Afbeelding
Foto: PR

Achterhoeks TopPark breidt in veel opzichten uit

Drie dagen open huis bij
Résidence Lichtenvoorde

Lichtenvoorde - Résidence Lichtenvoorde. Gelegen tussen Lievelde en Lichtenvoorde, voorheen Resort Lievelde, en sinds enkele jaren onderdeel van TopParken Nederland. Het is het enige Achterhoekse park van de keten, die vooral vertegenwoordigd is op de Veluwe en aan de kust en in totaal 17 locaties telt. Aankomend weekend, van zaterdag 18 tot en met maandag 20 juli, is er open huis voor alle belangstellenden.

Mensen kunnen dan het park 'proeven' en de nieuwe ontwikkelingen bekijken. Zoals het in aanbouw zijnde gebouw voor binnenfaciliteiten, het daarnaast gelegen terrein voor buitenfaciliteiten, en de nieuwe woonmodule die exclusief door de - met name in de Achterhoek - onderscheiden architect Kees Marcelis is ontworpen voor TopParken. Een strak en lineair vormgegeven vakantiehuis met veel licht, gemaakt van duurzaam - grotendeels gerecycled - materiaal en onderhoudsarm.
Résidence Lichtenvoorde is namelijk flink aan het investeren en aan het uitbreiden. In de zogenoemde 2e en 3e fase is een up-to-date infrastructuur aangelegd. De zichtbare, de wegen en paden, en de onzichtbare, de leidingen en de bedradingen. Meer dan honderd bomen zijn de afgelopen maanden geplant.
De uitbreiding zal net als het al jaren in gebruik zijnde deel van het park ruim van opzet zijn, met veel groen en met vijvers, voorzien van fonteinen en 's avonds sfeervol verlicht. Enkele van de vijvers zijn ook nog eens uitstekende visstekken.

Faciliteiten
Ondanks de uitbreiding, qua aantal vakantiehuizen en qua faciliteiten, zullen rust en ruimte kernwoorden blijven op het park. En luxe: die was er al met de goed geoutilleerde vakantiehuizen op royale kavels en die komt er nog meer met de extra voorzieningen. Vestigingsmanager Rodney de Haas: "Met de faciliteiten willen we het seizoen als het ware verlengen, met name met de binnenfaciliteiten die weersonafhankelijk zijn. In het gebouw, dat voor het einde van dit jaar in gebruik wordt genomen, komen onder andere een bar en restaurant, een zwembad, een bowlingbaan een fitness- en een wellnessruimte en een kantoorruimte. Dat laatste met het oog op bijvoorbeeld congressen en cursussen. Ook komen er speciale faciliteiten voor kinderen."
In het gebouw zijn het grote overdekte terras en de brede tuindeurwand in het zwembad al goed te herkennen. Buiten en binnen kunnen zo organisch in elkaar overlopen.

Eigenaren en vakantiegasten
De vakantiehuizen op Résidence Lichtenvoorde zijn of worden in principe eigendom van de bewoners, inclusief de grond van de kavels. Rodney onderscheidt drie typen gasten/vakantiehuiseigenaren: "Er zijn de mensen die puur zelf willen recreëren, er zijn de mensen die naast het eigen gebruik hun vakantiehuis willen verhuren, en de derde groep wordt gevormd door de mensen die het huis in de eerste plaats hebben als belegging. Ze wonen er niet zelf, maar ze verhuren het vakantieverblijf aan andere gasten."
Het verhuren van de vakantiehuizen gebeurt voor de eigenaren door Résidence Lichtenvoorde. Rodney: "Wij ontzorgen de mensen. We handelen de verhuur financieel en administratief af, maar ook praktisch - als gastheren. We zorgen bijvoorbeeld dat de bedden zijn opgemaakt en de benodigde toeristische informatie voor de vakantiehuurders klaarligt."
Naast de vakantiehuizen - die het leeuwendeel van het park uitmaken - is er het zogenoemde toerveld. Ruim 30 kampeerplaatsen voor caravans of tenten. Net als de huiskavels ruim en voorzien van alle benodigde aansluitingen, ook kabeltelevisie. Een deel van die kampeerplekken wordt verhuurd als seizoens- of jaarplaats.

Onderdeel van de omgeving
TopPark Résidence Lichtenvoorde ligt rustig in een prachtig landschap, maar is zeker niet afgesloten van de buitenwereld. Rodney: "We hebben onze ogen natuurlijk open voor allerlei prachtige evenementen in de omgeving. We hebben arrangementen inclusief pendelvervoer naar bijvoorbeeld de Zwarte Cross en dit najaar naar de Slag om Grolle."
Aanstaand weekend is er dus drie dagen lang open huis. Met onder andere de mogelijkheid om een helikoptervlucht tegen een zeer gereduceerd tarief te maken. Ook verschillende bedrijven, zoals wijnmakers, zullen zich presenteren. "Maar belangstellenden zijn natuurlijk altijd welkom," aldus Rodney, "om ons park te bezoeken. Want hoe fraai onze brochures en zelfs walk-throug-animaties ook mogen zijn, het beste idee krijg je toch van door hier eens rond te lopen en rond te kijken."