Hot items waren met name de bootvluchtelingen en burgemeester Heijman.
Hot items waren met name de bootvluchtelingen en burgemeester Heijman.

Politie laat enkele borden over bootvluchtelingen verwijderen

Burgemeester Heijman populair in Vragender optocht

Vragender - Het is duidelijk voer voor liefhebbers, de optocht van Vragender, de traditionele opening van de eigen kermis. Je moet er van houden en tegen kunnen; aanstootgevende teksten, die soms tegen het randje aanzitten, en er soms overheen gaan. Maar goed, zondagmiddag bleek wederom dat er vele liefhebbers zijn van de optocht met een hele vette knipoog. Laten we het daar maar op houden. Veel kwam er voorbij. Hot items waren met name de bootvluchtelingen en burgemeester Heijman.

Dat Heijman populair is in de optocht van Vragender geeft meer te denken dan dat hij hier trots op zal zijn. "Ik was een enorm populair burgemeester in Oost Gelre", dicteerde hij een journalist in het Gooi onlangs. Als zijn graadmeter de Vragender optocht is, dan mogen hier op zijn minst vraagtekens bij worden gezet.

Als de persoon in kwestie erbij aanwezig zou zijn geweest zondag, dan zou hij zijn altijd paraat hebbende 'prodentsmile' zondag waarschijnlijk wel hebben ingeruild voor een 'boer-met-kiespijn-lach'.

"Over de veiligheid was niets te zeggen"

Op één van de deelnemende wagens deelnemers met shirts met ambtsketens en spreuken die boekdelen spraken: 'Onno 2015 bunt de burgemeisters één en al bedrog. Monstertruck, toyboy..., Henkie, ne huurhuus in Leevelde krieg ie nooit verkoch'. En: 'Na monsterdrama en seksschandaal nu ook burgemeester Heijman an de schandpaal.' Op de achterkant een cartoon waarop Heijman met een - waarschijnlijk gratis - beugelfles, blote-billenkoek krijgt van Onno Hoes. Het onderschrift laat niets te raden over: 'Onno weet hoe diep je in de shit kunt zitten.'

Vroagender Courant
Een andere hoogwaardigheidsbekleder die 'in het zonnetje werd gezet' was Sepp Blatter: 'Blatter, Blatter, Blatter, wi-j bunt den kearl steeds zatter.' Andere onderwerpen die voorbij kwamen waren de Vogelgriep 'Alle kippen bunt krank, moar dat kump neet van de drank.' Vanzelfsprekend kwam ook Lievelde weer voorbij; 'Met zukke lilleke wieve zol ik ok neet in Leevelde blieven.'

Uiteraard houdt Vragender zichzelf ook een spiegel voor en worden ook hier steken onder water uitgedeeld, die door insiders zeker begrepen zullen worden. In de 'Vroagender Courant' koppen als: 'Schaamluisuitbraak na optocht Vragender, 'Primeur: eerste café met meer biersoorten dan klanten,' 'Blatter 2; de steekpenningmeester van KSV.' Een ander dankbaar onderwerp was boer Geert uit 'Boer zoekt vrouw', met 'poëtische hoogstandjes' als 'Geert en Hetty zijn weer aan het n**ken en heel Groningen in breuken' en 'Geert krig zien wortel wal stief van een old wief.'

Bootvluchtelingen
Meerdere keren kwam ook het onderwerp 'bootvluchtelingen' voorbij. Spreuken als 'Zwarte Piet ging uit varen, toen knapte zijn boot, toen moest hij gaan zwemmen voor bad, bed en brood,' en 'Gered van de boot, no stikt ze in 't brood,' met een heuse broodhaxelaar die hele broden verpulverde en rond spoot geven toch te denken.

En dan hebben de vele honderden toeschouwers het ergste nog niet eens gezien, vertelt dienstdoend politieman Vriezen na afloop: "We hebben vooraf in een goede samenwerking met de organisatie en de brandweer de wagens geïnspecteerd op veiligheid, maar ook op teksten. Over de veiligheid was niets te zeggen. Enkele borden hebben we echter laten verwijderen. Die spreuken waren echt over het randje. Die gingen over de bootvluchtelingen. Dat moet je met een lolletje zien, kregen we dan te horen, en dat veel mensen juist daar voor komen, maar als we dan zeiden dat ze zich in de situatie zelf in moesten leven, dan begrepen ze het ook wel weer en werden de borden zonder problemen verwijderd."

Kinderen
De optocht begon nog zeer onschuldig met liefst 27 kinderwagens met nog onschuldiger onderwerpen als 'Nu is het jouw beurt om te drukken,' waarbij een jongen de andere voortduwt in een zelf gemaakte auto, een lief bruidspaar en een 3FM DJ in het Glazen Huis. Heel vertederend allemaal. Daarna is het enkel 'Vragender sodom en gomorra' dat de klok slaat, waar bij de meeste wagens een glimlach niet onderdrukt kan worden. Wat een ieder er ook van vindt, de optocht voorziet duidelijk in een behoefte. Wie er niet tegen kan moet maar wegblijven, en degenen die de humor er wel van inzien en mensen met een groot relativeringsvermogen beleven de dag van hun leven. Van overal uit de omgeving komt men er graag naar toe.

Schuimspoor
Als de laatste wagen uit het zicht verdwijnt en er al direct nagepraat, en vooral na gelachen wordt, rest Vragender een groot spoor van schuim, broodkorsten en anderszins.

Burgemeester Heijman krijgt ervan langs.
Afbeelding