Mick tijdens zijn favoriete onderdeel. Hoog over de springschans.
Mick tijdens zijn favoriete onderdeel. Hoog over de springschans. Foto: Henri Walterbos

Mick Wopereis (12) in Nationale selectie KNMV

'Hee mot nog wat vregger word'n'

Zieuwent - 'Het is gewoon arg knap wat hee doet, moar hee mot nog een betjen vregger word'n.' Vader Iwan Wopereis vertelt vol passie, trots, doordrenkt van vaderliefde, over de prestaties van zoon Mick (12) op de crossmotor. Geen 'drillen' of oogkleppen op, zoals ook vaak voorkomt als zoonlief of dochterlief bovenmatig presteert en vooral ouders dit vinden. Nee, gewoon nuchtere Achterhoekers, wonend aan de rand van Zieuwent, blij met de prestaties van hun zoon op de crossbaan. Al vanaf zijn peutertijd is Mick verknocht aan motoren en fan van crosser Erik Eggens uit Lichtenvoorde. Vandaar ook zijn startnummer 80 dat hij van meet af aan al gebruikt. 'Dit nummer had Erik ok altied. Mick wil echt gin ander nummer,' lacht vader richting Mick, die vanachter zijn tablet begint te lachen als hij hoort wat zijn vader vertelt. Er ontgaat hem niets. Zijn prestaties en liefhebberij beginnen steeds serieuzere vormen aan te nemen, aangezien Micks prestaties ook de echte kenners niet ontgingen. Op dit moment rijdt Mick 85cc kleine wielen en maakt hij deel uit van de nationale selectie van de KNMV, met steun van het NOC/NSF.

Door Henri Walterbos


Regionale top
Regionaal behoort Mick tot de absolute top, landelijk zit hij hier tegenaan. 'Sinds afgelopen jaar wordt hij materieel en technisch ondersteund door Diesel Oil Company (DOC) Lichtenvoorde die hun kwaliteitsproducten zo mooi uit kunnen testen op de motor van Mick. Daarnaast heeft hij een persoonlijk begeleider in de vorm van Marnix Merk uit 's Heerenberg, zelf ook crosser en oud-kampioen van Nederland. Hij zag Mick een keer rijden en vond dat Mick technisch erg goed reed en wilde wel met hem aan de slag gaan.' Sindsdien gaat het nog meer crescendo met de jonge crosser, die ook groot fan is van wereldtopper Jeffrey Herlings, waar hij sinds afgelopen jaar ook raakvlakken mee heeft.
Komt Jeffrey niet altijd ongeschonden uit de strijd, en kostte hem dat zelfs zijn wereldtitel afgelopen seizoen, Mick zat afgelopen jaar eveneens een tijdje in de lappenmand. 'Toen heb ik vlak voor het seizoen begon mijn bovenarm gebroken,' vertelt Mick, en hij laat de littekens zien op zijn schouder die hij er aan overhield. Nu staat er een gulle lach op zijn gezicht. Toen het hem overkwam stond hem het huilen echter lange tijd nader dan het lachen. 'Het was met de baan afrijden toen het gebeurde,' weet Iwan nog. 'Heel onschuldig eigenlijk. Goh, wat was hij teleurgesteld toen, en dat terwijl hij ontzettend goed in vorm was. Hij werd geopereerd, kreeg een paar pinnen in zijn schouders geplaatst, maar bleef pittige therapie houden om een klein beetje in conditie te blijven om na herstel weer zo snel mogelijk in het ritme te komen. Dankzij uitstekende begeleiding heeft hij die periode goed doorstaan,' kijkt Iwan terug. Mick weet de datum nog precies wanneer hij te horen kreeg dat hij na 8 weken weer op de motor mocht. '19 april,' roept hij ad rem, met een lach van oor tot oor. De eerste wedstrijd was in Varsseveld waar hij direct 3e werd, ongetraind.

