De binnenkomst van de Pfeifer Challenge-equipe op de Markt in Groenlo.
De binnenkomst van de Pfeifer Challenge-equipe op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Renners Pfeifer Challenge klaar voor grote uitdaging

Groenlo - De dag waarop het allemaal moet gaan gebeuren komt dichter en dichterbij. In de aanloop naar de Pfeifer Challenge 2015 ten behoeve van KiKa (KinderenKankervrij) vond er afgelopen weekend een heuse generale plaats. De renners, die op 28 augustus aanstaande aan de start verschijnen voor de duizend kilometer lange monsterrit naar Parijs en weer terug, ondergingen een loodzware test door 600 kilometer, en dat in vier etappes van 150 kilometer, achter elkaar te fietsen. Een moordende generale, die op zaterdag om 8.00 uur van start ging op het voorterrein van Goossens Tweewielers in Groenlo en eindigde op zondag om 11.00 uur in hartje Groenlo op de Markt nabij het voorterrein van De Oude Calixtus.

Door Theo Huijskes


Het is zaterdag 11 juli 13.45 uur wanneer elf renners (Arjan Ribbers ontbreekt vanwege andere verplichtingen) het eerste blok van 150 kilometer hebben weggetrapt. Henk Goossens en zijn personeel doen hun uiterste best om de renners te voorzien van het nodige voedsel, onder andere bestaande uit appelgebak en broodjes, alsmede de nodige sapjes. Het gaat eenieder goed en de stemming is mede daardoor perfect. "Niet zo verbazingwekkend," zegt captain Gerrit Pfeifer. "Dit is nog maar het begin. De derde en vierde 150 kilometer zullen een stuk zwaarder worden. Maar we gaan er helemaal voor. Aan het eind van de rit zullen we zien waar we staan." Deelnemer Maurice Gelinck bekijkt het allemaal van de humoristische kant. "Ik denk dat ik het straks tijdens het tweede blok al vrij lastig krijg. Dit omdat met dit mooie weer iedereen op een terrasje zit te genieten van een heerlijk drankje, terwijl wij ons in het zweet fietsen." Gelinck lacht breeduit terwijl hij zich te goed doet aan het appelgebak. "Ze zeggen dat dit beter voor ons is dan een halve liter Grolsch. Het zal wel zo zijn." De recent met zijn gezondheid kwakkelende Niels Rondeel zegt op de weg terug te zijn. "Het gaat met de dag beter en dat geeft mij voldoende energie om er niet alleen dit weekend, maar zeker eind augustus, wanneer de apotheose op het programma staat, helemaal klaar voor te zijn."

Vier etappes van 150 kilometer als generale

Het is zondag 12 juli 11.45 uur wanneer de Pfeifer Challenge-coureurs de Markt in Groenlo oprijden om op die manier zeven weken vóór het daadwerkelijke grote werk de grote generale succesvol te beëindigen. Luid applaus van familieleden en andere belangstellenden valt de helemaal uitgebluste equipe ten deel. Een equipe die bestaat uit negen renners. Dit omdat - na de afwezigheid van Ribbers - Bas Broshuis en Eddy Lamers tussentijds hebben moeten opgeven. "Bij mij was het na twee keer 150 kilometer gebeurd," zegt Bas Broshuis. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik er straks zal staan. Eddy Lamers hield het na drie keer 150 kilometer voor gezien. "Een onwillige knie speelde mij parten. Dan is het zaak om geen risico te nemen. Conditioneel was er niets aan de hand." Een supertrotse John Ligtenberg straalt van alle kanten. "Overal kleine pijntjes. Maar wat maakt dat uit. Deze klus is geklaard en dat geeft veel voldoening. Op naar de volgende stappen." Ook Gerrit Pfeifer is helemaal content met het bereikte resultaat. "Het weer was uitstekend. Dat met uitzondering van vanmorgen toen we een uur lang met regen kregen te maken. Het zitvlak werd daardoor doornat, hetgeen gepaard ging met veel irritatie en ongemak. Maar desalniettemin ben ik dik tevreden. Dit smaakt naar meer. De renners die het op 28 en 29 augustus moeten gaan maken zijn: Bas Broshuis, Maurice Gelinck, Arnold Harbers, Eddy Lamers, John Ligtenberg, Bobby Mellendijk, Jacky Mellendijk, Sander Olijve, Gerrit Pfeifer, Francesco Rave, Arjan Ribbers en Niels Rondeel.