Afbeelding

1850 Wandelaars lopen Avond4Daagse Lichtenvoorde

'Wat hebben jullie al veel snoepzakken om de nek hangen'

Lichtenvoorde - 'Mo'j 'ns kieken doar,' lacht Frans Klein Gebbink uit Groenlo, wijzend naar een groep kinderen die aan komen lopen onder het finishdoek door op de Markt. Ze lopen bijna voorover gebogen van alle snoepzakken die ze om de nek hebben hangen voor hun zojuist geleverde prestatie, het uitlopen van de Vierdaagse van Lichtenvoorde. Een prachtig gezicht.

Samen met zijn vrouw wacht hij op de leerlingen van de St. Theresiaschool uit Mariënvelde, met daar tussen ook hun kleindochter Veerle Melchers (7). Opa en oma glimmen van trots als ze op hen af komt lopen en deze haar de snoepzak omhangen. 'Was het zwaar?,' vraagt opa zijn kleindochter. Deze schudt 'stoer' haar hoofd; 'Nee hoor,' en ze gaat weer verder, opa en oma glimlachend achterlatend. Dat was een beetje het beeld van de inhaaldag van de Avond4daagse Lichtenvoorde, afgelopen zaterdag. Kinderen die met elkaar 'handjesvasthoudend' de laatste meters naar de finish afleggen, trotse opa's en oma's, en rennende ouders met snoepzakken om deze bij de kinderen om te hangen. De kinderen laten het zich allemaal welgevallen.

'Boe-oe-oe-oe'
Als Karin Gierkink, voorzitster van de Avond4Daagse Lichtenvoorde, de kinderen, staand op een picknicktafel, toespreekt in speeltuin de Bleek voor hun prijsuitreiking tijdens de laatste pauzeplaats, valt het ook haar op dat de kinderen al vele snoepzakken om de nek hebben hangen. 'Wat hebben jullie al veel snoepzakken om de nek hangen. Dat is veel te zwaar. Ik heb nog niets om de nek hangen. Geef maar aan mij dan kunnen jullie de laatste twee en een halve kilometer zonder die ballast om je nek lopen,' roept ze gekscherend.

Karin Gierkink stopt als voorzitster

Van diverse kanten klinkt direct 'Boe-oe-oe-oe'. Karin kan er wel om lachen. Vlak voor de prijsuitreiking, terwijl dweilorkest de Bloasköppe uit Aalten de massaal aan een Raketje likkende kinderen vermaakt, vertelt ze dat het haar laatste keer is dat ze als voorzitster bij de Avond4Daagse betrokken is. 'Ik kan het niet meer combineren. Ik ben veel te druk,' licht ze haar aanstaande afscheid als voorzitster toe. 'Zestien jaar lang heb ik het gedaan. Ik zeg als zes jaar dat ik wil stoppen, maar dit is echt mijn laatste jaar,' lacht ze. Het is haar menens, zo lijkt het deze keer. Een opvolger is er nog niet, maar ze heeft haar medebestuursleden al ingelicht. 'Ik blijf nog wel als vrijwilliger betrokken bij het evenement, het is zo'n ontzettend leuk evenement, maar niet meer als bestuurslid. Misschien dat ik het volgend jaar nog wel presenteer, want dat wil eigenlijk liever niemand, maar daar hebben we het nog niet over gehad.'
Vrijwilligers
De voorzitster geeft hoog op van de vrijwilligers. Een belangrijke reden voor haar om de Avond4Daagse nog niet helemaal de rug toe te keren. 'Elk jaar kunnen we weer een beroep doen op een vaste groep van zo'n dertig vrijwilligers. Van verkeersregelaars, EHBO, tot degenen die de stempelkaarten afstempelen. Het mooie van de vrijwilligers die wij hebben is dat de meesten toch al wel gauw een jaar vijftien bij het evenement betrokken zijn. Heleen Vonhof zelfs al voor de 28e keer dit jaar.' Het evenement mag zich ieder jaar weer in een grote belangstelling verheugen. Dit jaar zijn het wederom 1850 wandelaars die zich inschrijven.

Uitslag:
Minioren Wandelen: 1. Studio Jezz (1603 punten), 2. Bouwbedrijf Wopereis (1584 punten), 3. Speeltuin de Bleek (1553 punten).
Minioren zang: Studio Jezz. Adspiranten Wandelen: 1. St. Jozefschool Zieuwent (1868 punten), 2. Frans te Bosch school (1733 punten), 3. Café Hogenkamp (1714 punten). Adspiranten zang: Handbalvereniging Pacelli. Junioren/senioren wandelen: 1. Livo (1695 punten), 2. Café Walk Inn (1689 punten), 3. Loco Lievelde (1609 punten). Junioren/senioren zang: Livo. De Duim (aanmoedigingsprijs) : Post NL.