Jori Lankveld.
Jori Lankveld. Foto: PR

Jori Lankveld tegen Dahleo: 'Ook zonder mij gaat het lukken bij de Zieuwentseweg'

Lichtenvoorde - Zaterdagochtend 4 juli, 10.30 uur. Op de klinkers in de Rapenburgsestraat zou je op dit tijdstip al een eitje kunnen bakken. In de bovenzaal van De Leeuw, waar Herman ter Haar en Paul Wieggers al vroeg in touw zijn om alle maquettes in het juiste licht te plaatsen, is het heerlijk koel. De ene na de andere miniatuurversie van een corsowagen vindt een goed plekje. Ook enkele maquettes van CorsoKIDS zullen gepresenteerd worden.

Dan komt Jori Lankveld binnen. Voor het eerst neemt deze 10-jarige corsoliefhebber deel met een eigen wagen. Zijn vader draagt met uiterste voorzichtigheid de flinke maquette de zaal in. Op de vraag hoe groot de wagen in werkelijkheid gaat worden, ontstaat enige verwarring. De verwachte lengte is toch gauw tweeënhalve meter, maar de gedachte over de breedte doet bij vader Robert de wenkbrauwen fronsen. Kan de wagen straks wel door de tuinpoort? Vriendin Sabine wuift de bezwaren direct weg: 'Komt goed!'.

Vorig jaar was Jori de trotse drager van het groepsnaambord en mocht hij vóór de wagen van zijn corsogroep 'Zieuwentseweg' lopen. Sabine Kampshof, de vriendin van zijn vader, is al jaren een bouwer bij corsogroep 'Hooiland'. Samen zijn ze aan de keukentafel op het idee voor het eerste eigen wagentje gekomen. 'We hadden een pak melk op tafel staan en dat leek ons een goed onderwerp. Melk komt van de koe, dus ook die staat in ons ontwerp,' aldus Jori. Dat zijn twee zusjes graag mee willen lopen tijdens het corso, bepaalde mede de titel van de wagen: Melkmeisjes. Zo heeft Jori ook zijn figuratie al geregeld.

Tijdens het plakweekend krijgt de Regenboog-leerling hulp van zijn klasgenootjes uit groep 7. 'In het plakweekend zijn we al groep 8,' lacht Jori. 'Ik heb er een aantal gevraagd, maar er hebben zich er ook een paar aangemeld, ' vervolgt hij trots. Maar de grootste hulp komt van Sabine, die tientallen jaren bouwervaring heeft bij 'Hooiland'. Een geweldig mooi voorbeeld van hoe ervaren bouwers de CorsoKIDS kunnen motiveren en stimuleren.

Maar hoe moet dat nou met de corsogroep waar Jori zijn hart aan heeft verpand: de 'Zieuwentseweg'? 'Dit jaar zal ik niet zo heel veel aanwezig zijn,' aldus de talentvolle bouwer. Na enige seconden nadenken voegt hij zelfverzekerd toe: 'Maar ook zonder mij gaat het vast en zeker lukken'.


CorsoKIDS-doe-middag

Wil jij ook, net als Jori, wagenbouwer worden, maar heb je niet een handige Sabine bij de hand? Kom dan op vrijdag 10 juli, van 14.00 tot 16.00 uur, naar het technieklokaal van het Marianum. Daar zullen Sander Esselink en Heleen Klein Goldewijk een doe-middag voor CorsoKIDS verzorgen. Deze activiteit komt in de plaats van de Corzo-doe-je-dat-avond van vorige jaren. Je gaat zelf aan de slag rondom het thema 'ontwerpen'. Wil je meedoen? Geef je op bij info@corsokids.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deze middag.