Hey man

Aiii. Grol is gedegradeerd naar de 2e klasse en oud-burgemeester van Oost Gelre, Henk H., is aan het afzakken naar de recreantenklasse.

Brekend als de vliezen van een Achterhoeks voorjaarsschaap in een groene wei: Henk H. staat op non-actief. Ik zag het op teletekst, net als vroeger. Op de morgen voorafgaand aan de avond dat Trijntje de eer van Oost Gelre en de rest van Nederland moet verdedigen op het podium, in de halve finale van het Eurovisiesongfestival, druipt Henk H. af naar de coulissen. De onderbouwing en verdediging van zijn schimmige declaratiegedrag vertoonden inmiddels meer gaten dan de jurk van Trijntje, dus Henk laat de integriteits-onderzoekers even hun werk doen.

Twee jaar heeft het avontuur van Grol in de 1e klasse zondagvoetbal geduurd. Eén jaar daarvan zaten de blauwen er samen in met de oranjen van Longa. Dat leverde het afgelopen jaar twee derby's van het Oosten op. Daar is in deze krant toen nog wat over geschreven, als ik het me goed herinner. De trainer van Grol moest weg omdat hij niet 1e klasse-waardig opgeleid zou zijn en nu had hij misschien wel kunnen blijven. Zoals Alanis Morrisette al zong (in 1997, toen Grol naar de 4e klasse degradeerde!): Isn't it ironic? Ook ironic was dat Grol uit de 1e klasse werd geknikkerd door de aankomende trainer, die zijn nieuwe werkgever dus naar beneden laat kukelen en misschien zijn eigen vergoeding naar beneden bijstelt.

Voormalig burgemeester van Oost Gelre Henk H. gooit zoals gezegd zijn Gooise handdoek (tijdelijk?) in de ring. Hier draait hij zich (denk ik dan, hè) niet meer geloofwaardig uit, zelfs niet mijn zijn innemende glimlach. Hier kopen we niks meer voor, of hier huren we niks meer voor - wat u wilt. Hier trappen de lezers niet meer in, en de kiezers ook niet meer (burgemeesters worden niet gekozen, maar benoemd - red.). De man zou toch beter moeten weten. Hij is tenslotte mr. drs., meester én doctorandus. Tenminste, dat zegt hij. Die Henk. Heet hij eigenlijk wel Henk? Misschien heet hij wel Gerrit, maar heeft hij zichzelf een flitsende, allitererende voornaam aangemeten.
En dat allemaal rond zijn mijlpaal, zijn welverdiende pensioen bedoel ik. Dat hij de laatste jaren nog wat welverdienender probeerde te maken, lijkt het. Volgens zijn paspoort (althans één van zijn paspoorten) is hij pas 65 geworden.
Hij heeft dus volgens betrouwbare bronnen (zie ook onze eigen Alberto Stegeman elders in deze uitgave) misschien wel tienduizenden euro's vergoedingen ten onrechte opgestreken. Daar moet ik wekenlang voor schrijven. Ik las in het stuk van de onderzoeksjournalist dat hij én dubbele-woonlastenvergoeding én reiskostenvergoeding kreeg. Als student had hij vast én een uitwonende én een thuiswonende beurs. Toen hij nog Henkie heette (of Gerritje).
Henk H. wimpelt het allemaal nogal laconiek af. Hij noemt het "actie beschadiging burgemeester." Op die manier sta je al met 3-0 achter, zegt hij. Dat is Grol trouwens ook wel eens gebeurd.
Ik denk dat de scheids maar af moet fluiten.