De editie 2014 van de Achterhoekse Streekproductenmarkt.
De editie 2014 van de Achterhoekse Streekproductenmarkt.

Thema 'Tegenstellingen' Koeien, kaas en kunst in Lievelde

Lievelde - Maandag 25 mei, Tweede Pinksterdag, is Kaasboerderij Weenink weer het levendige decor voor de Achterhoekse Streekproductenmarkt. Zo'n 100 stands, deels buiten en deels binnen opgesteld, met als verbindend thema: streekproducten en buitenleven. Voeding, kunst en flora, maar ook buitenmachines. 'Koeien, kaas en kunst'.

Voor de 8e keer organiseren Kaasboerderij Weenink en Groei & Bloei deze Achterhoekse Streekproductenmarkt. Daarvóór organiseerde Weenink zelf de markt en hield Groei & Bloei een aantal jaren een buitenmarkt in Lichtenvoorde. Toen besloten ze de handen ineen te slaan. En met succes: vorig jaar wisten zo'n 4000 bezoekers de weg naar het evenement te vinden. Binnen het vaste thema 'creativiteit uit eigen regio' is er elk jaar een subthema. Dit jaar is dat 'tegenstellingen'.

Jan Bulten is medeorganisator van de Streekproductenmarkt. Jarenlang was hij voorzitter van Groei & Bloei; dat is hij niet meer, maar hij is een van de drijvende krachten achter de markt gebleven. Een sterk punt is volgens hem de laagdrempeligheid van het gebeuren: "Voor de standhouders en ook voor de bezoekers. Slechts 3 euro entree en kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen." De standhouders zijn zowel bedrijven als particulieren, daarnaast zijn er een aantal non-profit organisaties aanwezig, zoals Amnesty International. "Wij streven ernaar om het aantal stands nog verder uit te breiden, maar tegelijkertijd van elk type stand er maar één te hebben," zegt Jan. "Zo willen we een zo groot mogelijke variatie aanbieden."

"Zo groot mogelijke variatie aanbieden"

Mensen die denken nog iets toe te kunnen voegen als standhouder, kunnen zich nog melden bij de organisatie. Jan: "We zijn met name op zoek naar mensen die iets doen met kunst op pallets. En dan niet een doek gespannen op een pallet, maar schilderingen of installaties die zijn aangebracht op pallets en die als kunstwerk aan de wand kunnen." Ook wat betreft de 'inwendige mens' wordt gezocht naar verbreding. "We willen graag voedsel gemaakt van insecten verkopen," zegt Jan. "Dat is nog niet gelukt dit jaar, maar het is echt een trend. Mensen moeten vaak over een drempel heen, maar insecten zijn prima te eten. Bitterballen van meelwormen, ik heb ze geproefd, prima."

Insecten om op te eten zijn er dit jaar dus nog niet, maar wel is er de eetbare tuin. Er zijn demo's van de hondenclub, de bonsaiclub is er. Er zijn workshops voor kinderen: terwijl pa en ma over de markt flaneren maken de kinderen een kunstwerk. En voor de eerste keer is er een Kinderplein. Voor kinderen én voor volwassenen is de kaasmakerij open, ook is de nieuwe stal in werking. Er zijn verschillende streekproducten van agrariërs uit de regio: jam, wijn, ijs en siroop. Kaasboerderij Weenink laat zelf de eerste graskaas van dit seizoen aansnijden. Ook wordt het boerenbiljart geïntroduceerd. Er is koe knuffelen, er is een selfie-wedstrijd: ga het mooist met een boerderijdier op de foto en win een prijs. Er is een fotoportretten-tentoonstelling: mensen uit de gehele wereld, van een vrouw in Havana tot een boer in Winterswijk. En er is live muziek, de Lichtenvoordse, jonge gitaarvirtuoos Mart Hillen zal optreden met een aantal muzikale vrienden.
Naast al deze activiteiten op het terrein, is Kaasboerderij Weenink op 2e Pinksterdag ook het start- en finishpunt van een tourrit met A-Fordjes. En is de boerderij weer voor een dag het station voor het Marveld-treintje: mensen kunnen hiermee pendelen tussen de Streekproductenmarkt in Lievelde en het Groenlose recreatiepark.


www.kaasboerderijweenink.nl


Tientjesactie Albert Heijn en

locale horecabedrijven

Lichtenvoorde - Albert Heijn Kruip in Lichtenvoorde houdt samen met meerdere horecabedrijven de zogeheten 'Tientje-spaaractie'. Klanten van de grootgrutter kunnen zegels sparen om met korting uit eten te gaan bij verschillende horecabedrijven in Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.

Bij elke tien euro die klanten bij Albert Heijn Kruip in Lichtenvoorde besteden, ontvangen zij een zegel. Een spaarkaart is vol wanneer men tien zegels heeft geplakt.

Volle spaarkaart
Een volle spaarkaart geeft recht op 10 euro korting bij de deelnemende horeca-etablissementen. Een volle spaarkaart is te gebruiken door één persoon. Wanneer men bijvoorbeeld met vier personen reserveert, dan kunnen er maximaal vier spaarkaarten worden ingeleverd. Er kan wel voor een onbeperkt aantal mensen worden gereserveerd.

Bij volle kaart 10 euro korting op dinerarrangement

De zegels kunnen worden gespaard van 26 mei tot en met 28 juni 2015. De volle kaarten zijn bij de deelnemende restaurants te besteden van 1 juni tot en met 10 september 2015.

Deelnemende horecabedrijven
De deelnemende horecabedrijven zijn Fox Horeca Vragender, Loco eten en drinken in Lievelde en de Lichtenvoordse horecagelegenheden Restaurant De Leeuw, Grillrestaurant Tot Zo! en Restaurant 't Zwaantje.
Elk restaurant biedt een eigen AH dinerarrangement aan waarop de korting wordt verstrekt. Op de websites van de restaurants is te zien wat de mogelijkheden voor het arrangement bij de betreffende zaak zijn.
Reserveren is ook mogelijk via de websites van de deelnemende restaurants. Daarbij moet worden vermeld dat men het AH arrangement met korting wil reserveren. Telefonisch reserveren is ook mogelijk.

Meer over de Albert Heijn Tientjesactie in de Elna van volgende week.