Henk Heijman en integriteit

Het is dinsdagavond 16 april 2013. Gedesillusioneerd en tegelijkertijd verbitterd staat VVD'er Frank Beurskens op van zijn raadszetel in de vergaderzaal van het stadhuis in Groenlo om tegen zijn zin in huiswaarts te keren. Het doek is gevallen. Na slechts drie jaar komt er abrupt een einde aan de raadsperiode van deze in Groenlo woonachtige, ambitieuze en gedreven liberale volksvertegenwoordiger.

De als commercieel manager bij de Rouwmaat Groep in Groenlo werkzame Beurskens wordt beticht van belangenverstrengeling. Buiten de VVD om zijn de fracties CDA, OOG, PvdA en D66 van mening dat Beurskens daarom niet meer in zijn functie van raadslid is te handhaven. Het gevolg? Het vertrouwen in de zich van geen kwaad bewuste Beurskens wordt opgezegd en vervolgens wordt hij bij stemming uit zijn raadslidmaatschap vervallen verklaard. Deze memorabele avond speelt regelmatig door mijn hoofd bij het op de voet volgen van de inmiddels landelijk bekende soap Henk Heijman. De vorige week uit zijn functie gestapte burgemeester van Bussum acht ik namelijk nog steeds verantwoordelijk voor het ontslag van Beurskens. Dat politiek beschamende besluit werd bovendien genomen in een periode waarin het aspect integriteit als een zeer belangrijk speerpunt werd aangemerkt en uitgedragen. Daarbij was het nota bene voormalig burgervader Henk Heijman, die als een soort voorvechter de waarborging van het integriteitsbesef op alle mogelijke manieren propageerde. Je hoeft geen tot de verbeelding sprekende studie hebben gevolgd om te weten dat integriteit een persoonlijke dan wel karakter- eigenschap van een individu inhoudt, hetgeen betekent dat betrokkene te allen tijde eerlijk en betrouwbaar is en niet omkoopbaar. Het moge duidelijk zijn dat op dit moment, gelet op het huidige nog lopende externe integriteitsonderzoek tegen de ex-burgemeester van Oost Gelre, dezelfde Henk Heijman als pleitbezorger van het begrip integriteit publiekelijk op een totaal andere wijze wordt ervaren en dus ook belicht.

Terugkomende op de casus Beurskens, viel ik destijds van de ene in de andere verbazing of stel ik dit te simplistisch, omdat een en ander nu eenmaal inherent is aan de veelal onnavolgbare gang van zaken binnen de (gemeente)politiek? Hierbij denk ik met name aan de wijze waarop fracties hebben ingestemd met het ontslag, terwijl er eerst een uitgebreid extern onderzoek had moeten plaatsvinden naar de rol van het bestuurlijk en ambtelijk apparaat, dat schromelijk tekort was geschoten in bepaalde zaken, zoals haar instruerende en begeleidende rol van een jong, aankomend raadslid. Een dergelijk onderzoek wilde Heijman als raadsvoorzitter vanzelfsprekend voorkomen en zwaaide, daarbij gebruikmakende van de naïviteit van de raad, dientengevolge met een rode kaart, daar waar een gele kaart aan het adres van Beurskens meer dan voldoende was geweest. En of dit allemaal nog niet genoeg was, werd het dossier Beurskens zes maand later, en dat op 8 oktober 2013 mede naar aanleiding van het verweer van het slachtoffer zelf, op een beschamende wijze door dezelfde raad definitief gesloten. Een en ander ging, zoals ik toen in deze krant liet optekenen, gepaard met een gênant politiek toneelspel. De uitvoering van dat spel kreeg destijds een extra blamerende keerzijde, omdat de gemeenteraad op dat moment werd voorgezeten door wnd. VVD-burgemeester Rob Metz. Iemand die toen op de bres moest gaan staan voor de gemeentelijke organisatie Oost Gelre en dat inclusief zijn, tevens door hem in deze zaak bekritiseerde, voorganger en raadsvoorzitter Henk Heijman. Bovendien was Metz ook nog eens degene die als raadsman met betrekking tot een juridische analyse inzake de kwestie Beurskens betrokkene had geadviseerd om naar de Raad van State te stappen om zijn gelijk te halen. Een interessant detail betreft verder het gegeven dat het college, toen nog onder voorzitterschap van Henk Heijman, zich distantieerde van die analyse, waarbij overigens een eenmansactie van de vertrokken burgemeester heden ten dage nog steeds niet uitgesloten wordt. De raad wees in meerderheid een extern vervolgonderzoek af. Zij zullen het nooit toegeven, maar gelet op de gehele huidige commotie rond de persoon Henk Heijman, zouden de betreffende raadsleden dat besluit maar al te graag heroverwegen!

Reacties of tips: delibero@contact.nl