Nel Meulenbeek-Kok.
Nel Meulenbeek-Kok. Foto: Ferry Broshuis

Nel Meulenbeek-Kok viert haar

honderdste verjaardag

Lichtenvoorde - Afgelopen weekend vierde Nel Meulenbeek -Kok met haar familie het feit dat ze 100 jaar is geworden. Een indrukwekkende mijlpaal die niet ongemerkt voorbij mocht gaan en dat is ook niet gebeurd. Veel bloemen - zelfs een boeket uit Nieuw Zeeland -, kaarten, bezoek van de burgemeester van Oost Gelre en een gezamenlijk etentje met de familie.

Zaterdagmorgen sprak ik haar waarbij ook haar zoon Jos aanwezig was. Nel Meulenbeek- Kok werd in Ulft 'op de Pol' geboren, waar haar vader bij de DRU werkte. Ze leerde haar man Herman Meulenbeek kennen toen ze 'in betrekking was' zoals dat heette bij de familie de Groen in Enschede (van de brouwerij). Herman kwam bij zijn zusje die Nel weer kende en zo is de liefde opgebloeid en trouwden ze in 1945. Dat was in Lichtenvoorde en het paar heeft vervolgens een leven lang in Harreveld gewoond.

Kinderen
Het echtpaar kreeg 11 kinderen en daar is Nel nog steeds 'hartstikke blij mee' zoals ze dat kernachtig uitdrukt. Als de mensen met vakantie gingen vroeger dan zei ik: "loat ze moar goan, ik heb de kindere." Naast de 11 kinderen heeft ze inmiddels 25 kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Volgens zoon Jos is zijn moeder altijd optimistisch van aard geweest wat wellicht haar hoge leeftijd verklaart, maar het zit ook wel in de genen van haar familie.

Aanloop
Als je 11 kinderen hebt dan is er thuis natuurlijk altijd van alles te doen. Haar man die eerst klompenmaker was en later handelsreiziger in houtbewerkingmachines was veel op pad. Ze hadden in die tijd als een van weinigen in Harreveld telefoon en dus kwamen ze veel bij het gezin Meulenbeek telefoneren. Daar betaalden de mensen dan een dubbeltje voor.

Hoewel het een groot gezin was en druk was er toch altijd plaats voor anderen; veel kinderen over de vloer om te spelen en daar bewaart ze de beste herinneringen aan. Nel zorgde voor het huishouden en daarnaast verkocht ze thuis ook butagasflessen. En de kinderen hadden een krantenwijk van zowel de Graafschapbode als de Volkskrant. Altijd volop bedrijvigheid dus.

Toe de kinderen groter werden was er voor haar meer tijd en ze haalde op 65-jarige leeftijd nog het zwemdiploma in Varsseveld. Ze was goed in onderwater zwemmen, van de ene kant van het bad naar de andere kant en spullen opduiken vond ze ook prachtig!

Bezoek
Dat ze 11 kinderen heeft komt nu goed van pas want elke dag komt er een kind bij moeder. Ze woont nu in het zorgcentrum van Careaz aan de Waterhoen 51. De opvang daar is werkelijk uitstekend zegt zoon Jos met nadruk. Door die regeling van elke dag een kind wordt het ook nooit te druk en is moeder ook nooit alleen.

Ze zit nu een goed jaar in het zorgcentrum, daarvoor woonde ze in een aanleunwoning. Maar toen ze 98 was heeft ze twee heupoperaties moeten ondergaan en daar is ze wel van genezen, maar opname in een zorgcentrum werd noodzakelijk. Ze heeft lang alleen gewoond want haar man Herman overleed op 88 jarige leeftijd en dat was in 1998.

Feest
En afgelopen weekend was er dus feest, dat mag ook als je 100 wordt. Een mijlpaal die lang niet iedereen is gegeven. Hoe heeft ze het zo lang zo vol kunnen houden? Haar grote voorbeeld is haar moeder, zegt ze. Dat was een hele lieve vrouw. Een prachtvoorbeeld ook en dat beeld draagt ze altijd met zich mee.