Agatha Overbekking krijgt de fietsbox overhandigd door ROVA.
Agatha Overbekking krijgt de fietsbox overhandigd door ROVA. Foto: Theo Huijskes

'Wij hebben maar één land en dat is onze aarde!'

Agatha wil Harreveld schoner en mooier

Harreveld - "Er zijn gelukkig steeds meer mensen, die zich bewust zijn of worden dat de aarde ons lief heeft. Dat houdt voor mij automatisch in dat wij goed voor dezelfde aarde moeten zorgen, zodat hij ons alles kan blijven geven wat wij nodig hebben. Vervuiling is vergif voor ons allen. Daarom juist wil ik mij graag inzetten voor een schoner en mooier Harreveld. Er zijn in mijn beleving te weinig mensen, die zich dat realiseren. Want wij hebben met ons allen maar één land en dat is onze aarde."

Door Theo Huijskes


Terwijl haar 4-jarige kleinkind Elisa op het terras achter de woning op het adres Kerkstraat 28 in Harreveld ronddartelt en zich vermaakt met al het aanwezige speelgoed, is oma helemaal in de ban van een milieuvriendelijke wereld. Wij hebben het hier over de geboren en getogen Harreveldse Agatha Overbekking. Aanstaande dinsdag hoopt zij 70 jaar te worden. Een leeftijd die wat haar betreft samenvalt met het nog nadrukkelijker bewandelen van een weg, die haar het hele leven reeds heeft beziggehouden.

"Volg je hart en zorg voor een zuivere wereld"

"Toen ik op 21 juli 1945 en dus nog maar kort na de bevrijding werd geboren, gaven mijn ouders mij niet de naam van mijn peettante, maar de naam van de rooms-katholieke dorpskerk in Harreveld: Sint Agatha. Ik heb een heel bewogen leven achter de rug, waarin tal van gezins-, familie-, werk- en andere omstandigheden een grote rol hebben gespeeld. Op het moment dat zoiets gebeurt, realiseer je je niet welk een impact dat heeft op jezelf als mens, alsmede op het verdere verloop van je leven. In het verlengde daarvan wil ik het wel aan iedereen, die het horen of lezen wil, meegeven: "Wijzelf en niemand anders zijn de scheppers van deze aarde. Daarom is het ons aller taak om bezig te zijn met de toekomst van deze wereld."

ROVA-fietsbox
Tijdens het gesprek krijgt Agatha Overbekking bezoek van een tweetal vertegenwoordigers van ROVA, te weten Petra Streng, projectmanager Mooi Schoon, en Harry Lammers, contactpersoon voor de regio Achterhoek. Hun komst heeft te maken met het feit dat de Harreveldse een fietsbox krijgt overhandigd voor het verzamelen van zwerfvuil.
"Ik wil de daad bij het woord voegen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Dit met maar één doel en dat is het ophalen van zwerfvuil in en rondom mijn geboorte- en woondorp. Ik wil op die manier streven naar een schoner en dientengevolge nog mooier Harreveld. Tegelijkertijd wil ik daarmee een bijdrage leveren om de jeugd in dit dorp, en dat van jong tot zeer jong, bewust te maken van het gegeven hoe belangrijk het is om in een schone en gezonde wereld te leven en te wonen. Weet je dat ik deze boodschap al met mij meedraag sedert het overlijden van mijn vader in 1978? Op zijn sterfbed hadden zijn laatste woorden een strekking van: "Waar zijn wij met ons allen mee bezig. Realiseer je dat de wereld in een razendsnel tempo verandert. Volg daarom je hart en zorg voor een zuivere wereld."

Voorbeeld voor de jeugd
Omdat Agatha Overbekking van dieren houdt en daarom altijd honden heeft gehad, maakt zij vele wandelingen en komt daardoor op iedere denkbare plek in Harreveld en omgeving.
"De ergernis over al het gedumpte zwerfvuil werd groter en groter. Je vervolgens alleen beperken tot het hebben van commentaar, schiet niet op. Dus aanpakken die handel en dat doen vanuit je eigen gevoel, vanuit je hart. Daarom heb ik alleen een beroep gedaan op ROVA om mij te faciliteren met onder andere een fietsbox, een afvalgrijper, een veiligheidsjasje en dergelijke. Op deze manier wil ik een voorbeeld zijn voor de jeugd. Het is immers hun toekomst hoe de wereld er straks uit komt te zien. Daarbij moet je niet kiezen voor een aanpak waarbij je iets oplegt. Je moet kinderen voor je winnen, vertrouwen geven, zodat ze vervolgens zelf inzien hoe belangrijk datgene is waarmee ze bezig zijn."
Agatha Overbekking, een vrouw die zich al jaren achtereen inzet voor de Harreveldse gemeenschap. Dat op diverse terreinen, zoals het kerkkoor, het toneel en een jaarlijks festijn als carnaval. Daarnaast is thans al haar aandacht gericht op een schone wereld. "Dat kan alleen door nu te beginnen en door te gaan tot het niet meer nodig is!"