Beeldvorming Turkije

Onze zoveelste kennismaking met Turkije, en dat met vier bevriende stellen, was weer helemaal top. Ik weet het, tal van Nederlanders die er nooit geweest zijn, hebben een totaal verkeerde beeldvorming van het immens grote land Turkije.

Velen denken zelfs dat Turkije een achterlijk land is. Maar wanneer men eenmaal het hier met ontelbare vooroordelen besmette land bezoekt, kijkt iedere Nederlander zijn ogen uit. Dat niet alleen aan de Egeïsche kust, aan de Turkse Rivièra, alsmede in een wereldstad als Istanboel, maar zeker ook in het binnenland met daar een schitterende natuur met tevens overweldigende historische en culturele bezienswaardigheden. Het is derhalve niet zo verwonderlijk dat steeds meer Nederlandse toeristen, studenten, en ondernemers kiezen voor een kennismaking met Turkije. Desalniettemin blijven wij stereotype, hardnekkige Nederlanders houden. Landgenoten die niet weten, beter gezegd niet willen geloven dat de grootste Turkse volksheld aller tijden Atatürk, de grondlegger van het hedendaagse supermoderne Turkije, blauwe ogen had en blond was. Natuurlijk moet ik met het opschrijven van dit alles rekening houden met een stukje onvervalste geschiedenis. Want bij mijn weten komt er bij de omschrijving van de relatie tussen Nederlanders en Turken bij velen een soort haat-liefdeverhouding naar voren. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat bij ons Nederlanders de gedachte is blijven hangen dat de Turken aartsvijanden waren en in veel gevallen nog zijn van het Christendom. Dat benoemende, komen bij mij bepaalde herinneringen uit mijn jeugdjaren boven. Wanneer ik vroeger thuis kwam na een middagje spelen in zand en modder, zei mijn moeder altijd: 'Je bent zo zwart als een Turk'. Ook uitdrukkingen als 'Tieren als een Turk', 'Aan de Turken zijn overgeleverd' en 'Rijden als een Turk' zijn bij velen onder ons bekend. Het woord 'turken' schijnt volgens mijn, het vak Nederlands docerende dochter zelfs een werkwoord te zijn voor treiteren.
Inmiddels is Turkije één van de meest bezochte vakantielanden onder de Nederlanders. Ieder jaar kiezen circa 1,5 miljoen landgenoten voor een verblijf in dit land, waarbij voornamelijk wordt gekozen voor één van de meest spectaculaire, exclusieve met werkelijk alle denkbare voorzieningen uitgeruste resorts. Ook wij hebben deze keer weer gekozen voor een dergelijk van alle gemakken voorzien ultra all inclusive luxe dorp, compleet met een eigen privé strand. Wat mij daarbij naast het klimaat, de cultuur, de rust en de gastvrijheid als Bourgondiër en dus liefhebber van lekker eten en goede drank in het bijzonder aanspreekt, is de Turkse keuken. Al meerdere malen genomineerd voor een continentale prijs en al jaren achtereen als derde genoteerd op de ranglijst van de beste keukens ter wereld. Om daarom de beeldvorming nog maar eens te accentueren, Turkije is reeds decennia lang geen derde wereldland meer. Alles is er de laatste halve eeuw met sprongen vooruit gegaan. Denk daarbij aan industrie, mode- en textielkwaliteit, management en dienstensector. Mede daardoor is de Turkse economie één van de snelst groeiende in deze wereld. Het is dan ook niet zo vreemd dat de belangstelling om hier zaken te doen toeneemt, zeker ook bij Nederlandse ondernemers. Werd de Turkse geschiedenis en haar cultuur reeds beschouwd als Europese rijkdom, dit is nu ook alom het geval met de Turkse economie.
Dit alles opschrijvende, verbaast het mij in hoge mate dat Turkije nog steeds geen lid is van de EU (Europese Unie). Maar op dat terrein ontbeert mij eerlijk gezegd de nodige kennis om er een afgewogen oordeel over uit te spreken of in dit geval op te schrijven. Wat ik wel weet, is dat Turkije reeds tientallen jaren pogingen doet om een volwaardig EU-lid te worden, maar dat de kandidatuur van Turkije het grootste struikelblok is waarover de Europese Commissie valt. Dit vooral omdat het land niet kan voldoen aan een pakket van strenge voorwaarden. Mijn ervaringen met het land en met name de bevolking zeggen dat niet te kunnen begrijpen. Maar dat zal wel veel te simpel zijn geredeneerd!

Reacties of tips: delibero@contact.nl