De wethouder en de inititiatiefnemer onthullen 'De Weg'.
De wethouder en de inititiatiefnemer onthullen 'De Weg'. Foto: PR

Kunstwerk 'De Weg' voltooiing
opgeknapte Aaltenseweg

Lichtenvoorde – Normaliter is er een borrel met een hapje voor de buurt wanneer bouwwerkzaamheden zijn afgerond. Dit keer kozen aanwonenden van de in 2014 opgeknapte Aaltenseweg ervoor dit feestelijke moment met een kunstwerk te bekronen. Kunstenaar Daan de Leeuw, zelf getogen in de wijk 't Veld, maakte het kunstwerk dat de naam 'De Weg' kreeg. Maandagmiddag 6 juli werd 'De Weg' door wethouder Vincent van Uem en aanwonende Paul van Hulst onthuld. Van Hulst nam het initiatief voor het kunstwerk. Beiden vonden het een eer de afronding van de reconstructie van de Aaltenseweg te markeren.

Door Eveline Zuurbier


Precies een jaar geleden werd Daan de Leeuw gevraagd. "En toen ik over de nieuwe Aaltenseweg reed vielen mij de leerfabriek van Hulshof, café Hogenkamp, de Ludgerhof waar de voormalige 'nieuwe kerk' stond én de Frans ten Boschschool op. Dit zijn de vier pilaren van het leven en de verbondenheid in de wijk: werk voor de economische levensvatbaarheid, het café voor de sociale contacten, de kerk voor het geloof en de school voor educatie."

De weg symboliseert saamhorigheid

De vier pilaren van het leven kregen in cortenstaal vorm in het kunstwerk. De bank die hij maakte, is van azobéhout en is het wegdek. De rugleuning van de bank bestaat uit vijf witte trespa plaatjes die de strepen van de weg voorstellen. De totale compositie loopt in een diagonale lijn weg naar een bepaald 'verdwijnpunt'. Het kunstwerk dat de naam De Weg kreeg, symboliseert de saamhorigheid en de verbondenheid in de buurt. Op een bouwhek nabij het kunstwerk heeft Daan de Leeuw een collage gemaakt waarop hij zijn filosofie over deze levensader van dit stukje Lichtenvoorde nader uitlegt. "Veel elementen uit de omgeving komen hier tot elkaar. De gekozen natuurlijke materialen passen in de ruimtelijke omgeving."
De bank heeft een plek gekregen op de hoek van de Aaltenseweg en de Ludgerstraat. Het onderstel, de dragers van de bank, zijn twee veldkeien en verwijzen naar Lichtenvoorde. "Behalve dat het een symbool is van de gemeenschap en van de straat heeft het ook een sociale functie, " vertelt Paul van Hulst. "Het is voor jong en oud en ik heb vanmorgen gezien dat mensen er gingen zitten."
Het idee voor een kunstwerk werd vorig jaar door Van Hulst, vertegenwoordiger van de buurt ten tijden van de reconstructie, ingediend. Vervolgens is het idee samen met de kunstcommissie van de gemeente Oost Gelre nader uitgewerkt. Er zijn drie kunstenaars benaderd voor een inschrijving. Daan de Leeuw: "Ik ben er trots op dat ze unaniem voor mijn ontwerp hebben gekozen." De heldere symboliek die het kunstwerk uitstraalt in de historische en culturele context van de weg, gaf de doorslag.