Coen Raben is ook actief bij de Music Show Scotland, waarmee hij door Europa toert.
Coen Raben is ook actief bij de Music Show Scotland, waarmee hij door Europa toert. Foto: Bernadet te Velthuis

Tegelzetter gaat met projectorkest van Vocal Dating naar China

Coen Raben: "Je moet dingen meemaken"

Lichtenvoorde - Bij de 51 jarige Coen Raben is de lach niet van zijn gezicht te branden. Op 9 mei kreeg hij te horen dat hij met een landelijk projectorkest opgericht door Vocal Dating mee mocht naar China. Dit orkest is een kruising tussen een symfonie en een big band en gaat van 27 december 2015 tot 5 januari 2016 toeren.

Vocal Dating gaat met het project 'Viva La Vida' nu voor de derde keer naar China. Ditmaal met orkest en vocals. De eerste twee projecten waren alleen met vocal group en band. Ze maken muziek dat een mix is tussen klassiek en pop. De Nederlanders worden als echte popsters onthaald en de Chinezen zijn erg enthousiast: ze zingen met alle liedjes mee. Caroline Grasmeijer en Arjan van der Star zijn de initiatiefnemers en willen de wereld een beetje mooier maken met kunstprojecten. 'Ik ga echter puur voor de muziek en het avontuur mee,' aldus Coen.

Buitenlands avontuur
Coen rook een kans toen hij op Facebook de oproep van het orkest zag. Nu kon hij zijn hobby uitoefenen én iets van de wereld zien. 'Als de bedden daar maar niet te klein zijn,' zegt hij lachend, 'De mensen daar zijn immers niet groot en ik wel.' Toen hij 9 mei auditie deed met de bas tuba vroeg de dirigent Gerben Kruisselbrink hem om met de bariton deel te nemen aan het orkest. Daar waren namelijk nog te weinig muzikanten voor. Uiteraard vond Coen dat prima en gelukkig kreeg hij toestemming van Harmonie Sint Caecilia om hun bariton te lenen, want zelf heeft hij er geen.

De bladmuziek voor het buitenlandse avontuur krijgt hij thuis toegestuurd, zodat hij goed kan oefenen. Er wordt drie keer met het hele orkest in een centraal gedeelte van het land gerepeteerd om de puntjes op de i te zetten. Op zaterdag 12 december is er optreden in Nederland.

Droom
Bij de fanfare Sint Antonius in Vragender begon de muzikale carrière van Coen met een euphonium. Al snel merkt hij dat muziek hem in het bloed zit. De vraag of hij een echte muzikant is, wordt bevestigend beantwoord: 'Ik heb altijd muziek in mijn hoofd en zelfs onder het eten trommel ik met mijn vingers op tafel!' Later speelt hij bij Dokters' Swingende Infuustoeters en nu zit hij al zo'n 15 jaar bij de Harmonie Sint Caecilia. Ook is hij al enkele jaren actief met zijn bes bas bij de Music Show Scotland, waarmee hij door Europa toert.

Leven van de muziek zou heel mooi zijn, maar daarvoor mist Coen de papieren. Op het moment is hij werkzaam in de bouw. Hij heeft een eigen bedrijfje als tegelzetter. Als hij zijn leven over mocht doen, zou hij naar het conservatorium gaan. 'Je moet dingen meemaken,' vindt Coen en omdat hij veel te danken heeft aan Harmonie Sint Caecilia roept hij de jeugd van Lichtenvoorde op om zich daarbij aan te melden: 'Dan krijg je de kans om avonturen te gaan beleven!'


www.vocaldating.com