Het schoolgebouw aan de Frans ten Boschstraat in Lichtenvoorde.
Het schoolgebouw aan de Frans ten Boschstraat in Lichtenvoorde.

Leegstaand schoolgebouw aan
Frans ten Boschstraat staat te koop

Lichtenvoorde - Het college van burgemeester en wethouders heeft in de afgelopen week besloten om de voormalige, nog maar kort leegstaande Hamalandschool aan de Frans ten Boschstraat in Lichtenvoorde bij openbare inschrijving te verkopen.

Door Theo Huijskes


Volgens wethouder Marieke Frank wordt de school in eerste instantie in de markt gezet om het te verkopen. "Wij hebben geen idee of er belangstelling voor bestaat. Maar het is een poging waard, zeker omdat één gegadigde reeds voldoende kan zijn. Bovendien hechten wij meer waarde aan de mogelijke invulling van het pand dan aan de door de gemeente te bedingen koopprijs. Aan bijvoorbeeld een maatschappelijk initiatief geven wij de voorkeur."

Als zich niemand meldt gaat de gemeente slopen

Na de overgang van de Hamalandschool naar het schoolgebouw van het Marìanum wordt het pand aan de Frans ten Boschstraat niet meer als school gebruikt, maar staat het sinds kort leeg. Met het vertrek van de Hamalandschool, is het pand in eigendom gekomen van de gemeente Oost Gelre.
Marieke Frank: "Als gemeente hebben wij geen plannen met het pand. Via het kwaliteitsteam Wonen hebben wij te horen gekregen dat het pand een behoudenswaardig object is. Daarom geeft men aan het jammer te zullen vinden wanneer het pand gesloopt zou worden. Het overeind houden van het pand wordt daarom als zeer wenselijk aangemerkt."
Het college ziet nog wel mogelijkheden voor het hebben van bijvoorbeeld een bedrijf aan huis of zoals gezegd een bestemming op maatschappelijk terrein. Aan belangstellenden, die zich mogelijk aandienen, zal gevraagd worden naar de prijs die men wil betalen voor het pand en daarbij tegelijkertijd naar de plannen die men met het pand heeft, zoals het alleen als woning te gebruiken of als woning in combinatie met een bedrijfsgedeelte. Zo nodig zal het bestemmingsplan hierop aangepast worden. Het besluit is het college mede ingegeven, omdat op die manier iedereen een eerlijke kans heeft om het pand te kopen. Wel is het zo dat wanneer er iemand komt met een maatschappelijke initiatief, hij of zij een grotere kans van slagen heeft. In dat geval is het college bereid om het pand voor een symbolisch bedrag te verkopen. Het is dus zo dat de gemeente bepaalt aan wie het pand verkocht gaat worden. De verkoop is derhalve helemaal afhankelijk van wat de koper er mee gaat doen.

En wanneer zich geen enkele gegadigde meldt? Wethouder Vincent van Uem: "Dan gaan wij zo spoedig mogelijk tot sloop over. Het betreft immers een oud gebouw met hoge kosten. Er zal veel aan moeten gebeuren om er een acceptabele woning van te maken. Bovendien zijn alle nutsvoorzieningen in verband met mogelijk vandalisme reeds afgekoppeld. Deze zullen opnieuw aangesloten moeten worden. In het verlengde van de al aanwezige bebouwing zouden op deze locatie ook twee bouwkavels gerealiseerd kunnen worden met een daaruit voortvloeiende hogere opbrengst. Het is een unieke locatie. Echter, er zijn nog bouwkavels in dezelfde prijsklasse vrij in Flierbeek. De vraag is of er nog markt is voor dergelijke bouwkavels. Het is derhalve de bedoeling dat na een mogelijke sloop het perceel als park bij de ter plekke al aanwezige groene long wordt aangetrokken."