandeling door park Hartenstein naar restaurant Schoonoord voor de buffet-lunch met soep en brood, beleg en een kroket, en naar keuze, koffie , thee of (karne)melk.
Na de lunch is er weer een rondrit per bus met de gids en wordt er gestopt bij het voormalig St.Elisabeths gasthuis voor een korte wandeling met een uitleg over de gevechten daar op 19 september 1944. Daarna gaat het naar de omgeving John Frostburg te Arnhem en het Info-centrum, vervolgens naar Oosterbeek-Laag, met een stop in de omgeving van de Oude Kerk en het huis van Kate ter Horst, een en ander met uitleg. Tot slot staat een bezoek aan de Airborne begraafplaats te Oosterbeek op het programma.

Reisschema
09.15 uur vertrek vanaf het kerkplein in Zieuwent
09.30 uur vertrek vanaf busstation Richterslaan Lichtenvoorde
18.00 uur terugkomst in Lichtenvoorde
18.15 uur terugkomst in Zieuwent

Na de lunch is er geen gelegenheid meer om ergens op de koffie te gaan. Neem voor alle zekerheid een flesje water mee of een appeltje voor de dorst.
Aanmelden kan bij Frits van Lochem, tel. 374723 of op het speciale emailadres v.o.l.excursie@outlook.com, zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Uw e-mailbericht wordt binnen 24 uur beantwoord.