De interactie met het publiek is groot en beide heren weten tot het eind te boeien.
De interactie met het publiek is groot en beide heren weten tot het eind te boeien. Foto: Henri Walterbos

'Ja maar, Omdenkshow' slaat enorm aan bij medewerkers De Lichtenvoorde

'Maak van een probleem een mogelijkheid'

Oost Gelre - Voordat Berthold Gunster samen met acteur Dion Vincken van Theatergroep 'Ja-maar' met hun 'Omdenkshow' het podium betreden in een volle kantine van Paardencentrum Lichtenvoorde, krijgen medewerkers van De Lichtenvoorde de instructie vooral te blijven zitten gedurende de 'voorstelling' en geen foto's te maken. Het zou zomaar de aandacht kunnen verslappen van waar het deze vrijdagmiddag om gaat.

Vitaliteit is een belangrijk thema binnen De Lichtenvoorde: niet alleen gezond van lijf en leden maar ook tussen de oren. De 'Omdenkshow' sluit aan bij de organisatie, een voorbeeld voor de cliënt zijn, zelfsturing, verantwoording nemen voor je eigen werk. Een gedragsverandering teweeg brengen in hoe je omgaat in verschillende situaties. Niet vanuit 'ja maar', maar meer vanuit 'ja en.' Hanteer een positieve insteek die uitgaat van mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Deze show is maatwerk, gericht op vitaliteit van medewerkers binnen De Lichtenvoorde. Vanuit innovatief denken is dit bijzonder in de gehandicaptenzorg en zeker in Oost Gelderland. Ook actief meedenken met Achterhoek 2020. De organisatie wil die innovatie ook op medewerkers toepassen en ze verder in beweging krijgen. De middag wordt intern 'De Lichtenvoorde actief in beweging' genoemd. Alles om de komende jaren een gezonde organisatie te kunnen blijven intern en extern.

Speciale gasten
Als speciale gasten zijn oud wielrenner Tristan Hoffman en zijn vrouw Vera aanwezig. Enkele jaren geleden was Hoffman al eens aanwezig om cliënten en medewerkers sportief in beweging te krijgen. Deze middag staat de mentale vitaliteit centraal. Hoe ga je om in en vooral met verschillende situaties in je werk? En hoe zet je de situatie naar je hand? Kun je iemands gedrag wel veranderen?

Vragen die allen beantwoord worden, mits je er open voor staat. De oneliners die van het podium rollen, snijden allen hout. Met een knipoog soms, een dosis humor, maar de boodschap komt over. 'Loop niet van het probleem weg. Omarm het probleem. Zeg 'ja' tegen een probleem, van 'ja maar, naar 'ja en'. Denk buiten de box. Maak van een probleem een mogelijkheid, zoals ze in Groningen deden,' komt Gunster met een voorbeeld. 'Door de grote open vlaktes heb je daar enorm veel last van de wind als je fietst. Wat deden ze in Groningen?

Uitgaan van mogelijkheden, geen beperkingen

Ze organiseerden de zogenaamde 'wind-mee-fietstochten'. Met de fiets waai je bijna naar het eindpunt en dan met zijn allen met de fiets terug. Mooi toch.' En 'Je kan proberen een golf tegen te houden maar je kunt ook een surfplank maken.' De interactie met het publiek is groot en beide heren weten tot het eind te boeien. Regelmatig geeft Gunster zijn publiek de kans om met de buurman of buurvrouw een halve minuut van gedachten te wisselen over wat hij aansnijdt. Subtiel bouwt hij het programma op en valt hij soms in herhaling zonder dat het verveelt.

'Maak van een probleem een feit, en van een feit een mogelijkheid. Ga mensen niet proberen te veranderen. Loop niet van iemand weg. Accepteer de ander zoals deze is,' verwijst 'goeroe' Gunster naar de relatie medewerker/cliënt of collega's onderling.

Als intermezzomuziekjes steeds weer aanstekelijke deuntjes, maar met een boodschap. IJzersterk is het slotnummer; 'Ich bin wie du' van Marianne Rosenberg. De titel zegt alles al!

Afsluiter is cliënt Samir Taman. Hij is spreekstalmeester deze middag. Het gaat hem bijzonder goed af. Evenals hij zijn aankondiging van de omdenkshow begon, sluit hij de middag af met een kleine 'onemanshow' en mag hij enkele prijzen uitreiken onder de aanwezigen. Een waardig slot van een leerzame middag, die nog leuk was ook!