Mannen in jurken

Ik heb een gezellige Moederdag gehad, mijn moeder had voor mooi weer gezorgd en wij voor bloemen. En niet van een tankstation maar van een echte floraspecialist. Ik wist niks anders te bedenken, want ik krijg geen 75 reclamefolders met Moederdagtips sinds mijn NEE JA sticker. Mensen met een JA JA sticker (of geen sticker) kunnen zich dat gevoel van onwetendheid niet voorstellen. Mensen met een NEE NEE sticker wel, maar die lezen dit weer niet.

Mijn moeder heeft een dochter, die voor de gezamenlijke moederdagcadeaus kan zorgen. Dat is een natuurlijke rol van vrouwen, in dit geval van zussen. Vraag maar aan verklede mannen in de kerk of de moskee.
Over een tijdje is het Vaderdag, dat wordt bij ons lastig qua cadeau. Wat geef je iemand die meer gereedschap in huis heeft dan de gemiddelde Philips-vestiging en altijd keurig verzorgd ruikt, en dan niet (altijd) alleen maar naar Old Spice.
Voor de kinderen van twee moeders was het het afgelopen weekend extra druk. Wie geef je de bloemen en wie het gereedschap? Daar staat tegenover dat die kinderen het met Vaderdag rustig hebben, dan zijn het juist de kinderen van twee vaders die dubbele cadeaus moeten aanslepen.
Dat kwam dan vroeger meer minder voor in deze (en andere) contreien. Want volgens de toen nog massaal serieus genomen kerk is homoseksualiteit onnatuurlijk. Onzin natuurlijk. God wil gewoon variatie en gezelligheid en de bevolkingsgroei een beetje in de hand houden. Dat weet ik. O nee, dat geloof ik.
Maar ja, breng volwassen mensen met onzichtbare vriendjes maar eens aan het verstand dat seksuele geaardheid geen keuze is, in tegenstelling tot religie en voorkeur voor een bepaalde voetbalclub. Net zoals geslacht ook geen keuze is. En dat vrouwen alles kunnen wat mannen ook kunnen, behalve dan krachtsport en duursport.
Wat als een grote multinational zich zo zou opstellen als het Vaticaan? Stel je voor dat Philips (noem ik die merknaam nou alweer?) het management alleen open zou stellen voor vrouwen? Dan zou je de gloeilamp uitgaan. Die gloeilamp is trouwens ook aan het uitgaan bij Philips, maar dat terzijde.
Mijn moeder, en een boel andere moeders, doen al jaren vrijwilligerswerk voor de kerk. Van de kerkbanken schoonmaken tot en met de bloemen herschikken. Dames staan ook op het podium waar ze bepaalde teksten mogen voorlezen. Maar sommige teksten ook niet, en heel veel handelingen ook niet. Die zijn voorbehouden aan mannen, bij voorkeur in jurken.
Het is natuurlijk ook wel nodig, dat schoonmaken van de kerk, want iedereen stapt er maar met schoenen en al naar binnen. In de moskee doen ze tenminste de schoenen uit. Mannen dan. En dan hoeven vrouwen niet schoon te maken, en die kunnen dan in hun eigen ruimte blijven. Eigenlijk moeten mannen die en in een jurk lopen en een baard hebben alleen met het Songfestival meedoen.
Gelukkig bestaat de Grolsch 400 jaar. En over 5 miljard jaar wordt de zon een rode reus en dan gaan we er allemaal aan. Dat zei iemand op Discovery. Een man in een pak. En die kunnen het weten. Beter dan een man in een jurk.