Majorettes, tamboer-maître en drumfanfare marcheren de Sint Bonifatiuskerk uit na schuttersmis.
Majorettes, tamboer-maître en drumfanfare marcheren de Sint Bonifatiuskerk uit na schuttersmis. Foto:

'Een bloeiende vereniging met een mooie bijeenkomst'

St. Switbertus viert Patroonsdag vol tradities

Lichtenvoorde – Het is licht bewolkt op zondag 14 juni wanneer schuttersgilde Sint Switbertus vol enthousiasme haar Patroonsdag viert. Deze dag is al jaren vaste prik en de leden leven er elke keer weer echt naar toe. Wederom staan een mis in de Sint Bonifatiuskerk en een gezamenlijke middagmaal in de Swite op het programma.

De heilige Sint Switbertus is niet voor een speciale reden gekozen als schutspatroon van de schutterij. Hij was toevallig de enige die bij de oprichting nog over was en is door de toenmalige geestelijk verzorger toegewezen. Dit maakt deze feestelijke dag overigens niet minder bijzonder. Eigenlijk is de officiële herdenkingsdag 1 maart, maar vanwege praktische redenen heeft de vereniging voor een alternatieve datum gekozen.

Iets na tien uur start de dag. Het korps dat zich verzameld heeft bij de Swite gaat op pad om het koningspaar op te halen. Voorop marcheert de commandant met achter hem de majorettes. Dan volgt de tamboer-maître met de drumfanfare. Ergens in het midden loopt vrolijk de jeugdkoningin. De vendeliers sluiten de rij. Als de bonte stoet voor het huis van het koningspaar arriveert, wordt het nummer 'Counting Stars' van OneRepublic gespeeld. De tocht voert verder richting de Sint Bonifatiuskerk waar een speciale schuttersmis is met het thema 'Wie zaait zal oogsten'.
De kerk zit goed vol en bijzonder is dat halverwege de dienst de grote trom gezegend wordt door pastor Pikkemaat. Na afloop is er een optreden van de majorettes en vendeliers op het kerkplein. Dan vertrekt de groep richting gemeentehuis om op het bordes te poseren voor de jaarlijkse foto. Het eindpunt is de Swite, waar een heerlijke middagmaal klaar staat.

Voorzitter Sander Meekes opent de lunch en geeft vervolgens, voor haar geheel onverwacht, burgemeester en tevens beschermvrouwe van de schutterij Annette Bronsvoort het woord. Zij is vol lof: "De schutterij is een bloeiende vereniging en deze bijeenkomst is erg mooi". Na de maaltijd worden de jubilarissen gehuldigd. Gerard Olyslager is 25 jaar lid, Paul Paasschens en Ad van Schaijk beide 40 jaar. Vervolgens worden er leden in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet. Het trekken van tien prijzen voor de donatieactie is het laatste wat op deze traditionele Patroonsdag gebeurt. Normaal gesproken is er ook een middagprogramma dat verzorgd wordt door de oud-Koningen groep. Dit jaar gaat de vereniging echter naar 't Zwaantje om gezamenlijk diens 140 jarig bestaan te vieren.