Boeren baas over vissers

WE zijn terug in de eredivisie. Ik bedoel WE in de ruime zin, wij Achterhoekers. En WE in enge zin - 'wij in Oost Gelre - hebben daaraan bijgedragen door een ijzersterke godenzoon Hidde Jurjus tussen de palen. Eigenlijk WE in nog engere zin: wij in Lichtenvoorde. Maar ja, Oost Gelre is groter dan de hoofdkern, dus ik hou het op het middelste WE.

Het is al de tweede keer dat Longa een eredivisie-keeper levert. Remember Sander Boschker. Dus hulde voor Hidde, en nu we toch aan het allitereren zijn: Viva Vincent Vermeij! Ook al is het een Blaricummer (later meer over accenten). Zoals ze in het Gooi zeggen: Wij komen altijd weer terug, kaerel.

VROS
De Volendamse club zonder naam blijft dus in de Eerste Divisie. Nou heb ik niks tegen Volendamse vissers en andere familieleden (eigenlijk wel een beetje, maar niet zoveel), maar ik ben toch wel blij dat zij niet naar de Eredivisie zijn gegaan. Dan zouden ze namelijk nog vaker op televisie komen. En Volendammers zijn al zo vaak op televisie. Vooral bij de Tros (nu Avro-Tros) zie je dag en nacht Jan Smit, Nick en Simon, de 3J's. Terwijl een echte wereldster als André Rieu soms uren niet op TV is te zien.

Terug naar de wortel
De Graafschap is dus weer terug op het hoogste landelijke voetbalniveau. Dus al die parttime-Twentefans uit Oost Gelre en Berkelland-Zuid kunnen hun eredivisieclubliefde weer terugschakelen van Enschede naar Doetinchem. Nou kunnen we (in welke zin dan ook) elke zondag trots naar de Graafschap kijken met het bord hutspot op schoot en het Twents-Achterhoekse bier tussen de knieën geklemd. En als De Graafschap zich dan tientallen jaren handhaaft in de Eredivisie - ik droom maar wat voor me uit - komen er uiteindelijk fans voor het leven. Net zoals sommige Ajax- en Feijenoordfans, van die mensen voor wie clubliefde een religie is. En dat past ook mooi bij de zondag, religie. Na alle programma's voor kabouterfluisteraars en bellenblazers die overdag al op televisie zijn kunnen de gemeentelijke voetbalgelovigen er later op de dag zo achteraan.

Normaal
De Superboeren maken de Achterhoek weer trots. Net zoals Normaal dat al 40 jaar doet. Er was een documentaire over Normaal op de VPRO (heel wat anders dan de TROS), het is dus een cultureel fenomeen waar ook de accentloze Volkskrantlezer wel wat meer over wil weten. Maar beschouwen ze in de grachtengordel ons nu als hun gelijke of als een soort antropologisch studieobject? Binnenkort maar eens vragen aan mijn hoog opgeleide maar heel normale nicht in Amsterdam, van welke kant hij dat nou bekijkt.

Heuken
Volendammers hebben trouwens een heel apart accent. Of dat komt door veel paling eten en eeuwenlang in kleine kring trouwen, dat weet ik niet. Misschien hier in Oost Gelre eens een keer navragen. Ik vraag me of ze daar höken (waar zit het schuine streepje zoals in Blöf alweer?) wel kunnen uitspreken, want de meesten aan de mindere kant van de IJssel kunnen het niet erg goed.