Jonge tuinieren bij De Kinderboerderij.
Jonge tuinieren bij De Kinderboerderij. Foto: PR

Twaalfenhalf jaar kinderdagverblijf
De Kinderboerderij in Harreveld

Harreveld - Op 1 augustus 2015 is het 12,5 jaar geleden dat kinderdagverblijf De Kinderboerderij in de verbouwde boerderij de deuren opende.

In de beginjaren groeiende van vier, zeven tot en met tien kindplaatsen. En met twee, drie en vier personeelsleden. Met kinderen uit Harreveld, Zieuwent, Mariënvelde, Halle, Heelweg, Lichtenvoorde, Lievelde, Groenlo en Miste. Midden 2010 hadden ze bij De Kinderboerderij 40 kinderen verdeeld over 5 dagen in de week en konden ze niet aan alle kinderopvangaanvragen meer voldoen. Omdat het kinderdagverblijf tjokvol zat op alle werkdagen, alle kinderopvangplaatsen bezet waren, konden ze niet meer flexibel inspringen op de wensen van de ouders. Ouders gingen samen met het De Kinderboerderij in onderling overleg over de dagen om hun felbegeerde kinderopvangplaats niet kwijt te raken. Er ontstonden wachtlijsten. In die tijd moest het kinderdagverblijf helaas ook afzeggen tegen potentiële nieuwe klanten. Er ontstond er een plan voor nieuwbouw. Na de gemeentelijke bouwaanvraagprocedure konden ze in de bouwvakvakantie van 2011 beginnen aan de verbouw van de voormalige schoppe. Die oude schoppe werd op belangrijke oude details na volledig gesloopt. Hierna kon er begonnen worden deze nieuw op te bouwen waarbij de contouren van het oude gebouw bewaard zijn gebleven. De oude gebinten zijn nu dan ook nog altijd zichtbaar. Met de start van het voorjaar in maart 2012 was de grote renovatie van het gebouw gereed en werd de verhuizing gepland. Met veel hulp van ouders van de kinderen, buren en eigen familie kon De Kinderboerderij vanaf 17 maart dat jaar vol trots gaan werken in de nieuwe kinderopvanglocatie met 24 kindplaatsen per dag. Het duurde even voordat ze gewend waren en alle ruimten zo hadden ingericht zoals ze dit handig vonden; de ruimten zijn zo ingericht zodat men themagericht volgens de methode van Startblokken kan werken met de kinderen.
Nu kan bij De Kinderboerderij kinderopvang worden geboden aan twee groepen kinderen. Een groep met maximaal 8 kinderen in de leeftijd van 10 weken tot maximaal 2 jaar. En een groep met maximaal 16 kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar.
Vanaf het eerste begin is het de bedoeling om de kinderen te laten genieten van de landelijke omgeving met veel groen en kennis te laten maken met kleine boerderijdieren en de schooltuin.

Feestje
Het 12,5-jarig bestaan viert De Kinderboerderij met het personeel en de kinderen op vrijdagmiddag 10 juli. Mocht u graag een keer een kijkje willen nemen bij hoe zij de kinderopvang geregeld hebben in de verbouwde schoppe: u bent uitgenodigd voor de open dag op zaterdag 11 juli, van 13:00 tot 16:00 uur. De Kinderboerderij gaat er een feestje van maken en nodigt ook de kinderen uit die ze in de afgelopen 12,5 jaar hebben mogen begeleiden, om gezellig nog even opnieuw te komen spelen.
Vanaf het nieuwe schooljaar gaat De Kinderboerderij in Harreveld ook de buitenschoolse opvang aanbieden in Dorpshuis 't Kempken.