De leerlingen en juf Mieke kunnen terugkijken op een onwijs gezellige dag.
De leerlingen en juf Mieke kunnen terugkijken op een onwijs gezellige dag. Foto:

Mieke Kolkman 40 jaar werkzaam in het onderwijs

Lichtenvoorde - Op 1 augustus 2015 is juf Mieke Kolkman veertig jaar werkzaam als leerkracht. Mieke is in 1975 haar onderwijs carrière begonnen in Giesbeek. Vanaf 1991 is ze werkzaam bij de St. Ludgerusschool.

De eerste jaren binnen het VSO, later heeft ze de schoolverlaters van onze school onder haar hoede gehad. Al ruime tijd geeft juf Mieke extra begeleiding aan leerlingen die meer moeite hebben met het leesonderwijs. Als dyslexiespecialist komt ze op vele scholen binnen de regio. Veertig jaar werkzaam zijn in het onderwijs mag gevierd worden. Vrijdag 26 juni is dit gedaan met alle leerlingen van de St. Ludgerusschool. Na een feestelijke opening en een mooi cadeau hebben de leerlingen verschillende workshops gevolgd. Veel aspecten van feest vieren kwamen aan bod; van schminken, cake versieren, djembe spelen, mozaïeken, een hindernisbaan overwinnen tot een gezellige bingo.

Naast de activiteiten is er ook gezorgd voor lekkere versnaperingen om de dag helemaal compleet te maken. De leerlingen, en zeker ook juf Mieke kunnen terug kijken op een onwijs gezellige dag. Juf Mieke bedankt!


'Vernieuwde blik is
noodzakelijk'

Lichtenvoorde - Verenigd in 'LOV 2.0' gaan Lichtenvoordse ondernemers gezamenlijk aan de slag om voor Lichtenvoorde enerzijds een vitaal ondernemersklimaat te creëren en anderzijds aan consumenten meer sfeer en beleving te geven. Maandagavond werd door de centrumcommissie in een redelijk bezette zaal 't Zwaantje een plan van aanpak ontvouwd om het Lichtenvoordse centrum vitaal en aantrekkelijk te houden.Mariek Bluemer van de gemeente Oost Gelre gaat het projectplan Keisterk Lichtenvoorde leiden.

Er is al veel voorwerk gedaan om de onderlinge samenwerking en betrokkenheid van ondernemers te vergroten. Zo heeft de LOV zich een nieuwe stijl. laten aanmeten met LOV 2.0 en heeft de Lichtenvoordse horeca zich onlangs bij de LOV aangesloten. Begin dit jaar is kwartiermaker Harald Bus aangesteld om nieuwe wegen te banen. Net als elders in de Achterhoek zijn in Lichtenvoorde de gevolgen merkbaar van de bevolkingskrimp en het gemak van internet winkelen. Uit een enquête bijkt dat ondernemers in het centrum zich zorgen maken over de toekomst. Wethouder Marieke Frank denkt daar anders over. "Een centrum zonder winkels kan ik me niet voorstellen. Maar hoe de toekomst van een winkelcentrum eruit gaat zien. Ik weet het niet", zei de wethouder van Economische Zaken.

Projectgroepen
Vorig voorjaar zijn er drie projectgroepen gevormd: voor PR en evenementen, voor het kernwinkelgebied en voor de bereikbaarheid en parkeren. "Ondernemers worden vooral opgeroepen om niet alleen bij LOV 2.0 aan te haken, maar ook veel mee te brengen", riep Norbert Doppen op. "We gaan meer inzetten op een samenwerking met externen zoals de gemeente, de VVV, IKGL, Comité Orange en de Zomermarkt-organisatie." Ook zou nieuw leven kunnen worden geblazen in succesvolle acties en evenementen uit het verleden. "Mij staat nog steeds de Keiade bij, die ik als klein jochie meemaakte. Een beurs met allerlei kraampjes van winkeliers in de sporthal", gaf Doppen als voorzet.

De ondernemers geven de uitstraling het Lichtenvoordse centrum een ruime 6. Het marktplein krijgt een ruime 8, maar de leegstand, het huurniveau van de panden en routing van de wegen drukken het gemiddelde. Ook blijkt uit de enquête dat evenementen winkeliers toe nu toe te weinig opleveren en er komen maar weinig klanten van buiten Lichtenvoorde. Uit de webshops die winkeliers hebben opgezet is nauwelijks meer omzet te halen. Volgens Harald Bus echter is met een gezamenlijke inzet en een nieuwe kijk op zaken nog veel te winnen.

"We moeten niet uitgaan van stenen, maar van wat de consument graag wil", zei een winkelier. En ook dat gaat gebeuren. Na de vakantie wordende Lichtenvoordenaren bevraagd over wat zij van Lichtenvoorde vinden, en vooral wat ze er graag zouden willen vinden.


Zorgcorporatie Mariënvelde

Mariënvelde - Op dinsdag 30 juni om 14.30 uur ondertekenden de Zorgcorporatie Mariënvelde (onderdeel van de BMV), de gemeente Oost Gelre en diverse zorginstellingen een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee gaat de Zorgcorporatie Mariënvelde per 1 juli officieel van start.

De samenwerkende partners waren allen aanwezig op 30 juni. Allereerst zette wethouder Jos Hoenderboom namens de gemeente Oost Gelre zijn handtekening onder de subsidieovereenkomst. Daarna werden met bestuursleden van de tweedelijns zorginstellingen inkoopcontracten en samenwerkingsovereenkomsten ondertekend.

Vanuit de Zorgcorporatie waren onder andere de zorgcoördinator Jeanine Ebbers, en de zorgrealisator Ellen Penterman aanwezig. Op 1 juli gingen de dagbesteding en inloopvoorziening van de Zorgcorporatie Mariënvelde in De Boog van start. Om 14.30 uur is er een officiële sleuteluitreiking aldaar waarbij de sleutels door ProWonen symbolisch werden overhandigd aan de Zorgcorporatie Mariënvelde.