Burgemeester Heijman bij de Lichtenvoordse leeuw.
Burgemeester Heijman bij de Lichtenvoordse leeuw.

Burgemeester Henk Heijman in Bussum onder vuur komen te liggen

Oost Gelre - Voormalig burgemeester Henk Heijman van de gemeente Oost Gelre is onder vuur komen te liggen in de gemeente waar hij nu werkzaam is: in Bussum. Een artikel in het landelijke dagblad De Telegraaf met de kop 'Dubieuze toeslagen voor burgemeester' over declaraties omtrent een woning in Lievelde bracht de zaak aan het rollen. Heijman heeft zijn taken neergelegd in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat naar de situatie is gestart.

Door Theo Huijskes


Journalist Bart Mos van De Telegraaf schreef dat er in Bussum een rel is uitgebroken rond het declaratiegedrag van CDA-burgemeester Heijman. Een deel van de gemeenteraad van Bussum eiste een onderzoek naar mogelijk onterecht ontvangen vergoedingen. In totaal gaat het om enkele tienduizenden euro's. Mos tekent op dat de baas van de Gooise gemeente twee jaar geleden bij zijn aanstelling ten onrechte zou hebben aangegeven dat hij een koophuis in de Achterhoek achterliet. Dit huis zou hij eerst willen verkopen, voordat hij naar Bussum ging verhuizen. Ook in interviews opperde Henk Heijman dat.

Hierdoor zou hij bij de gemeente vele duizenden euro's aan vergoedingen binnengesleept hebben, waaronder een toelage voor dubbele woonlasten en daarnaast een reiskostenvergoeding. Nu is bekend, dat Heijman in Lievelde nooit in een koophuis maar in een huurhuis heeft gewoond. Volgens het artikel in De Telegraaf zou de onverkochte woning, waaraan Heijman bij het krijgen van de vergoedingen refereerde, een huis in Zuid-Frankrijk zijn. "Een woning waarin zijn ex-echtgenote woont, die nog een groot geldbedrag van hem vordert wegens een extra hypotheek die hij op dat huis heeft afgesloten", aldus dezelfde Telegraaf.

Onafhankelijk onderzoek
De oppositiepartijen Hart voor Bussum, De Gooise Ouderen Partij en de Partij voor Bussum, samen goed voor 7 van de 23 raadszetels, eisten een extern onderzoek op korte termijn. Inmiddels is bekend dat dit onderzoek er ook daadwerkelijk gaat komen. Namens die partijen is het raadslid Marieke Munneke Smeets, die tegenover RTV Noord-Holland verklaarde dat een onderzoek nodig is om een tweetal redenen. "Allereerst moet het declaratiegedrag van deze burgemeester onderzocht worden. Het gaat hier om tienduizenden euro's, die niet hem maar de gemeente Bussum toebehoren. Daarnaast zijn er brieven uitgegaan waarop antwoorden zijn gegeven, waarvan wij als raad zowel van de vragen als van de antwoorden niet op de hoogte zijn. Zeker met betrekking tot het huisvestingsverhaal in zijn voormalige gemeente, is ons misleidende informatie verstrekt. Hieraan zal de burgemeester zelf zijn conclusies moeten verbinden." Op de vraag of dit het topje van de ijsberg is, gaf het raadslid van de partij Hart voor Bussum aan dat men zich grote zorgen maakt en dat men de indruk heeft dat er straks nog meer boven water komt.

