Prinses Vera Weelink, Prins Jasper Lankveld en het nieuwe koningspaar  Marco Spekschoor en Petra Klein Goldewijk.
Prinses Vera Weelink, Prins Jasper Lankveld en het nieuwe koningspaar Marco Spekschoor en Petra Klein Goldewijk.

Zieuwent beleeft gemoedelijk feest

'Vaandelzwaaien moet je zien als een soort gebed'

Zieuwent - Als tijdens het vogelschieten Eric Heutinck, 'van 'Tölner Frans'', naar voren wordt verzocht om aan te leggen op de kermisvogel, vermaken een stukje verder op het terrein een aantal plaatsgenoten zich ieder met een vaandel van Schutterij Sint Sebastiaan, 'in burger'. Tambour-maître André Storteler staat het tafereel gade te slaan en ziet dat vaandelzwaaiers van de schutterij Gerben Bokkers en Marc Rietberg hen instrueren. 'Dat doen we wel vaker met de kermis, een stukje werving van vaandelzwaaiers. We hebben op dit moment zeven leden en dat willen we graag uitbreiden. Het is enorm leuk om te doen, een mooie traditie. Vaandelzwaaien moet je zien als een soort gebed.'

Hij heeft het nog niet gezegd of er komt een groepje met vooral dames aan gemarcheerd als volleerde vendeliers, zelfs de eigen drumgeluiden voortbrengend met de mond. Ze hebben er plezier in. Marc Rietberg hoopt dat het enthousiasme enkele leden oplevert. 'Zelf doe ik het al jaren, met enkele kameraden. Het is mooi om het publiek te zien kijken als je bezig bent.' Drie keer mogen Marc cs opdraven tijdens de kermis. 'We beginnen met een serenade aan de oud koning zondagmorgen. Als de nieuwe koning bekend is er een serenade op het terrein en eentje in de tent met de huldiging.'

Zieuwent Live
Een stukje mooi traditioneel 'Zuwwent', als in de gelijknamige dvd, het indrukwekkende document dat afgelopen jaar van het dorp en haar hechte gemeenschap verscheen. De gehele kermis loopt gesmeerd. Martin Wossink, voorzitter van de Feestcommissie Zieuwent kijkt zondagmiddag al met een goed gevoel terug op wederom een geslaagde 'Zuwwentse karmisse'. 'Vrijdagavond was Zieuwent Live al direct een prachtige avond. Hoewel het niet officieel bij het kermisprogramma hoort wordt het gezien als de perfecte aftrap van het kermisweekend. Het komt tot stand in een prima samenwerking met ons als Feestcommissie.' Ruim 500 mensen kwamen op het spektakel af waarbij de eigen inwoners zelf de hoofdrol spelen op het podium.

Wie dat zijn dat is tot het moment zelf 'staatsgeheim'. 'Zieuwent Live is altijd een fanatiek gebeuren wat het oefenen en de uitvoering betreft. Zo'n driekwart jaar van te voren beginnen de voorbereidingen en oefenen al bij deelnemende groepen.' Zieuwent liet zich die avond van beste kant zien en horen. Zo ook toen nog regerend Koningin Sandra Jansen, die zich in een heuse dirndl stak, vol overgave 'Anton aus Tirol' zong, compleet met 'stoefsnee'. Het koor Noir verzorgde de koortjes in een spetterende Queenmedley.

Andere setting
Zaterdag stond in het teken van de jeugdzeskamp en het kaarten met 90 deelnemers. Beiden kunnen weer als zeer geslaagd bijgeschreven worden in de analen van de Zieuwentse kermis. Enige kleine minpuntje is wellicht dat de teenageparty door weinig jongeren uit de doelgroep 11 tot en 17 jaar werd bezocht. 'Dat gaan we evalueren,' vertelt Wossink.

'We horen geluiden dat de jongsten niet graag met de iets ouderen hetzelfde feest vieren, en 'groten' op hun beurt niet met de 'kleintjes.' Ach ja, je probeert wat. Volgend jaar zien we wel weer.' Over de nieuwe indeling van het terrein krijgt Wossink volop complimenten. 'Er is nu meer overzicht. Alles is beter te volgen. Dat hebben we goed gedaan.'

Zeskamp
De zeskamp is in Zieuwent anno 2015 nog steeds mateloos populair. Een garantie voor spektakel. Kevelder won dit jaar de jeugdzeskamp, met een verschil van 0,25 punt op de Ruurloseweg dat op een 2e plaats eindigde. De mooiste wagen bij de jeugd was dit jaar van Zegendiek. De zeskamp op maandag werd gewonnen door Zegendiek.

Tussendoor, kermismaandag, natuurlijk het prestigieuze vogelschieten waarbij voor velen geldt dat winnen 'belangrijker' is dan meedoen. Iedere deelnemer wil vanzelfsprekend graag Koning, Koningin, Prins en Prinses van Zieuwent worden. Eeuwige roem is immers hun deel. Tot het nieuwe koningspaar werden gekroond Marco Spekschoor en Petra Klein Goldewijk. Het nieuwe prinsenpaar werden Prins Jasper Lankveld en Prinses Vera Weelink.


Voor meer uitslagen, lees verder op pagina 3.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding