Dit jaar vindt de tiende editie van de Barchemse wandelvierdaagse plaats.
Dit jaar vindt de tiende editie van de Barchemse wandelvierdaagse plaats.

Tussenstand inschrijving tiende editie

Bijna duizend deelnemers Barchemse Wandel4Daagse

Barchem - De actuele tussenstand van het aantal inschrijvingen voor de tiende editie van Barchemse Wandel4Daagse staat veertien dagen voor de start op bijna duizend deelnemers. Dit aantal ligt een fractie onder het aantal van vorig jaar toen zich uiteindelijk een recordaantal van 1363 wandelaars inschreven. "Hopelijk komen we weer op dit aantal uit. Dat zou prachtig zijn. Wie weet komt het aantal tijdens de tweede lustrumeditie boven de 1400 deelnemers uit. Maar of dat realistisch is weet ik niet", aldus pr-man Arjan Klein Hazebroek van Stichting Barchemse 4Daagse.

De algemene trend bij wandelvierdaagsen is dat het deelnemersaantal namelijk terugloopt. Zie het voorbeeld van de Achterhoekse Wandelvierdaagse in Doetinchem en die in Apeldoorn. De organisatie van de Apeldoornse Wandelvierdaagse die in juli plaatsvindt,zit zelfs met de handen in het haar. Het aantal inschrijvingen loopt namelijk behoorlijk achter in vergelijking met dat van voorgaande jaren.

Marga Bult verricht opening vierdaagse

Arjan Klein Hazebroek: "En daar is bij ons absoluut geen sprake van. Het gros van de deelnemers schrijft zich in de laatste twee tot drie weken voor de vierdaagse in. En dat verwacht ik ook dit jaar weer."
De tiende editie van het wandelfestijn vindt van 2 tot en met 5 juli plaats. In het kader van het tweede lustrum heeft de organisatie wat extra's in petto voor de wandelaars. Zo zullen ze zaterdag op een 'aardigheidje' worden getrakteerd, zoals Klein Hazebroek het omschrijft.

De bekende Twentse zangeres en presentatrice Marga Bult zal de officiƫle opening van de vierdaagse verrichten op woensdagavond 1 juli in dorpshuis 't Onderschoer. De geboren en getogen Twentse werd in de jaren tachtig bekend als een van de zangeressen van de meidengroep Babe, later als lid van de Dutch Divas. In 1987 behaalde ze een vijfde plek op het Eurovisiesongfestival in Brussel met het lied 'Rechtop in de wind'. Vanaf de jaren negentig presenteert ze programma's voor RTV Oost en sinds enige tijd ook voor Omroep Max. Marga is bovendien ambassadrice voor diverse goede doelen. Naast de officiƫle opening met een slag op de gong zal ze in Barchem ook enkele nummers ten gehore brengen.

Uitvalsbasis
Dorpshuis 't Onderschoer is ook dit jaar weer vier dagen de uitvalsbasis voor de vierdaagse. Ook wordt het nieuwe Dorpsplein achter 't Onderschoer nadrukkelijk bij het wandelevenement betrokken en zorgt de organisatie op de tiende 'verjaardag' dagelijks voor wat extra muzikale intermezzo's.
Zoals gebruikelijk kunnen de wandelaars kiezen uit vier afstanden: 20, 30, 40 en 50 kilometer. Dagdeelname is niet mogelijk. "Dat laatste handhaven we ook dit jaar nadrukkelijk ondanks dat we de jaarlijks weer de vraag krijgen of er ook een of twee dagen mee gewandeld kan worden", zo verklaart Klein Hazebroek. De wandelroutes zijn grotendeels gelijk aan die van vorig jaar. Alleen die van zaterdag is tussen Barchem en Borculo aangepast.

Inschrijven
De routes zijn ook dit jaar weer vernoemd naar de wateren (beek, riviertje of kanaal) waarlangs gewandeld wordt. Donderdag wordt er rond de Baakse Beek gewandeld, vrijdag langs de Veengoot, zaterdag langs De Berkel en zondag langs het Twentekanaal. Tot en met 28 juni kan men zich inschrijven via de website www.barchemse4daagse.nl.
De deelname kost 25 euro. Ook is het voor maximaal 100 last-minute inschrijvers mogelijk om zich op woensdag 1 juli tussen 16.00 en 20.00 uur bij het startbureau in 't Onderschoer in te schrijven onder de voorwaarde dat het maximale aantal deelnemers van 1500 wandelaars nog niet is bereikt. Gedurende de vierdaagse vindt er in de Barchkerk dagelijks tussen 12.00 en 18.00 uur een boekenmarkt en een expositie van Lidy de Graaf plaats.