Groenlo: tweede Ootmarsum?

Tijdens een vorig jaar gehouden presentatieavond van de Stichting Geniet Stad Groenlo hield zij als gastspreker een gepassioneerd betoog. Haar spraakwaterval zorgde voor een boeiende en vooral educatieve boodschap richting de burgers van de Vestingstad Grolle. Mevrouw Jos Bos, voorzitter van het toeristische en recreatieve Ondernemersfonds van de gemeente Overdinkel waartoe de plaats Ootmarsum behoort, trok alle verbale registers open om de Grollenaren te overtuigen van een wijze waarop men voor nieuwe toeristische en recreatieve impulsen moet zorgen.

Aan haar moest ik denken toen wij in de afgelopen week met bevriende plaatsgenoten het populaire Twentse plaatsje Ootmarsum bezochten voor een gezellig dagje uit. Wandelend door de sprookjesachtige straatjes van Ootmarsum hoorde ik het haar opnieuw zeggen: 'Zorg dat je 365 dagen per jaar met je stadje bezig bent. In dat geval is er geen betere ambassadeur denkbaar dan jijzelf!' Ootmarsum, een kunstzinnig en authentiek stadje met kijkende naar de omvang en het inwoneraantal waanzinnig veel cultuur. Een bijna 4.500 burgers tellend stadje, evenals Groenlo een vestingstad wel te verstaan. Dit met dien verstande dat Ootmarsum tijdens de 80-jarige oorlog en dat in 1597 door Prins Maurits werd bevrijd van de Spanjaarden, terwijl Prins Frederik Hendrik dat in 1627 deed met Groenlo. Ootmarsum is idyllisch en toverachtig, beschikt over lifestyle winkels, vele kleurrijke galerieën en gezellige, uitnodigende horeca. Ondanks deze door het stadje gekoesterde pr-kreten, kenmerkt Ootmarsum zich tegelijkertijd door landelijke en vreedzame eenvoud. Het stadje straalt helemaal overeenkomstig de Twentse of moet ik zeggen Tukkerse cultuur een bepaalde nuchterheid en gastvrijheid uit die de doorsnee gast of toerist erg aanspreekt. Dat ik mijzelf ook reken tot de bewonderaars van dat soort eigenschappen, is mogelijk de reden dat ik het verblijf in Oostmarsum als bijzonder aangenaam heb ervaren.
Op de terugweg moest ik daarom denken aan de laatste jaren en zeker de laatste maanden vaak gehoorde slogan: 'Groenlo moet een tweede Ootmarsum worden!' Ondanks dat vanzelfsprekend geen enkele plaats, groot of klein, in haar totaliteit is te kopiëren, denk ik dat dit in grote lijnen best te verwezenlijken is. Tal van daarvoor benodigde voorzieningen zijn reeds in Groenlo aanwezig. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld het Stadsmuseum, de Stadsboerderij, het onlangs nieuw gerealiseerde Grolsch Brouwhuys, de Stoomhoutzagerij Nahuis en vanzelfsprekend de Stadsgracht. Wat Groenlo naast tal van rondleidingen, zaken als toren beklimmen, speurtochten e.d. in tegenstelling tot tal van andere plaatsen ook kan bieden, is bijvoorbeeld de rondrijdende Vestingstad Express, de multimediashow van de Slag om Grolle in de middeleeuwse Oude Calixtus, ambachtelijke bierroutes, vesting kickbiken en een kanonnentour. Allemaal bij een vestingstadje passende toeristische en recreatieve trekpleisters. Waarop mijns inziens nog een extra accent moet worden gelegd, is het in galerieën en kleine, knusse winkeltjes onder te brengen kunstzinnige aspect en dat mede aan de hand van aansprekende exposities en verkoopactiviteiten. Een mooi voorbeeld hiervan is de vorig jaar geïntroduceerde Hippe Hebbedingen Fair, die daarvoor een structureel karakter zou kunnen krijgen. Een nog mooier idee lijkt mij om met gebruikmaking van allerlei subsidie- en andere mogelijkheden te bewerkstelligen dat Groenlo wordt aangewezen als centrumplaats voor het doorlopend onderbrengen en exposeren van amateurkunst uit de gehele Gelderse Achterhoek. De binnenstad van Groenlo leent zich voor dit alles uitermate goed. Kan zelfs nog beter wanneer de gemeente Oost Gelre in samenwerking met plaatselijke ondernemers alle zeilen gaat bijzetten om in het kader van het Programma Stad Groenlo vanuit de Kevelderstraat een door- c.q. wandelgang te maken. Dit richting de Koningssteeg, waarna je vervolgens via de nieuwe Hart van Grolle Streekmarkt de Beltrumsestraat oversteekt om vervolgens via een weer in ere te herstellen historische wandelgang uit te komen in de Notenboomstraat nabij de Stadsboerderij. Al met al mogelijkheden voldoende om het vestingstadbeeld en dientengevolge het historische stratenpatroon, alsmede het Bourgondische karakter van Groenlo nog meer uit te buiten!

DE LIBERO

Reacties of tips: delibero@contact.nl