Jos Hoenderboom: BMV Mariënvelde is een spannend en uitdagend pilotproject.
Jos Hoenderboom: BMV Mariënvelde is een spannend en uitdagend pilotproject. Foto: Theo Huijskes

Stichting EnergieK:
alleen deelname Meekenesch onvoldoende

Oost Gelre - Het initiatief om de overtollige restwarmte van het aan de Boschlaan in Lichtenvoorde gevestigde bedrijf BIR/Waterstromen te gebruiken voor het zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde krijgt vooralsnog geen verdere invulling. Dit deelde wethouder René Hoijtink onlangs de leden van de raadscommissie mee. "Het inmiddels afgesloten haalbaarheidsonderzoek toont aan dat een en ander, in de vorm van een fikse besparing op de energiekosten, alleen haalbaar is wanneer naast het zwembad in ieder geval ook het zorg- en wooncentrum Antoniushove en het gemeentehuis gaan deelnemen.

Door Theo Huijskes


Het initiatief werd een jaar geleden in de vorm van een burgerinitiatief aangekaart door de inmiddels gepensioneerde Lichtenvoordenaar Ton van de Giessen. Het college van burgemeester en wethouders bestempelde het initiatief destijds als heel bijzonder. Dit omdat een individuele inwoner van Oost Gelre in zijn eentje een dergelijk ambitieus project durft op te starten en dat vervolgens ook nog eens naar een situatie weet uit te bouwen, waarin het al heel concreet en zelfs uitvoerbaar is. Van de Giessen wist daarbij te becijferen dat de energierekening van zwembad Meekenesch op jaarbasis gehalveerd zou kunnen worden. De jaarlijkse kostenpost bedraagt op dit moment circa € 85.000,00, waarvan een bedrag van circa € 55.000,00 wordt uitgegeven voor gas. Het burgerinitiatief ging onder het motto 'Uit energie een energieke gemeente' gepaard met de oprichting van de Stichting EnergieK, waarvan initiatiefnemer Ton van de Giessen tevens als voorzitter fungeert.

BMV Mariënvelde
Wethouder Jos Hoenderboom belichtte in dezelfde commissievergadering nog eens alle aanloopperikelen, gepaard gaande met de komst van BMV (Brede Maatschappelijke Voorziening) Mariënvelde, waarvoor dezelfde middag een belangrijke samenwerkingsovereenkomst was ondertekend.

Voor de BMV zijn subsidies misgelopen

"Mede omdat het een pilotproject is, wordt bij de totstandkoming iedere dag door alle betrokkenen als spannend en uitdagend ervaren. Het is al met al een onderneming waar iedere dag veel van geleerd wordt. Het is derhalve zaak om samen op te trekken en dat ook in de toekomst te blijven doen. Morgen (woensdag) gaat de zorgcorporatie van start. De aanbesteding heeft plaatsgevonden en de bouwvergunning kan worden verleend. Wat de financiële inbreng van de zijde van de gemeente betreft, deze is maximaal 1,2 miljoen euro. Voor ons college is dat de absolute bovengrens. Hierover hebben wij ook harde afspraken gemaakt met Marianne Kallen-Morren, de nieuwe voorzitter van BVM Mariënvelde."
De opmerkingen van Hoenderboom waren voor OOG-raadslid Ronald Willering aanleiding om op te merken dat hij zich ongerust maakt over de geschetste situatie. "Zijn hier grote inschattingsfouten gemaakt en klopt hetgeen ik gehoord heb dat er subsidies zijn misgelopen, omdat bepaalde zaken niet tijdig op orde waren?" Wethouder Hoenderboom kon het een en ander bevestigen, maar vond het te ver gaan om van ongerustheid te spreken. "Het is nu eenmaal een voor ons totaal nieuw, ook nog eens erg omvangrijk pilotproject dat veel tijd en energie kost. Er zijn inderdaad subsidies misgelopen, maar er wordt met man en macht aan gewerkt om de desbetreffende subsidies alsnog binnen te roeien."