Een van de optredens op de Lichtenvoordse Markt.
Een van de optredens op de Lichtenvoordse Markt.

Eerste middag boven de 35 graden

Zomermarkt trotseert bloedhitte

Lichtenvoorde – Met temperaturen die hun weerga niet kennen en veel watervermaak, had de 35e editie van de Zomermarkt de perfecte ingrediënten in huis om de vele bezoekers alvast op te warmen voor de aankomende zomervakantie. Toen in de avonduren de zon en de temperatuur gezakt waren ging Lichtenvoorde los op de Nieuwmarkt met Forsa Dance Night en op de Markt met de Top 2000 Experience. Nog nooit trok een Zomermarktavond zoveel bezoekers. Schattingen lopen uiteen van 4000 tot aan 6000.

Door Eveline Zuurbier


Het Zomermarkt-event is in de bloedhitte goed verlopen. Bezoekers waren goed voorbereid op de extreem hoge temperatuur die zaterdagmiddag tot 36 graden opliep. Van de watertappunten werd gretig gebruik gemaakt en kinderen vonden de klaargezette waterspelletjes in de winkelstraten maar wat spannend. Toch zochten vele de verkoeling onder de grote parasols op de Markt. Daar werd water overheen gesproeid zodat het er aangenaam vertoeven was. Alle optredens op de podia gingen door, wel waren de dance-acts van Kei-fit en Hit-it Dance op onderdelen ingekort. Maar dat mocht de pret niet drukken. Bij de twee podia stond het rijendik. Toen midden op de middag de droomboom van Annabel verscheen was het een stuk rustiger. Enkele papa's en mama's met kinderen namen in de schaduw op het hoofdpodium plaats om te luisteren naar de elfen bij de droomboom. Tegen het einde van de zaterdagmiddag werd het weer drukker. In de avond stond het marktplein en het plein bij de Nieuwmarkt bomvol voor een cooling down.

Veel marktkooplieden hadden afgezegd

De organisatie van de Zomermarkt had extra maatregelen getroffen om de extreme hitte te trotseren. Op het laatste moment werd voor de verkoeling tussen de kramen een waterbuikschuifbaan gehuurd. Het podium dat op de Varkensmarkt in de volle zon zou staan werd verplaatst naar de schaduwplek van de kerk. Wel kampte het evenement met veel afzeggingen van marktkooplieden: te warm. En van de vijftig aanmeldingen voor de nieuw opgezette tweedehandsmarkt waren er zes overgebleven die hun waren uitstalden. Ook de kermisattracties op de Zomermarkt hadden het rustig. De traditionele Boeken- en Platenbeurs in woonzorgcentrum Antoniushove werd afgelast.

Muziek en dans
Tegenover veel minder marktkramen dan in voorgaande jaren, scoorde de Zomermarkt een hit met Forsa Dance Night. Dj's op een hoog spectaculair podium zorgden voor een spectaculaire sfeer. Lasershows, rook en slingers vanuit de hemel haalden de sfeer van een festival als Dreamfields naar Lichtenvoorde. Rond middernacht kolkte de Nieuwmarkt. Bijna drieduizend jongeren swingden in the open air. Op het marktplein stond de oudere jeugd te genieten van de muzikale hoogstandjes uit de Top 2000 van de 7-koppige band met zangeres op blote voeten, de Top 2000 Experience. Ook daar is het bomvol en vooral gezellig.

Gelegenheidsband
De tweede hit van het Zomermarkt-evenement was de van samenstelling wisselende Zomermarkt GelegenheidsBand voortkomend uit de Marianum-Live concerten. Toen zij begonnen was het druk op de Markt. Het plein swingde op nummers van The Police, Bløf en Fleetwood Mac. De acteurs van het straattheater in de straten hadden het warm, maar het applaus en de lachende belangstelling van de Zomermarktbezoekers maakte veel goed.

Het publiek geniet van een act op straat.