FCCL bestaat meer dan 30 jaar en behoort met meer dan 150 leden tot één van de grootste BMX verenigingen in Nederland.
FCCL bestaat meer dan 30 jaar en behoort met meer dan 150 leden tot één van de grootste BMX verenigingen in Nederland. Foto: Bernadet te Velthuis

Mede vanwege het feit dat BMX een Olympische sport is, heeft deze sport de laatste jaren een flinke landelijke groei gekend

FCCL telt meer dan 150 leden en is nog steeds groeiende

Lichtenvoorde - Trots kan de FCCL zijn op het feit dat ze inmiddels meer dan 30 jaar bestaan en met meer dan 150 leden tot één van de grootste BMX verenigingen in Nederland horen. Niet alleen Oost-Gelre levert de leden voor de FCCL, maar ook vee leden komen uit de omringende gemeenten. De FCCL wil zijn leden de kans bieden om net als bij andere BMX-verenigingen in het land voldoende trainings- en wedstrijdfaciliteiten te bieden. Mede vanwege het feit dat BMX een Olympische sport is, heeft deze sport de laatste jaren een flinke landelijke groei gekend. Ook in Oost-Gelre is dit het geval.

"Ruim 5 jaar geleden zijn we, vanwege uitblijvende resultaten en zicht op nieuwbouw begonnen met het herstel en renovatie van de huidige accommodatie. Uitgesteld onderhoud maakte het trainen en het organiseren van clubwedstrijden niet langer verantwoord. Naast de verbeterde accommodatie hebben we veel kennis en kunde opgedaan over de aanleg en het onderhoud van een BMX-baan. Een grote groep (volwassen) vrijwilligers hebben de laatste jaren de FCCL ondersteund in al zijn activiteiten, ook tijdens de renovatie van de huidige baan.

FCCL wil plannen nieuwbouw snel uitvoeren

Daarnaast hebben een groot aantal bedrijven, deels middels sponsoring, een grote bijdrage gedaan. Denk daarbij aan het schenken van machines en materieel. De FCCL heeft nu dan ook de beschikking over een goede trainingsbaan.

Conform BMX regelgevingen
In de realisatie van een eventuele nieuwbouw, waar over we al jaren in gesprek zijn met de gemeente, past het in onze visie om een dergelijke werkwijze verder te voeren om kosten te besparen, maar zeker ook om te verenigen. De schetsen en tekeningen in ons plan zijn tevens uitgevoerd door leden van de FCCL in samenwerking met een bevriende relatie.

Ze zijn gemaakt conform de geldende BMX regelgevingen voor afdeling- en nationale wedstrijden maar ook voor de internationale wedstrijden. We hopen snel onze plannen tot uitvoering te kunnen brengen.

Trainingsbaan
De trainingsbaan, waarop we op dit moment regelmatig clubwedstrijden organiseren met meer dan 90 deelnemers, is druk bezet aangezien we elke dag van de week met uitzondering van de zaterdag, training aanbieden. Door de indeling van de groepen en de inzet van gediplomeerde trainers in combinatie met diverse vrijwilligers is het voor elk lid mogelijk minimaal 2 x in de week te trainen.
Nieuw dit jaar is het consequent en structureel werken met thema's die gelden voor alle groepen. Tevens maken we gebruik van het principe dat oudere rijders in de jongere groepen de trainers helpen.

Hierdoor kunnen de jongste rijders door het voordoen van de andere rijder ook zien wat de bedoeling is. Dat dit een zeer effectieve manier van trainen is hebben we inmiddels in de praktijk ondervonden.

Europees podium
Onze groep volwassen rijders is inmiddels het aantal van 20 gepasseerd en groeit nog steeds. De Cruisers rijden op fietsen met 24" banden in tegenstelling van de BMXers die op 20" rijden. Denk niet dat dit langzamer gaat! Het spektakel van volwassen rijders die met z'n allen over een bult springen en met hoge snelheid de bocht in duiken, moet je niet onderschatten. Ook op dit niveau hebben we landelijk en Europees regelmatig op het erepodium gestaan en dit jaar ook al de eerste plek op het Europese podium mogen bekleden.

SuperCrossbaan Papendal
Inmiddels rijden onze leden wedstrijden op elk niveau en wordt er ook getraind op de SuperCrossbaan in Papendal. Rijders met leeftijden van 5 tot 55, die landelijke wedstrijden rijden onder de auspiciën van de KNWU en sinds dit jaar ook onder die van de NFF.

De FCCL heeft zich weer als volwaardige vereniging op de kaart in BMX-land gezet. Door in te zetten op verenigen, trainen, opleiden en met visie op sporten, bloeit de FCCL als nooit te voren.
De resultaten van al onze inspanningen zijn zeker terug te zien in de resultaten van onze rijders, het constante leden aantal en de grote groep actieve vrijwilligers. Met recht kunnen we zeggen dat we verder gaan!"

Voor meer informatie kijk eens op de website.


www.fccl.nl