Buurtbewoners onthullen het WhatsApp-bord.
Buurtbewoners onthullen het WhatsApp-bord.

Veiligheid van woonwijk verbeteren door inzet social medium

Buurt bewaakt omgeving met WhatsApp

Lichtenvoorde - Via WhatsApp kun je afspreken met je vrienden, maar ook samen de buurt waken tegen allerlei onheil. Maandagmiddag werd het eerste buurtpreventiebord door burgemeester Bronsvoort en enkele buurtbewoners onthuld op de hoek Esstraat-Klaasbos. Het groene bord markeert dat in deze wijk een WhatsApp-groep actief is die een oogje in het zeil houdt. Bezoekers van de buurt worden zo ingelicht over een actieve buurtpreventie.

Door Eveline Zuurbier


De politie is ook aanwezig bij de onthulling. Voor Freek Meekes was de introductie van de WhatsApp-groep als onderling communicatiemiddel een afstudeerproject. "Al gauw werd duidelijk dat er in de buurt een subjectief onveilig gevoel heerste. We hebben gekeken naar de cijfers en deze vergeleken met elders in Lichtenvoorde. Er zijn in het afgelopen jaar 78 incidenten geweest, variërend van vernielingen tot enkele inbraken.
Echter de bereidheid om te melden lag laag. Op initiatief van Rob Brüning en Ans Heutinck uit de buurt, werd er naar voorbeeld van Winterswijk een WhatsApp-groep opgericht die sinds oktober 2014 actief is. Dit initiatief is begin dit jaar uitgerold in de hele wijk."

Burgemeester Annette Bronsvoort noemt het een mooi initiatief op basis van iets wat niet leuk is. "Het straalt 'samen sterk' uit en zal bijdragen aan een veilige woonomgeving."

Buurtbewoners zijn positief
Buurtbewoonster Ans Heutinck hoopt dat iedereen er profijt van zal hebben. "Ik hoop dat het aantal inbraken tot nul gereduceerd wordt." Buurtbewoner Rob Brüning doet een oproep: "Er zijn een paar meldingen geweest die gelukkig loze meldingen waren. Er kwam een discussie op WhatsApp wat een melding precies hoort te zijn. Maar volgens de politie bestaan er geen loze meldingen."

Buurtpreventiegroepen
Vier buurtpreventiegroepen in 't Hooiland maken gebruik van WhatsApp als communicatiemiddel. Elke WhatsApp-groep wordt beheerd door één of meer 'kartrekkers'.

"Loze meldingen bestaan niet volgens de politie"

Zij voegen de leden toe, en nemen - als het nodig is - contact op met 'kartrekkers' uit andere wijkdelen.

Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon ziet, belt hij de politie en stuurt hij een bericht naar de WhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen binnen de groep een melding. Iedereen is dus op de hoogte van verdachte situaties en kan helpen.

Burgerinitiatief
De eerste WhatsApp-groep is opgericht door een burgerinitiatief van bewoners van Klaasbos, Rosveld, Esstraat en Huininkmaat. Dat de wijk rond Klaasbos vaker last heeft van criminaliteit ligt aan de ligging. "Door de grote weg kunnen ze hier sneller wegkomen. Sinds de fietsbrug er ligt is dat veranderd."

In het najaar bekijkt de gemeente Oost Gelre of er in andere delen van Oost Gelre belangstelling bestaat voor deze manier van buurtpreventie. Freek Meekes van de politie: "In tegenstelling tot Winterswijk waar dit al eerder geïntroduceerd is, hebben we hier aan veel voorlichting gedaan. Hier loopt het erg goed."