De ti locatie van de SOL-sisters.
De ti locatie van de SOL-sisters. Foto: Eveline Zuurbier

SOL-sisters hebben geen andere keus dan een verbouwing

Lichtenvoorde – Een uitbreiding van de tweedehandswinkel van de stichting SOL mag van gemeentewege niet; wel een verbouwing. Dat gaat binnenkort gebeuren. De SOL-sisters, zoals ze zich tegenwoordig noemen, verhuizen voor vier maanden naar het oude pand van de Aldi aan de Koemstraat. Het verouderde houten lokaal naast de Hamalandhal wordt helemaal nieuw opgetrokken. "Alleen het frame blijft staan. Het grijze uiterlijk dat het gebouw krijgt, sluit aan bij het bedrijfspand van Koninklijke Hulshof, " vertelt SOL-sister Nelly Carter.

Door Eveline Zuurbier


Een jaar geleden waren de SOL-sisters middelpunt van een politiek debat. Een lek dak, rotte kozijnen en het ontbreken van isolatie vormden aanleiding voor een grondige renovatie en wel zo dat het gebouw uitgebreid kon worden. Maar daar stak de gemeente een stokje voor. Oost Gelre heeft op die plaats plannen voor een weg die het centrum van Lichtenvoorde moet ontsluiten. Die plannen zijn nog verre toekomst, maar nieuwe ontwikkelingen aan de Dijkstraat kunnen de realisatie versneld dichterbij brengen. "Eigenlijk hebben we geen andere keus dan een grondige renovatie. We weten dat de gemeente ons graag in het winkelgebied gehuisvest ziet, maar een pand in het centrum is niet te betalen. Hier zitten we bijna gratis, wetende dat als ze ons hier weg willen hebben, dat zomaar kan gebeuren met een extra wetsregeltje. Het zal dan wel een heel proces worden. We gaan er in elk geval van uit dat we hier nog tien jaar kunnen blijven zitten, maar we hebben geen enkele garantie." De verantwoordelijk wethouder zei vorig jaar dat een verbouwing voor groot onderhoud een tijdelijke oplossing is. De verontwaardigde de SOL-sisters die toen het politieke debat vanaf de publieke tribune volgden: "Het was geen debat. De PvdA-fractie die het voor ons opnam en een open debat wilde voeren, kreeg nauwelijks reactie. Alsof ons maatschappelijk bestaan, ons clubje er niet toe doet."
SOL staat voor Stichting Ontwikkelingswerk Lichtenvoorde. Met de inzameling van kleding bieden zij een belangrijke voorziening voor mensen met een smalle beurs en met de opbrengst steunen ze ontwikkelingsprojecten. "Het leukste was natuurlijk nieuwbouw op deze plek. Een groter en dieper pand zoals we dat tijdelijk verkrijgen."
Het conflict tussen de SOL-sisters en gemeente Oost Gelre is nooit opgelost. Ook mediationgesprekken leidden niet tot een compromis.