Op de persoon gespeeld
Henk Heijman zegt niets te willen verbergen en verklaart daarbij over een zuiver geweten te beschikken. "Het is allemaal zeer vervelend. Dit zeker omdat ik behoorlijk ben beschadigd door de bewuste journalist van De Telegraaf. Bovendien is deze man zijn belofte om het beginsel hoor en wederhoor toe te passen, niet nagekomen." Wanneer Heijman wordt gevraagd hoe het allemaal zover heeft kunnen komen, volgt er een lang relaas. "De gehele affaire hang ik op aan de op handen zijnde gemeentelijke herindeling dan wel fusie tussen de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden. Ik zie mijzelf zo'n beetje als het boegbeeld van die fusie. Een fusie die reeds de Tweede Kamer heeft gepasseerd en alleen nog de goedkeuring moet krijgen van de Eerste Kamer. Nu heb ik in Bussum als burgemeester te maken met een aantal lokale politieke partijen die tegen de fusie zijn. Partijen die een manier van politiek bedrijven, zeker wanneer ze hun zin niet kunnen krijgen, waarbij grote vraagtekens moeten worden gezet. Denk daarbij maar aan een kopie van de PVV-politiek. In het hele fusieverhaal wordt na eerdere mislukte pogingen dus alles op mijn persoon gericht, zoals er nu de actie 'Beschadiging burgemeester Henk Heijman' op touw is gezet. Om de actie in hun ogen te doen slagen, wordt de media ingeschakeld met alle gevolgen van dien. Het artikel in De Telegraaf, dat vervolgens in geheel Nederland zijn eigen leven gaat leiden, is een hutspot van onwaarheden. Zoals te doen gebruikelijk in Nederland, doet vervolgens de beeldvorming zijn werk en krijg ik alle schijn tegen, zodat ik inmiddels tegen een 3-0 achterstand aankijk. Dit terwijl ik naar eer en geweten heb gehandeld."
Over zijn woning in Lievelde zegt hij: "Men heeft ermee ingestemd dat ik tot 1 januari 2016 buiten de gemeente Bussum woonachtig mag zijn en bij dat besluit horen nu eenmaal bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden, waar iedere burgemeester in Nederland een beroep op kan doen. Wanneer de raadsleden in kennis worden gesteld van de antwoorden op de gestelde vragen, is het aan hen om daar een oordeel over te vellen." Het onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Reacties vanuit Oost Gelre
Fractievoorzitter Jos Wolterink van Nieuwe Liberalen Oost Gelre is zeer duidelijk met zijn reactie. "Heijman heeft de zaak besodemieterd. Liegen en bedriegen richting de gemeenteraad en zonder medeweten van dezelfde raad ook nog eens onware brieven schrijven aan de Commissaris van de Koning, staat gelijk met het plegen van een politieke doodzonde. Het zal mij niet verbazen dat er nog veel meer naar buiten komt. Op de vraag of dit alles aanleiding is om zijn declaratiegedrag in Oost Gelre aan een onderzoek te laten onderwerpen, geef ik natuurlijk niet alleen een antwoord. Wel weet ik dat zijn declaratiegedrag in het verleden onderwerp van gesprek is geweest in het college van burgemeester en wethouders."

D66-leider Jerry van der Meulen zegt geschrokken te zijn van de berichtgeving over Heijman. "Ik hoop en verwacht dat het allemaal zal meevallen. Als burgemeester heb ik hem nog steeds hoog zitten. Zoals ik hem altijd heb meegemaakt, kan ik mij niet voorstellen dat hij onjuiste informatie heeft verstrekt. Wat zijn manier van declareren in Oost Gelre betreft, weet ik dat hij mij heeft verteld dat hij dat nooit zelf deed, maar altijd liet doen door zijn directiesecretaresse. Dus nogmaals, ik loop nog steeds weg met de persoon Heijman."

Paul Wentink (VVD) spreekt van een grote verrassing. "Natuurlijk schrik je van een dergelijk bericht, waarbij tegelijkertijd de vraag naar boven komt hoe het hier in Oost Gelre allemaal in zijn werk is gegaan. Van zijn manier van declareren in Oost Gelre heb ik nooit iets bijzonders meegekregen. Wel weet ik dat er vanuit de provincie een onderzoek heeft plaatsgevonden naar het declaratiegedrag. Maar daar hebben wij uiteraard open kaart in gespeeld en dat heeft bij mijn weten ook tot niets geleid."

Als voorman van de partij OOG reageert Frits Schmidt met de opmerking dat deze vervelende kwestie een aangelegenheid is van de gemeente Bussum. "Mijn persoonlijke mening verschilt daarentegen niet veel met die van de gemiddelde krantenlezer."
Fractievoorzitter Theo Donderwinkel van het CDA vindt de zaak Heijman in dit geval een puur Bussumse aangelegenheid, waar de gemeente Oost Gelre buiten staat. Aan het declaratiegedrag van Heijman in Oost Gelre wil Donderwinkel geen woorden vuil maken. "Dat is in mijn ogen een zaak van de burgemeester van Oost Gelre. Ik neem daarbij aan dat onze gemeente daarvoor voldoende goede procedures kent. Niet alleen procedures waaraan een ieder zich heeft te houden, maar ook procedures om dat gedrag te bewaken."

Bij afwezigheid van PvdA-fractievoorzitter Richard Klein Tank zegt collega-raadslid Peter Baks dat Henk Heijman niet meer burgemeester is van Oost Gelre maar van Bussum. "Daarom hebben wij hier niets meer mee van doen. Bovendien gaat het hele verhaal over zoveel schijven dat wij hier geen mening over hebben en ook niet over willen hebben."