Nationale selectie
Micks erelijst is indrukwekkend, zijn prijzenkast in 'zijn werkplaats' bij D Tech Autoschade International BV in Zieuwent - het bedrijf van zijn vader - is inmiddels al te klein. Iwan lacht: 'Mo'j kieken. Dee bekers wee hee won umdat hee eerste was stoat allemoal veuran. Zo slim is hee ok wal.' Hoog op de kast staat een immense bokaal die hij in 2012 won op het CKK-event in Daarlerveen. 'Hee veel zowat met dat dinge van 't podium af. Dat ding was nog zowat groter dan hee toen,' lacht Iwan. Mick maakt een stormachtige ontwikkeling door en werd niet voor niets uitgenodigd voor de nationale selectie. Na enkele dagen aan allerlei testen te zijn onderworpen, kreeg hij te horen dat hij geselecteerd was, en de beschermde status van NOC/NSF verkreeg, zodat hij op school mag verzuimen. Niet dat school op een laag pitje staat. Integendeel. 'School gaat voor alles. Met het Marianum waar hij volgend schooljaar naar toe gaat hebben we goede afspraken gemaakt. Zijn selectie heeft gevolgen voor het gehele gezin op gebieden van tijdsinvulling en voeding; het gezin dat al enkele jaren in het teken van Micks motocross staat, zonder dat zusje Lott (8) te kort komt. 'Zij gaat altijd mee naar wedstrijden en heeft daar inmiddels een vriendinnetje. Een zusje van een andere jonge crosser,' vertelt moeder Susanne blij. 'Zij mag er niet onder lijden. Maar, we doen op deze manier wel ontzettend veel samen met ons gezin. Dat is ook veel waard. We trekken veel samen op.'

Grootste fan
Het gezin, en Mick dus ook, kreeg mei jongstleden nog een harde klap te verwerken toen opa Harrie (Wopereis) overleed, Micks grootste fan. 'Mick kon niks op papier krijgen voor de herdenkingsdienst, hij mocht van de uitvaartverzorger nog eenmaal zijn motor starten voor opa in de kerk. Ja, dat was mooi,' kijkt Iwan terug op het afscheid van zijn vader. Op dit moment staat Mick 8e in het NK-tussenklassement. Meer info, zie zijn Facebookpagina: Mick Wopereis #80.


Harreveld wint koersbalwisselbeker

Lichtenvoorde - Maandag 15 juni vond weer het jaarlijkse Jan te Moller koersbaltoernooi plaats. Met 58 deelnemers uit Groenlo, Lievelde, Lichtenvoorde, Marienvelde, Zieuwent en voor het eerst uit Aalten. Harreveld liet de andere kernen achter zich.

Omdat Mariënvelde al 5 jaren op rij de wisselbeker had gewonnen, werd het volgens velen tijd dat dat blinkende kleinood nu eens in andere handen overging. Tijdens de lunch, na afloop van het toernooi, was de spanning voelbaar. Toen was daar de uitslag. Het team Parkiet had het beste gemiddelde, Mevrouw ten Have uit Harreveld was deze dag de beste speelster . Zij werd gevolgd door mevrouw Bokkers uit Groenlo en de heer Reijmer uit Zieuwent. De beste speelster uit Lichtenvoorde was Marietje Koenders. Groot applaus klonk toen bleek dat Harreveld de wisselbeker had gewonnen. De tweede plek was voor nieuwkomer Aalten en de derde plaats was voor Mariënvelde weggelegd. Na de huldiging van de winnaars was er terecht applaus voor grote initiator Dora te Moller en haar zoon Peter. Bij dit applaus hoorden ook bloemen en wijn. Want het werk dat door Dora en Peter verzet wordt om dit toernooi tot een goed einde te brengen is niet altijd zo zichtbaar en daarom des te meer het vermelden waard. Dora had een roosje voor alle vrijwilligers en de gastvrouwen van de tennishal. Zij hebben samen deze toernooi dag tot een zeer geslaagd evenement weten te maken

Uitslagen
1. Harreveld. 2. Aalten, 3. Mariënvelde, 4. Lichtenvoorde, 5. Zieuwent, 6 .Groenlo, 7. Lievelde.
1. Mevrouw ten Have 52 punten. 2. Mevrouw Bokkers 45 punten, 3. De heer. Reijmer 41 punten, 4. Mevrouw Koenders 40 punten.
1. Parkiet 218 punten ( gemiddeld 27,3 per speler. en 0,68 per bal). 2. Sijsjes. 3. Lijster. 4. Merel. 5.Meeuw, 6. Mus. 7. Vink. 8. Mees.