Martin, Menoedj, en Leon apetrots op 'About time'.
Martin, Menoedj, en Leon apetrots op 'About time'.

'Mensen met muziek raken is het mooiste wat er is'

Lichtenvoorde - 'We denken helemaal niet aan grote cd-verkopen. Daar doen we het niet voor. We nemen een koffer met cd's mee naar optredens. We willen gewoon lekker spelen en als mensen dan na afloop zeggen dat ze ons een leuke band vinden en een cd van ons willen kopen dan is dat tof natuurlijk en verkopen we vanuit de koffer.'

Aan het woord Martin Hummelink, bassist van Ray Benz, liefhebber in de eerste plaats. Met gitarist Leon Venderbosch en zanger/gitarist Menoedj Girbaran gezamenlijk aan tafel bij tapperij van Ooijen, met voor zich liggend hun debuut-cd 'About time.' Net als het zilveren schijfje glimmen de heren vol trots over hun product, of zoals Martin het verwoord met stemverheffing; 'Wi-j bunt d'r echt onmundig trots op.' Leon en Menoedj knikken instemmend.

'Kritisch op onszelf'
Plannen voor de cd waren er al langer, maar toen toenmalig zanger René Kannegieter zo uit het niets aankondigde dat hij ging verkassen naar Aruba, hadden de overblijvers een probleem. Tot Menoedj zich aandiende en de groep als jonge honden aan de slag gingen. 'We waren al een heel eind met onze nummers toen we weer van vooraf aan konden beginnen. Menoedj is een andere zanger en een andere liedjesschrijver, maar het gaat erg lekker zo,' vertelt Leon. 'We hadden wel twintig nummers toen we de studio ingingen, maar er zijn er toch een paar gesneuveld en weer nieuwe voor in de plaats gekomen. We zijn ontzettend kritisch op onszelf. We hebben bewust voor de moeilijke weg gekozen.' Voorafgaande aan 'de bevalling' afgelopen week van 'About time' had de band een 'zwangerschap' van bijna 2 jaar, maar het resultaat is er naar.

Een toetsenist geeft dat extra stukje soul mee

Extra soul
De band maakte afgelopen jaar indruk op de podia waarop ze speelden. Aangevuld met vaste drummer Rob Tenten, en beurtelings met 'uitzendkrachten' Henry Wolters en toetsenist Daniel staat de band en sound als een huis en onderscheidt de band zich met een geheel eigen geluid. 'We zijn eigenlijk met zijn vieren maar een toetsenist geeft het wel een stukje extra soul mee.

Dat klinkt erg lekker,' ervaart Leon, ook na het terugluisteren van de cd. 'Toen de eerste gemasterde cd's aankwamen hebben we het gezamenlijk beluisterd in de auto van Rob. Wat klonk dat vet zeg. De oren piepten daarna nog een tijdje door,' lacht Martin. De cd werd gemasterd in Nashville, zowaar geen kinnesinne. 'Dat kan in Nederland ook wel maar Amerikanen maken het allemaal net iets smeuïger en vetter,' vindt Leon.
Eigen werk
In welke samenstelling de band ook speelt, allen zijn ze gepokt en gemazeld in het Achterhoekse muziekwereldje. Vooral in het betere covercircuit, maar de passie en uitdaging lag in het schrijven en spelen van eigen werk. 'Als je dan ziet dat liedjes overkomen zoals je ze bedoeld hebt, dan is dat mooi om te zien. Mensen met muziek raken is het mooiste wat er is,' zegt Menoedj enthousiast. 'We zijn eigenlijk best wel een beetje klaar met covers spelen,' vult Martin aan. 'We doen echt geen concessies. De aanhouder wint zeg maar.' Op zaterdag 13 juni staat Ray Benz in de DRU-fabriek in Ulft, tijdens de Achterhoekse bandcompetitie. Hoofdprijs is het verkrijgen van een podiumticket voor Huntenpop.

Clip 'What's going on'
De cd is te beluisteren op Spotify, te downloaden via I-Tunes en voor de echte liefhebbers als cd te koop. Bij het nummer 'What's going on' liet de band een clip maken, een zeer indrukwekkende clip. 'De clip bevat enkel beelden van bootvluchtelingen. Zeer confronterend af en toe, maar helaas keiharde werkelijkheid. Zo kunnen we een beetje aandacht vragen voor het probleem. Het was al een nummer met een boodschap. Dat is het nu nog meer,' vertelt Menoedj. Beeld en muziek versterken elkaar hier zeer.


Link: https://youtu.be/RS_NdwfuMgA
www.raybenz.nl


ZSOM televisieprogramma week 21

Lichtenvoorde - Iedere week wordt door Ziekenomroep Sound of Music Groenlo een programma uitgezonden in de Antoniushove te Lichtenvoorde. Deze uitzending is op 29 mei en begint om 15.00 uur. ­­­­­­­­­­­­­­­

ZSOM Regiojournaal
Ook in 2015 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten uit de regio in het Regiojournaal. Omdat helaas een aantal vrijwilligers gestopt is met hun regio-journaal activiteiten, is ZSOM op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Lijkt het u leuk om te filmen, teksten te schrijven of te monteren in onze studio, stuur een e-mail naar studio@zsom.nl. Deze week kunt u kijken naar het regiojournaal uit het verleden.
Haaksbergse Revue
Op zaterdag 21 maart werd de nieuwe apparatuur van de ZSOM voor het eerst gebruikt. Een vier-camera registratie maken op Full Hd norm is nu mogelijk. De eerste opname die hiermee werd vastgelegd is de Haaksbergse Revue, waarvoor de regiewagen van de ZSOM is afgereisd naar theater de Kappen. Hier wordt de 59e revue 'Aait wat aans' opgevoerd. Geniet van het vierde en laatste deel.

ZSOM Regiojournaal
Nogmaals terug naar het nieuws en de actualiteiten uit de regio.

Stolperstenen
Op vrijdag 27 maart kwamen genodigden en belangstellenden naar het stadhuis in Groenlo. Deze dag werden er de laatste 33 uit een serie van honderd stolperstenen gelegd. Stolperstenen zijn stenen met bovenop een ingegraveerde plaat, die in de stoep worden gelegd voor een huis of gebouw van waaruit in de oorlog mensen door de bezetter zijn opgepakt.
Deze stolperstenen (struikelstenen) doen ons steeds weer herinneren aan het leed dat is aangericht aan deze mensen en hun nabestaanden. Vandaag het tweede deel van deze impressie.

Dialektheuksken
Harry Langenberg heeft een serie van het Dialektheuksken opgenomen, waarbij een dialectverhaal wordt voorgelezen. Vandaag draagt Jo ter Linde-Duenk uit Winterswijk het verhaal 'Met Hendrik op safari' voor.