Annet Kolkman in haar eigen kruidentuin.
Annet Kolkman in haar eigen kruidentuin. Foto: Theo Huijskes

'Ik zol 't leefste will'n deurgoan tot mien zeuventigste!'

Annet Kolkman al 40 jaar in het onderwijs

Zieuwent - "Het overdragen van kennis en levenservaring is mijn lust en mijn leven. Daarom beschouw ik mijzelf als een echt onderwijsmens. Wat is er namelijk nog mooier dan jonge mensen helpen en begeleiden bij het vinden van een toekomstgericht plekje in de maatschappij? Ik mag dan wel 63 jaar zijn, maar de drive is er nog altijd. Mijn lessen zijn namelijk nooit hetzelfde. Ondanks de jarenlange ervaring, blijf ik mijzelf nog steeds ontwikkelen. Wanneer het een sleur wordt, moet je gaan stoppen. Echt woar, ik zol 't leefste will'n deurgoan tot mien zeuventigste!"

Aan de ronde keukentafel in de nostalgische boerderij aan de Huijskesdijk, is het een gezellige bedoening. Annet Kolkman en haar echtgenoot Anton Stortelder genieten 'the day after' na van een geslaagde feestavond op de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). De aanleiding daarvoor is het feit dat de op 1 augustus 1951 in Zieuwent geboren en getogen Annet Kolkman al 40 jaar achtereen werkzaam is bij de HAN. Terwijl ze uw verslaggever een mok koffie met een met spijs gevuld sneetje kaneelbrood voorzet, zegt de jubilaris wijzende naar de vele cadeaus en attenties, waar de creativiteit van alle kanten afstraalt: "Een avond om nooit te vergeten."

Buitenmens
Annet Kolkman, sedert 1980 gehuwd met de Zieuwentse bioloog Anton Stortelder, moeder van twee dochters en een zoon alsmede oma van twee kleinkinderen, is geboren voor de natuur en het onderwijs. "Van huis uit ben ik een echte boerendochter, gek op eten, liefhebber van land en tuin, derhalve een echt buitenmens. Als kind zijnde was ik net zo gek van de moestuin van mijn ouders als heden ten dage van mijn eigen kruidentuin hier. Mijn interesse voor planten, bloemen en kruiden kent dientengevolge geen grenzen. Daarom ben ik zo blij dat ik sedert het jaar 2000 bij de HAN deel mag uitmaken van het team, dat vorm en inhoud geeft aan de HBO-opleiding Food & Business. Een bacheloropleiding, die gericht is op het bereiken van commerciƫle functies in de samenleving. Een 55%-baan, die ervoor zorgt dat ik mij drie dagen per week vanuit Zieuwent naar Nijmegen begeef."

"Ondanks de ervaring, blijf ik me ontwikkelen"

Na het lager onderwijs in Zieuwent, de MULO aan het RK Pensionaat in Groenlo en inclusief het behalen van de hoofdakte een 5-jarige studie aan de Pedagogische Academie in Arnhem, volgde voor Annet Kolkman de studie pedagogische en andragogische wetenschappen. Een traject dat zij in 1977 met het behalen van de doctorale titel succesvol wist af te sluiten. "Gedurende mijn loopbaan in het onderwijs heb ik vervolgens nog meerdere studies gevolgd, waaronder voorlichtingskunde en marketingcursussen." Niet alleen op haar werk, maar ook in haar vrije tijd is Annet Kolkman (in Zieuwent beter bekend als de dochter van 'Harmes Johan') een bezige bij. Zo is zij onder andere de grote animator van een uit zes vrouwen bestaande leesclub. Vrouwen die niet alleen boeken lezen, maar daar ook een verdiepingsslag aan koppelen. Daarnaast vertelt Annet met gepaste trots dat zij voorzitter is van de Soroptimistclub Achterhoek. "Een club bestaande uit alleen maar werkende vrouwen, die vanuit een scala aan verschillende vakgebieden hun kennis inzetten voor anderen. Met name mensen, die de gewenste kennis van zaken ontbreekt, die het financieel erg moeilijk hebben om bepaalde hobby's dan wel andere zaken als sporten of bijvoorbeeld schoolreisjes van kinderen te kunnen bekostigen. Dit jaar is het thema 'Vernieuwen en veranderen'. Anders gezegd, wat vernieuwt en verandert er allemaal en hoe gaan wij daar met ons allen mee om. Denk daarbij aan bijvoorbeeld innovatie- en veranderprojecten in de zorg, de maatschappij en de juridische wereld."

Annet Kolkman kijkt manlief Anton aan en zegt: "Het leven is erg mooi, maar je moet er wel zelf iets van maken. Wij proberen dat iedere dag weer te doen."