Over de top festival Lichtenvoorde 2015
Over de top festival Lichtenvoorde 2015 Foto: Bernadet te Velthuis

'Love, peace and happiness', met vanzelfsprekend een lekker drankje

Recordaantal bezoekers voor 6e Over De Top

Lichtenvoorde - Kinderen op blote voeten, peuters op de buik over de stoffige ondergrond van het Switererrein voortbewegend, of het hangend over de schouder bij vader uitkrijsen van plezier. 'Love, peace and happiness', met vanzelfsprekend een lekker drankje. 'Over the Top' editie 2015 kan de boeken in als een zeer geslaagd evenement, met ook nog eens een recordaantal bezoekers. Liefst 2500 bezoekers trekt het knotsgekke maar supergave festival waar je al blij wordt van de leuke spreuken die links en rechts rondhangen op het terrein.

Zoals bij de gezellige cocktailbar waar je je wel twee keer bedenkt als je iets wilt bestellen terwijl je chagrijnig bent: 'A'j nöhlt krieg ie niks.' Maar chagrijnig op 'Over the Top' is onmogelijk of je moet wel een zeer grote azijnplasser zijn. Het is een mini-mini-Zwarte Cross, maar met een duidelijk eigen identiteit. Er is veel te zien en soms kom je ogen te kort. Staat er eerst een clown die ballonen blaast en allerlei diertjes en voorwerpen van vouwt, enkele meters verder een mini-saloon waar kinderen met hun eigen 'Over the top-dollars' ranja kunnen halen in de minisaloon. Dan ineens een tafel met daaraan 4 mannen gezellig aan een biertje nippend en de grootste lol beleven met elkaar. Op zich niet bijzonder op 'Over the Top', ware het niet dat de tafel twee meter hoog is en de mannen er letterlijk op- en af moeten klauteren.

In het Hardrockcafé is het volle bak met Texas Radio. Iets voor de pure liefhebber, en dat zijn er velen. Oude rockers en jongeren genieten zichtbaar van de lekkere vette rocksound van de band. De Canadese rock 'n roll band The Dreamboats ontpopte zich volgens velen echter als dé publiekslieveling. Met covers van Elvis Presley, Buddy Holly en The Beatles pakten zij het publiek volledig in. Ook de glamrockers van de Rectum Raiders deden de festivalgangers verbazen met hun songteksten, glitterleggings en paardenmaskers. Naast livebands ook een karaokebar waar echter maar maximaal 25 personen tegelijk in kunnen. Het geluid staat voluit als Martijn Verhoeven de Hazesklassieker 'Zeg maar niets meer' inzet. Iedereen zingt mee.

Even verder op de reggaeweide. Lekker chillen onder een zeer aangenaam lentezonnetje, hangend in het gras met hier en daar de geur van een heel andere 'grassoort'. Myron Meekes uit Groenlo heeft het er enorm naar zijn zin. 'Ik kom eigenlijk alleen maar voor de reggaeweide. Lekker relaxt. Ik speel zelf ook reggae. Echt mijn muziek. En dan in zo'n sfeertje als hier is het dubbel genieten.'

De brede opzet van 'Over De Top' slaat aan. Termen als 'gezellig', 'relaxt' en 'familiefestival' komen vaak voorbij. Naast de muziekprogrammering ligt de focus van het festival vooral op sfeer, beleving en aankleding. Het Coco Loco podium kenmerkte zich door de kleurrijke 'favela' die er omheen gebouwd was. Ook de caféstraat doet het goed.

In de Dance-tent rook en harde beats. Buiten de tent zit een echtpaar samen om beurten een hap van één kroket te nemen. Ook dit is Over the top.
Kinderprogramma Ook voor de allerkleinsten viel er genoeg te zien en te doen. De acrobaten van Duo Musa gingen met de kids aan de slag tijdens een circusworkshop en bij PEERtoftheater werden er muziekinstrumenten geknutseld van afvalhout en lege flessen.

Ouders hebben geen omkijken naar hun kroost. Misschien thuis een keer een extra wasje draaien van onder het stof zittende kleding. Het kan bijna niet anders dan dat de editie 2016 wederom een recordaantal bezoekers gaat trekken.

www.overdetopfestival.nl

Over de Top festival Lichtenvoorde 2015
Over de Top festival Lichtenvoorde 2015
Over de top festival Lichtenvoorde 2015