Wethouder Gert-Jan te Gronde en Manuel Hezeman van Achterhoek Toerisme.
Wethouder Gert-Jan te Gronde en Manuel Hezeman van Achterhoek Toerisme. Foto: PR

Nieuwe borden bij invalswegen Achterhoek

"Laten de toeristen maar komen"

Winterswijk - Om de automobilist te laten weten dat hij of zij een 'uniek' gebied in Nederland binnen rijdt, zijn er langs de 25 invalswegen van de Achterhoek nieuwe borden geplaatst. Wethouder Gert-Jan te Gronde onthulde er samen met Manuel Hezeman van de Stichting Achterhoek Toerisme één aan de Kottenseweg in Winterswijk. "Het is goed om te weten waanneer je de Achterhoek binnen rijdt", zei de wethouder. "Het bord is er, het mooie weer is er, laten de toeristen maar komen."

Door Bernhard Harfsterkamp


Vijf borden in de Achterhoek
De borden zijn bruin-wit en zijn in dezelfde stijl gemaakt als de borden, die overal in Europa langs wegen staan en wijzen op interessante bezienswaardigheden en streken voor de toerist. Voor de Achterhoek zijn vijf verschillende borden ontworpen. Het bord aan de Kottenseweg stelt het kleinschalige landschap van Winterswijk voor. In het Montferland zie je kasteel Bergh op de achtergrond en bij Zutphen het uitzicht vanaf de IJssel op de stad. Daarnaast zijn er nog twee borden met Berkellandse en Lochemse landschappen.

Vooral kleinschalig
"Er is veel diversiteit in de Achterhoek", zei Te Gronde. Zowel landschap als toerisme zijn er kleinschalig. "Wij hebben hier geen Efteling." Door de Stichting Achterhoek Toerisme worden de kwaliteiten van het gebied uitgedragen.
Goede promotie van de streek is belangrijk en deze organisatie doet dat steeds professioneler, volgens de wethouder. De borden zijn daarbij een middel. "Toeristen beslissen steeds later waar ze op vakantie gaan. Ze kijken eerst naar buienradar en zoeken dan een gebied uit." De Stichting Achterhoek Toerisme helpt ze daarbij.

Waar is de watermolen?
Bij de invalswegen van het Nationaal Landschap Winterswijk stonden een jaar of tien geleden al eens eerder grotere bruin-witte borden. Die waren toen door de ANWB bij alle nationale landschappen in Nederland geplaatst. Daar staan ze nog steeds, behalve in de Oost-Achterhoek. Het woord Winterswijk stuitte bij bewoners van Oost Gelre op zoveel bezwaren, dat de borden werden beschadigd en weldra werden verwijderd.
De nieuwe kleinere Achterhoekborden zullen langer blijven staan, hoewel de eerste kritiek er al op binnenstroomt. Zo wordt het plaatje aan de Kottenseweg niet erg karakteristiek voor Winterswijk gevonden. "Waar is de beek, de watermolen en de ijsvogel?"