Leden van Schutterij Harreveld.
Leden van Schutterij Harreveld. Foto: Bernadet te Velthuis

Harreveld beleefde een uitbundige kermis

'Wi-j doot 't met en veur mekare'

Harreveld - De lucht van gebakken vis en bier komt je in de Kerkstraat al tegemoet, naarmate je café de Boer steeds meer nadert. 'The place to be' in Harreveld deze dagen. De lucht van een gemiddelde Achterhoekse kermis of schuttersfeest. Het voelt als thuiskomen. In Harreveld is het deze kermis pinkstermaandag alles in één; kermis en schuttersfeest, oftewel het vogelschieten.

Het is de slotdag van de Harreveldse kermis. De stemming is opperbest. Het weer werkt prima mee. Terwijl kleine kinderen met bakjes patat en grote snoepstokken rondlopen of zich vermaken in de draaimolen, staan de ouders er gezellig bij te kijken met een biertje in de hand. Alles bij elkaar, op een ook nog eens gezellig aangekleed kermisterrein.
"Dat is een verdienste van het gehele Feestcomité en vrijwilligers," wijst voorzitter Jos Wijkamp naar de rij paraplu's, voorzien van lampen, die boven het plein hangt en dienst doet als sfeerverlichting. "De stellages zijn beschikbaar gesteld door Survival Harreveld. Dat is typisch Harreveld. Niemand is iets te veel om bij te dragen aan een geslaagde kermis. Iedereen wil meewerken of meedenken. Het ziet er prachtig uit. We hebben al aanvragen gehad of we het ook willen verhuren."

Vogelschieten
Op het terrein lopen Francis ten Have en Bas Stoltenborg met een rode sjerp om, en een brede grijns, van oor tot oor. Ze zijn de trotse Schutterskoning en –Koningin. Beiden bekennen zeer verrast en minstens zo blij te zijn met de meest begeerde titels van Harreveld. 'Ik had 't echt neet edach dat hee zol vallen,' bekent de nieuwe koning. 'Veertig schoten terugge dach ik dat hee al wal zol vallen, moar ik had d'r no helemoal neet op erekkend. Toen ik um d'r op heel spleet hee in tweeën en was 't edoane.' Francis is al even verrast.
'Bi-j de vrouwen duurt 't altied iets langer en völt hee vake in ene kere noar beneden. Toen ik veur de zeuvende kere mos scheten gaf iemand mi-j de tip um op de hals te richten. Dat he'k edoane, en hee kwam drek noar onder'n hen,' lacht Francis. 'Toen de vrouwleu heurden dat ik koning was, schotten ze inens heel secuur,' lacht Bas. Ondanks hun blijdschap bekennen ze ook beiden 'noast de pot te hebben epist', zoals Bas het verwoordt. 'Dat klopt,' vertelt Francis. 'Wi-j waren te late met opgeven vanmorgen en konne wi-j neet meer met doon um vief euro in de pot te doon. De pot is dan veur de ni-je koning en koningin. Jeugdkoning werd Roel Kolkman, Jeugdkoningin werd Ellis Schutten.

Geslaagde kermis
Jos Wijkamp kijkt terug op een zeer geslaagde Harreveldse kermis. "De lijn die we met elkaar ingezet hebben is op een voortreffelijke manier doorgezet. De Zeepkistenrace bijvoorbeeld was afgelopen jaar direct al een groot succes door eigen initiatieven van jongeren, dat de deelname dit jaar al weer groter was. Dat de kermis geslaagd is, is een verdienste van de Harrevelders zelf. Wi-j doot 't met en veur mekare," is Jos bondig.

De zaterdag was direct al een geslaagde dag met de altijd weer spectaculaire tienwijkenkamp, met dit jaar naast een kamelenrace, de stormbaan en een estafette, wederom een hilarisch eindspel met 'houten paarden' die waggelend ringsteken, aan elkaar gepraat door Tom Gierkink. De zeepkistenrace mocht zich na het succes van afgelopen jaar verheugen in een hogere opgave. Liefst 16 teams in de volwassenklasse en bikkelklasse dit jaar.
Ook dit jaar spraken de hindernissen de deelnemers zeer aan, vooral de tussenstop waar men een glaasje bier dient te ledigen. Vanzelfsprekend was de waterbak het eindpunt voor de vele schoonspringtalenten.

Programma groot succes
Eigenlijk kan het gehele programma als een groot succes worden gezien. Van het gezellige kaarten, de kerkdienst, tot en met het Dinxpers smartlappenkoor. In de tent was het elke dag groot feest, met ondermeer Premium dat een wederom een puike thuiswedstrijd speelde, maar ook met 'ster-dj' Paul Elstak. Harreveld trilde even op zijn grondvesten.
Na 3 dagen uitbundig feestvieren is de rust wedergekeerd in Harreveld en is het tijd om aan te sterken, ook voor de portemonnee!