Komkommertjes

Het begint mooier weer te worden. Gemiddeld genomen dan, het weer in Oost Gelre is erg onvoorspelbaar. Maar het wordt vast weer mooi weer om naakt op een heilige berg te poseren. Bij gebrek aan bergen kan dat in Oost Gelre op andere heilige plekken.

Je kunt hier ongestraft naakt op de Lichtenvoordse leeuw met al dan niet getrimde manen of op het Grolse kanon met je eigen kanonnetje vereeuwigd worden. Of ongestraft? Probeer het eens, zou ik zeggen. Of op een optochtwagen in Vragender, tussen al die rijdende muurgedichten. Volgend jaar misschien, want dit jaar is die poƫzieparade alweer geweest.

Vrije Slag om de arm
Ik zou, zelf in elk geval, niet naakt meedoen met de Vrije Slag door Grolle, een zwemwedstrijd door de Grolse gracht. Misschien doet Henk Heijman wel mee, hij is nu weg als burgemeester van Bussum. Hij heeft al geventileerd terug te willen komen naar Oost Gelre. In welke functie weet ik niet. Maar ook voor hem lijkt me die Vrije Slag door Grolle geen goed idee. Van zwemmen in die gracht wordt je vuile was niet echt schoon, zeker niet die van Henk.

Die Dylan
Ik vond het wel een beetje gezeur over die heilige berg in Maleisiƫ. Nou zijn de goden boos, volgens de mensen in de kerkdorpen, of hoe heet dat daar?
Het was natuurlijk wel een sneue actie van die Dylan, typisch Ankeveens (niet zover van Bussum, toevallig). Voor een jochie van 13 is het nog grappig, maar voor een oudere man van 23 is het alleen maar zielig. Maar hey, zielige mensen hebben ook rechten.

VesteBel
In Groenlo was een KorenVesteval, allemaal mensen die, gelukkig wel keurig aangekleed, zuiver zongen, gemiddeld genomen dan. Dat woord Veste biedt inmiddels heel wat mogelijkheden tot woordspelingen. JazzVesteval. DweilorkestenVesteval, de nieuwe naam voor de Dweilorkestendag, vanaf 2016. De organisatie weet het alleen nog niet.
Mooi is dat, als de plaatsnaam zo'n tekstueel handvat biedt. Beltrum heeft dat ook: 't Belhameltje, Beltim, de Belhamels, Voor-Beltrum.
Pinkpop - afgelopen weekend gezien - is trouwens ook een woordspeling. Maar nu het festival niet meer vast op Pinksteren plaatsvindt is de kracht van de woordspeling uitgespeeld.

1e Suikerdag
De Ramadan is ook weer begonnen. Ongeveer, hangt er vanaf af in welke subgroep je hoe laat de maan ziet opkomen of zoiets.
Straks weer eindigend met het Suikerfeest. Wordt dat nu al een vrije dag in onze contreien? Lijkt me een prima idee. Je hoeft niet te weten waar het Suikerfeest om gaat, heel veel mensen weten dat ook niet van Pinksteren, zeker niet nu Pinkpop daar niet meer aan vastzit.
Maar ik wil graag profiteren van een van die wel leuke dingen die zijn voortgekomen uit georganiseerde religie: vrije dagen.