Wethouder Hoenderboom en Fleur Wieggers bij de pas aangeschafte rolstoelbus.
Wethouder Hoenderboom en Fleur Wieggers bij de pas aangeschafte rolstoelbus.

"Nog een poosje experimenteren, maar het moet lukken"

Officiële start BMV Mariënvelde

Mariënvelde – Wanneer wethouder Jos Hoenderboom op het pleintje naast de sportzaal zijn woordje doet over de tijd van pionieren om de zorg voor Mariënvelde en omstreken in elkaar te steken, wordt hij onderbroken: een auto met drie vriendelijk zwaaiende ouderen rijdt drie keer claxonnerend van de parkeerplaats van de kerk weg. Het groepje ouderen van De Boog en de deelnemers in de zorgcorporatie aan de gezellige tafels zwaaien terug en ook de wethouder steekt zijn hand op. "Zo gaat dat hier, iedereen kent iedereen", zegt Jos Hoenderboom lachend en maakt zijn korte toespraak af.

door Eveline Zuurbier


Het is dinsdagmiddag 30 juni. Gezeten aan een kopje koffie met een beschuitje aardbeien zien ze dat de wethouder de getekende subsidieverklaring voor de zorgcorporatie met een warme hand aan secretaris Edith Bokkers overhandigt. Daarna is het moment van de ondertekening. Vanaf 1 juli kan de dagbesteding en de inloopvoorziening op De Boog daadwerkelijk van start gaan. En ook het dienstverband van zorgcoördinator Janine Ebbers gaat dan in.
Het blijft nog een poosje experimenteren, zei Hoenderboom nog. "Maar in zo'n klein dorp moet het gaan lukken!"
Bestuurslid Fleur Wieggers bevestigt de onderlinge band in het dorp tussen de inwoners. "We hebben al vele verbindingen gelegd. Een praktisch voorbeeld is dat iemand die moeilijk naar de dagbesteding kon komen, nu gekoppeld is aan iemand anders. Samen gaan ze wandelen en komen in beweging", vertelt ze de aanwezigen. Inmiddels heeft de BMV Mariënvelde een rolstoelbus aangeschaft die vrijwilligers in samenwerking met de plaatselijke garage rijklaar hebben gemaakt. De bus pikt de mensen die thuis wonen op voor de dagbesteding en brengt ze weer naar huis. Sinds 3 februari van dit jaar heeft de zorgcorporatie de huur van Careaz en Sensire van De Boog overgenomen. Nu maken daar tien mensen gebruik van.
"De volgende stap is de jeugd", zegt Ellen Penterman, die de taak van zorgrealisator op zich heeft genomen. "We hebben de neiging te kijken naar ouderen, maar er zijn reeds honderd jaar ook jeugdigen. Het gaat niet om grote aantallen. De vraag is hoe we deze zorg passend maken." Om jongeren betrokken te maken is er contact gezocht met het Graafschap College. "Zo krijg je jongeren die verbonden zijn met het initiatief. We lopen nog tegen het feit aan dat we geen leerbedrijf zijn, maar een burgerinitiatief. We zoeken naar mogelijkheden zodat jongeren hun stage- of een praktijkopdracht kunnen doen." De wetgeving is ook een heikel punt voor de medicijnverstrekking.