Rudi Berendsen in het magazijn van Growa Lichtenvoorde.
Rudi Berendsen in het magazijn van Growa Lichtenvoorde.

Growa houdt uw auto mobiel

Growa Lichtenvoorde bestaat ruim 13 jaar. Maar 13 is zeker geen ongeluksgetal voor Rudi Berendsen en zijn bedrijf in (vnl.) auto-onderdelen aan de Newtonstraat op bedrijventerrein De Kamp.

Rudi Berendsen begon al in 1992 met Growa, in Lochem. In 2002 verkaste hij naar Lichtenvoorde - zijn woonplaats - waar een tweede Growa-vestiging werd geopend, aan de Lievelderweg. De Lichtenvoordse en de Lochemse vestiging opereren zelfstandig, maar hanteren wel dezelfde formule.
In 2005 werd Rudi volledig eigenaar van de Lichtenvoordse vestiging. In december 2009 verhuisde het bedrijf binnen Lichtenvoorde naar bedrijventerrein De Kamp. Rudi: "We zaten aan de Lievelderweg in een te nauw jasje, dit pand aan de Newtonstraat kwam vrij en was prima geschikt. Qua indeling en inventaris - we konden bijvoorbeeld de magazijnstellingen overnemen - en qua ruimte: we gingen van 350 naar 1200 vierkante meter, 800 op de begane grond en 400 op de 1e verdieping." In 2014 werd De Kamp heringericht en opgeknapt, met steun van de gemeente kreeg ook het gebouw van Growa een beter aanzicht, een betere bereikbaarheid en meer parkeergelegenheid. Om het resultaat aan iedereen te laten zien werd vorig jaar een open huis gehouden, ongeveer samenvallend met het 12,5-jarig bestaan van Growa Lichtenvoorde.

In de winkel is van alles te vinden voor onderhoud en verfraaiing van de auto. Zoals kleurlak, poetsmiddelen, motorolie, antennes, vloermatten, trekhaken en stoelhoezen. Maar ook gereedschappen voor de huismonteur, en zaken als skiboxen en fietsdragersn.Aan de andere kant van de grote toonbank begint het magazijn. Dat neemt het grootste deel van de bedrijfsoppervlakte in, met een uitgebreid assortiment voor met name de zakelijke klanten. "Voor het merendeel zijn dat garagehouders," vertelt Rudi, "maar ook industriƫle bedrijven waaraan we onderdelen voor machines en transportmiddelen leveren." Growa richt zich puur op de levering van materiaal, niet op montage. "Voor de zogenaamde rekeningklanten hebben we een eigen bezorgdienst," zegt Rudi. "Die vaste klanten zitten niet alleen in Lichtenvoorde, maar in regio in een straal van zo'n 30 kilometer."
"We hebben A-merken," vervolgt Rudi, "de artikelen van specifieke automerken. En daarnaast de B-merken, die kun je vergelijken met huismerken in supermarkten. Wat goedkoper maar wel voldoend. En veel gekocht door onze grootste groep klanten: de universele garagehouders, die niet dealer zijn voor een specifiek merk."
Het assortiment bestaat naast producten voor auto's - personenauto's, bestelwagens en kleinere vrachtwagens - uit producten voor brommobielen ("de 45 km/uur-karretjes") en ook zaken voor caravans en campers, bijvoorbeeld accu's en acculaders, en aanhangers.
"Wat wij op voorraad hebben en het meest verkopen zijn wat je kunt noemen de 'slijtage-onderdelen," vertelt Rudi. "Typisch de onderdelen die bij de grote beurt of de APK aan de beurt zijn om vervangen te worden. Denk aan schijven, blokken en filters."

Growa Lichtenvoorde voert ook het merk Requal (een afkorting/samenvoeging van replace equals quality). Een aantal garages in de regio fungeren daarbij als steunpunten met eigen Requal-auto's.
Naast de verkoop van materialen, verhuurt Growa ook gereedschap. En het bedrijf geeft cursussen. Rudi: "Technische trainingen gericht op garagehouders en gegeven door deskundige technische specialisten van autofabrikanten."
Growa verandert mee met de wereld buiten. De doorontwikkeling van elektrische en hybride auto's en het steeds grotere marktaandeel ervan heeft vanzelfsprekend invloed op de ontwikkeling en het aanbod van onderdelen, ook bij Growa Lichtenvoorde.
In de buitenwereld gaan autorijden en fietsen ook steeds meer samen, denk aan fietsendragers. Op dit moment loopt er een aantrekkelijke actie op dat gebied bij Growa. Zie daarvoor de advertentie elders op deze pagina.


www.growa.eu