De onthulling van het kunstwerk.
De onthulling van het kunstwerk. Foto: Kyra Broshuis

Door Dichter des Achterhoeks

Kunstwerk 'Dichterbij' onthuld

Zieuwent - In de prachtige, maar voor veel buitenstaanders nog onbekende, tuin achter de kerk in Zieuwent is het heerlijk toeven. De grote bomen zorgen voor de nodige verkoeling op deze snikhete donderdagmiddag. De leerlingen van groep 7 van de basisschool, hun ouders, leraren en andere belangstellenden zijn aanwezig bij de onthulling van 'Dichterbij'.

Door Kyra Broshuis


Dichterbij is een interactief kunstwerk dat door de Stichting Fratsen is bedacht, ontworpen en gerealiseerd. Het idee komt van Ceciel Kolkman van de betreffende stichting. "Wij willen graag een podium bieden voor kunstzinnige culturele dingen. Op dit kunstwerk kunnen zes gedichten geplaatst worden. De gedichten worden door de inwoners van Zieuwent via onze site ingeleverd. We bekijken dan welke gedichten in aanmerking komen voor deze plek." Elke maand wordt er een nieuw gedicht geplaatst waardoor het kunstwerk interactief is. De gedichten blijven een half jaar hangen.

Dichter des Achterhoeks
Speciaal voor deze dag heeft de dichter des Achterhoeks, Jack Weikamp, een workshop poëzie gegeven aan de leerlingen. Dat ging in twee aparte groepen. Het mooiste gedicht dat uit deze workshop naar voren is gekomen, heeft ook een plaatsje gekregen op Dichterbij. Uiteraard is er ook een gedicht van Weikamp zelf te lezen op het kunstwerk.

Onthulling
De onthulling van het kunstwerk werd opgeluisterd door muziek van meester Fred en twee van zijn leerlingen. De Zieuwentse Lies Aagten was de allereerste die een gedicht heeft ingeleverd bij Stichting Fratsen. Haar gedicht wordt dan ook als eerste op het kunstwerk bevestigd.
De plek waar het kunstwerk staat is werkelijk prachtig. De oude tuin achter de kerk was vroeger niet toegankelijk voor het publiek. Sinds de aanleg van het kerkpad, dat door de tuin loopt, is de parkachtige tuin weer volledig toegankelijk. "Het is een prachtige plek. Hier komen veel fietsers en wandelaars en bij dit kunstwerk kunnen ze even uitrusten en uiteraard de gedichten lezen."

Stichting Fratsen
Stichting Fratsen, opgericht in 2002, is een Zieuwentse stichting die allerlei bijzondere dingen organiseert voor het dorp. Zo wordt er een modderdag georganiseerd, een vertelfestival en een houtdorp. Ook is de stichting in het bezit van een mobiele halfpipe. Met Dichterbij heeft de stichting een prachtig kunstwerk geschonken aan Zieuwent en haar bewoners. "Dit is allemaal vrijwilligerswerk. Onze plaatselijke smid Harry Waalderbos heeft het frame gemaakt en Jeroen Brundel heeft gezorgd voor de bouw er omheen." Ceciel Kolkman zelf heeft het kunstwerk geschilderd.
Dichterbij is het bekijken waard. U vindt het kunstwerk in de oude pastoorstuin achter de kerk in hartje Zieuwent.