Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre.
Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes

Burgemeester Annette Bronsvoort: "Oost Gelre wil zelfstandig blijven"

Oost Gelre - "Het standpunt is denk ik alom bekend, Oost Gelre wil een zelfstandige gemeente blijven. Met een nieuwe gemeentelijke herindeling zijn wij niet bezig." Dit antwoordde burgemeester Annette Bronsvoort naar aanleiding van een vraag van de fractie OOG tijdens de afgelopen week gehouden raadscommissievergadering.

De vraag van OOG-raadslid Ronald Willering, verwoord door OOG-commissielid Paul Wallerbos, had betrekking op de onlangs door VVD-gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland in de media gedane uitlatingen. Daarbij bracht de voormalig wethouder van de gemeente Berkelland naar buiten dat er in Gelderland binnen vier jaar tien gemeenten minder zullen zijn. Markink deed die uitspraak op grond van de uitkomsten van het onderzoek Sterk Bestuur. Het gaat hier om een provinciaal project dat bepalend wordt geacht voor de bestuurlijke toekomst van de provincie Gelderland.
De opmerkingen van Markink beschouwt de fractie OOG als bijzonder opmerkelijk, omdat de onderzoekers destijds de betrokken commissieleden hebben toegezegd dat hun studie geen opmaat is naar een nieuwe gemeentelijke herindeling. "Voor de heer Markink is het dat dus kennelijk wel, want zijn uitspraken zijn verregaand. Hij vermeldt onder andere dat gemeenten die willen meewerken aan herindeling een financieel voordeel van de Provincie staat te wachten. Wij zijn benieuwd wat het college van Oost Gelre van deze ontwikkeling vindt.

Immers ook zij was aanwezig bij de bijeenkomst waarbij werd toegezegd dat het eindrapport van het onderzoek geen opmaat zou zijn naar een herindeling. In dit verband willen wij uw college er tevens aan herinneren dat in het coalitieakkoord van CDA en OOG is vastgelegd dat wij als gemeente zelfstandig willen blijven. Derhalve zijn wij benieuwd wat ons nu staat te wachten", aldus woordvoerder Paul Wallerbos. Burgemeester Bronsvoort reageerde met de woorden: "Ik word hier niet bepaald zenuwachtig van. Wij als Oost Gelre voelen ons nog steeds krachtig genoeg om een zelfstandige gemeente te blijven. Op de vraag wat staat ons te wachten, kan ik dan ook alleen maar antwoorden dat een en ander hetgeen is wat wij zelf als gemeente voor ogen hebben, wat wij zelf willen. Bovendien dient er wel onderscheid gemaakt te worden in gemeenten die belang hebben bij een nieuwe herindeling en gemeenten die dat absoluut niet hebben. In dat verband wijs ik alleen nog maar naar de gemeenten die om uiteenlopende redenen zelf om een herindeling dan wel samenvoeging vragen. Bovendien komen de in de media gemaakte opmerkingen voor rekening van Gedeputeerde Staten, in dit geval voor de betreffende gedeputeerde." Richard Klein Tank (PvdA) liet nog wel aantekenen het een vreemde zaak te vinden dat het college van Gedeputeerde Staten op een dergelijke manier met het onderzoeksrapport aan de haal gaat.