Gerard Hillen met de poster voor het benefietconcert.
Gerard Hillen met de poster voor het benefietconcert.

Gerard Hillen organiseert benefietconcert voor inloophuizen Achterhoek

Oost Gelre - Een typisch voorbeeld van het nuttig met het aangename verenigen, het luisteren en kijken naar bandjes en zich sterk maken voor de minder bedeelden in de maatschappij. Beiden vanuit een stukje gedrevenheid en passie. Gerard Hillen uit Groenlo is dan ook in beide kringen geen onbekende.

Jarenlang was hij werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Van daaruit wil de gediplomeerd ervaringsdeskundige psychische gezondheidszorg zich inzetten voor het realiseren van inloophuizen in de Achterhoek, te beginnen in Groenlo en Lichtenvoorde. In laatstgenoemde plaats heeft hij inmiddels al een gemeentelijk pand op het oog, 'Het Meestershuus,' naast Den Diek. Ook had hij hier een, zoals hij zelf zegt, vruchtbaar gesprek over met burgemeester Bronsvoort en wethouder Hoenderboom. Ook geestelijke gezondheidsaanbieder GGNet spreekt volgens de initiatiefnemer van een voorstel met draagkracht. "Dat geeft me moed door te gaan, want het is keihard nodig. In de psychische gezondheidszorg wordt vaak het paard achter de wagen gespannen. Het inloophuis is vooral bedoeld voor mensen met een geestelijke beperking of mensen die in de war zijn, die veelvuldig aan hun lot worden overgelaten, niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. In mijn vrije tijd help ik ook al een aantal van die mensen, pro-deo." Het verhaal inloophuis krijgt zeker zijn vervolg; als eerste is er zaterdagavond 18 juli een benefietconcert voor Gerards initiatief, op twee locaties: Café de Bolle en 'Kroeg Hillen', zijn eigen huiskamer, Kerkstraat 11, die voor deze avond een eenmalige drank- en horecavergunnning kreeg.
Het initiatief ontstond doordat Gerard de 1000e persoon was die de Facebookpagina van Bootleg Betty een 'like' gaf. "Ik won hiermee een huiskamerconcert van de damesband. Dat kwam mooi uit want ik moest nog steeds een housewarming party houden. Toen bedacht ik direct dat ik er een klein festivalletje van zou maken voor het goede doel: inloophuizen Achterhoek. De dames van Bootleg Betty gingen akkoord maar gaven later slechts één datum aan waarop ze konden komen, woensdag 3 juni. Daar had ik helemaal niets aan." Gerard zette zijn initiatief echter onverdroten voort. Regionale bandjes die hij kent te over. Op het affiche staan Janthe Schepers, New Art Scene, Mystic Gemini, The Cool Trick, Huphter en Yellow Suitcase. Afsluiter is een jamsessie met gezamenlijke muzikanten. De entree is een vrije gift. Ook een deel van de omzet gaat naar de actie ten behoeve van Achterhoekse inloophuizen. Voor het opzetten van een stichting is Hillen nog op zoek naar vrijwilligers met ervaring en empathie voor 'zijn' doelgroep.