André en Danielle Walvoort uit Zelhem (links) demonstreerden tijdens de beurs een aantal melkkoeien van het ras Fleckvieh.
André en Danielle Walvoort uit Zelhem (links) demonstreerden tijdens de beurs een aantal melkkoeien van het ras Fleckvieh.

Standhouders en organisatie tevreden

Landbouw- en Tuinbouwbeurs goed voor 18.863 bezoekers

Zelhem - De organisatie van de tweede Land- & Tuinbouwbeurs Oost-Nederland/Achterhoek had vorige week op het vier hectare grote beursterrein aan de Ruurloseweg veel nieuwe thema's ingezet waardoor de beurs nog meer waarde bood zowel voor haar standhouders als bezoekers. De driedaagse beurs trok vorige week 18.863 bezoekers. En daar was directeur Johan Wolters van CNO Expo BV content mee. Evenals de 250 standhouders die naar hun zeggen grotendeels goede zaken deden. Door de tropische weersomstandigheden liet het beurspubliek het vrijdag enigszins afweten. Ook werd de beurs door dreigende onweersbuien vrijdagavond om negen uur een uur eerder afgesloten.

Drie dagen lang was Zelhem hét trefpunt voor ondernemende melkveehouders, akkerbouwers en agrariërs met een gemengd bedrijf en bosbouw. De organisatie van de vakbeurs had dit jaar enkele nieuwe thema's toegevoegd, waardoor de beurs nog meer waarde bood. Zo organiseerde Troostwijk Auctions uit Amsterdam een online veiling in de Agrarische Groen-, Grondverzet en Infrasector voor een internationaal publiek waarbij de kijkdagen plaatsvonden tijdens de beurs.

Was de mechanisatiebranche in 2014 nog matig aanwezig, vorige week was ze ruim vertegenwoordigd op de beurs. Jan te Winkel van het gelijknamige bedrijf met vestigingen in Brummen, Hengelo (G), Goor en Luttenberg, die voor het eerst op de beurs aanwezig was, was content met de opzet van de beurs en de respons van de bezoekers. Op een strategisch punt net buiten de beurstent had Te Winkel een uitgebreid assortiment van haar machinerieën opgesteld. De beurs werd ook onder meer actief ondersteund door voerdemonstraties met een automatisch voersysteem, dat een kijkje biedt in de toekomst van efficiënt voeren met minder mankracht en werkuren.

Nieuw was ook de kalvertuin dat groepshuisvesting in grote iglo's liet zien voor een betere opfok. Op uitnodiging van Bayern- Genetik was de maatschap van André en Danielle Walvoort uit Zelhem met een aantal melkkoeien van het ras Fleckvieh vertegenwoordigd die regelmatig gedemonstreerd werden in een daarvoor speciale showring. De veestapel van Walvoort telt negentig melkkoeien die bijna allemaal uit Fleckvieh kruislingen en 65 stuks jongvee (allen Fleckvieh) bestaat. Kwaliteit staat voorop bij de bedrijfsvoering van het familiebedrijf. De kenmerken van de dieren zijn dat het niet eenzijdig doorgefokt zijn op melkproductie, maar een ideale mix hebben van een goede melkproductie uit ruwvoer, hoog eiwit, passende bespiering, sterk beenwerk, laag celgetal, gezondheid en duurzaamheid. "Ik heb met deze dieren de laatste jaren nog nooit met zoveel plezier geboerd", zo verklaarde André Walvoort tijdens de beurs.
KI Service Ferti Plus uit Ruurlo had in samenwerking met Veehouderijbelangen Vereniging Silvolde ook niet te klagen over belangstelling in hun stand. Het KI servicebedrijf dat gespecialiseerd is in rundvee KI producten en diensten werd in 1999 als eerste zelfstandige onafhankelijke KI service opgericht. Het bedrijf van eigenaar en algemeen directeur Max van de Kerkhof is inmiddels uitgegroeid naar een fokkerijorganisatie met ruim 2000 actieve veehouders die voornamelijk rundveehouders in Oost-Nederland begeleiden. "Op deze beurs treffen we dan ook een groot deel van ons klantenbestand en kunnen we onze relaties in een ongedwongen sfeer ontvangen", aldus Van de Kerkhof.

Ook de politiek liet even van zich spreken in Zelhem. Annie Schreijer, vertegenwoordigster voor het CDA in het Europees Parlement, hield op de slotdag een lezing met als thema 'De landbouw vol onder de aandacht', waarbij ondermeer het belang van de rol van agrarische vrouwen werd onderstreept.
Onder aanvoering van Willemien Koning van LTO Vrouwen in Bedrijf werd er een petitie overhandigd aan Annie Schreijer.
Johan Wolters van CNO Expo BV kon na afloop van de beurs melden dat volgend jaar in de eerste week van juni de derde editie van de Land- & Tuinbouwbeurs Oost-Nederland/Achterhoek op de nieuwe locatie in Zelhem gaat plaatsvinden.